用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 k2小朋友嘅家長...你地會幫小朋友報邊間小學?? ...
樓主: pianocalvin
go

k2小朋友嘅家長...你地會幫小朋友報邊間小學?? [複製鏈接]

唔洗客氣。我只係覺得,大家為人父母,都係想子女好,可以幫到其他人,尤其係小朋友,何樂而不為。

父母之間可以互相交流、幫助,子女見到就會學到同其他小朋友分享。我唔想見到個細路大個,讀大中小學時,同學之間係個個收收埋埋,問功課無人幫,但係個個就番屋企勁補習,有野唔出聲咩?我地既細路長大後,面對係整個世界既挑戰,佢地需要既,係多些同路人,唔係競爭者。

好似講過,又離題,恕我多口水。

原帖由 Jeco 於 10-3-12 23:55 發表

多謝你! 我依兩日都特別留意依到既post...知你無論對學校/對各家長既提問都真係好用心! 亦見到好多家長對又一村能教到小朋友有禮貌、品德及有快樂既校園生活..當中既評價都好好!!! :) 日後當遇到有問題時...我會pm ...

好一句 "細路長大後,面對係整個世界既挑戰,佢地需要既,係多些同路人,唔係競爭者" 我很認同和感動.

原帖由 hcshiu 於 10-3-13 02:46 發表
唔洗客氣。我只係覺得,大家為人父母,都係想子女好,可以幫到其他人,尤其係小朋友,何樂而不為。

父母之間可以互相交流、幫助,子女見到就會學到同其他小朋友分享。我唔想見到個細路大個,讀大中小學時,同學之間係個個收收埋埋,問 ...

hschiu

睇晒d Post,覺得你d資料對我幫助好大.嚟緊我小朋友會 Interview K1 PM Class

小兒一直都在荃灣區讀緊 N全日班.不過 K1想幫佢轉半日.加上都想試下出面嘅學校, 睇完你回應,幫左我好多, 又一村的確係一個唔錯嘅選擇.如果有 AM Class就最好不過添 !!

高齡牛師奶,你好。如果我提供既資料,可以幫到你既,我都覺得好開心。

由N班轉K1,我知係好多家長會轉校,我女讀N既時候,我地住係紅磡區,所以我女係讀黃埔既幼稚園,之後入讀又一村既K1,我地亦搬走左。我之後帶個個女番我女讀N班既幼稚園,同老師傾,老師話原來只得一個同學升K1,其他全部轉走左,所以如果你係升K1既時候轉校,影響係好細,因為就算留係到,可能都會有好多同學會走,你個仔都係要適應好多陌生既面孔。但係有幾多轉走,可能一間間唔同,你可以問番高你仔一級既家長,就最清楚。

至於你想個仔轉讀又一村,其實你睇到有什麼原因,令你覺得你肯咁遠由荃灣過黎讀又一村,雖然有巴士(如40)同埋校巴,但係都要少至半小時車程。

另外,由全日班轉下午班,對你個仔既起居習慣,轉變應該係最大,因為下午班上堂既時候,應該係你個仔而家係N班午睡既時候。如果真係讀既話,你個仔只得一個暑假去適應唔係學校食午飯,同埋唔瞓午睡;下午班應該係下午一點返學,咁即是你要十二時十五分左右,由荃灣乘車返學,咁亦既是你個仔要十二時前食完午飯,咁又得唔得呢?

我唔知你而家仲可唔可同又一村話想讀番全日或上午班,如果得既,咁你都試下排下啦,到話收你讀下午班,你先至決定啦。

原帖由 高齡牛師奶 於 10-5-28 14:16 發表
hschiu

睇晒d Post,覺得你d資料對我幫助好大.嚟緊我小朋友會 Interview K1 PM Class

小兒一直都在荃灣區讀緊 N全日班.不過 K1想幫佢轉半日.加上都想試下出面嘅學校, 睇完你回應,幫左我好多, 又一村的確係一個唔錯嘅 ...
‹ 上一主題|下一主題