用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園凱帆校N1召集
樓主: bbkitko
go

學之園凱帆校N1召集 [複製鏈接]

3bmama:

我仔仔08, 7月出世, 算不算大b?

傲宏媽媽:
我起初也有擔心校巴保姆問題,不過打電話去問過校巴公司, 職員話頭幾日大人可以跟車. 到時再睇下個情況.

昨日我開始找一些學之園的圖片,包括幼稚園提供的介紹資料俾傲宏睇,一邊同佢講呢度係佢日後上學的地方,要著咁樣的校服,會有老師同埋有好多同學仔同佢玩....... 佢睇到好開心,睇到唔捨得放手。

我諗可能遲d會帶佢再參觀下校園,等佢熟習下環境先。

我唔記得學之園是否在暑假有提供學前準備班,印象中好似有,返唔知1.5定2小時咁。如果有我會帶傲宏去,等佢返學前有個準備。

昨日我同個仔講,話遲d佢要返學啦,到時無媽媽陪,無公公婆婆陪,但有老師同同學仔,問佢會唔會怕...... 佢向我笑住搖頭,所以我諗傲宏在適應上應該alright。

bbkitto:

其實我都唔清楚細仔同大仔究竟點分,有人話用6個月分,有人話8月先係細仔,亦有人話過9月先至係...... 我只知我仔叫大仔囉!

3bmama:

傲宏是3月6日出生的,你囡囡係幾時?

我囝囝係 0801 大B

頭幾日可以跟車又幾好喎

原帖由 bbkitko 於 10-4-12 13:08 發表
傲宏媽媽:
我起初也有擔心校巴保姆問題,不過打電話去問過校巴公司, 職員話頭幾日大人可以跟車. 到時再睇下個情況.

我打算五月註冊果日帶埋囝囝去,等佢睇下佢將來既學校 !

佢依家插班讀緊 N,開學時都喊足二星期,希望佢八月番學之園易適應 D 啦 !

原帖由 Freesia_cat 於 10-4-12 13:27 發表
昨日我開始找一些學之園的圖片,包括幼稚園提供的介紹資料俾傲宏睇,一邊同佢講呢度係佢日後上學的地方,要著咁樣的校服,會有老師同埋有好多同學仔同佢玩....... 佢睇到好開心,睇到唔捨得放手。

我諗可能遲d會帶佢再參觀下 ...

我個仔都係呀...佢都幾怕羞gar...
見到陌生人都要d時間warm up...我有比佢番pg...但係都係怕怕哋人...

但呢個係佢呢嘅必經階段...始終都會適應嘅...

我都煩緊番學交通嘅問題...我住又一村..學校話近唔近...話遠唔遠...屋企沒有直接車到o架...要轉車...但我又擔心阿仔撘保母車...我諗我只會下學期等佢適應咗番學先比佢撘保母車...

我同爸爸商量過起初會上午撘一程的士...放學就撘van仔...再行路番屋企...

原帖由 bbkitko 於 10-4-12 12:52 發表
Julitham,

我仔仔都好怕陌生, 我都好擔心返學時, 佢無左我, 去到一個陌生又多人o既環境會好驚, 會喊好耐, 希望老師同學校會幫到佢地適應.

可打電話到學校取校巴公司電話, 問有關荃灣路線的問題. ...

Stephanie,

你不如問下學校有無校車去你那區先, 可能有呢!

打電話去問學校, 暫定8月13日開學, 頭2, 3日大人可跟上堂, 隨後小朋友自己上, 起初一,兩個星期會返1或1.5小時.
跟著正式開學. 不過職員話這只是暫時安排, 稍後才會通知家長.

stephanietys:

我地兩個小朋友性格都好相似, 希望藉著pn班, 可以令佢地習慣群體生活.快d大個仔.

Hi 大家好... 我BB女都係會8月讀PM CLASS.  我都是住美孚.

之前問過LH, 話以往暑假期間 (約7月底或8月頭), 學校會開放俾家長帶bb 去玩, 等bb可以適應環境.

至於閞學, 家長好似可以陪兩日 i.e. 13/8 & 16/8.  每日由一位家長陪上課1hr, 然後就可以同bb一齊放學.

如果開學頭1至2天可以陪住返學, 我應該可以放到假. 但唔知所謂陪係點陪呢?

我諗住7月帶阿仔去旅行, 趁佢未開學, 希望唔會搞到返唔到學前準備班啦!

Stephanietys,

Hi, my daughter is going to take pn (am class) in August.  We live in Kowloon Tong, too.  Checked that no school bus is available for my case.  Worrying if there would be one after registration in May?!  

Btw, can you tell me what van you would take after school?

Hello all,

My son is 0801 大仔, living at Belvedere Garden, will also study PN at this school AM class!  Just called the school they said this year they have school bus stopped at my estate, HK$740 round trips/ month.

I like the teachers there when we did the interview.  They have hearts on the kid.

Nice to know you all :)

update 最新資料, 如有錯漏請指正:

PN a.m. Class:-
PN---- A.M CLASS

1) bbkitko (仔仔)---0807
2) julitham (
囡囡
) ---0801
3) stephanietys (
仔仔
)
4) vanlam (
囡囡
)
5) Toffeenut (
仔仔
)
6) Kwanlee882000 (
囡囡)

7) 0210(仔仔)---0801

PN----P.M CLASS
1) Freesia_cat  (
仔仔
)---0803
2)
亞芝媽 (仔仔
)--0801
3) 3bmama (
囡囡
)---0803
4) mwmm (
仔仔?囡囡?)

5) AdAd08(囡囡)

adad08:

0甘開學前7, 8月初我要多d帶bb去參觀學校至得.

0807 應該係細b呀 !!

原帖由 bbkitko 於 10-4-12 12:55 發表
3bmama:

我仔仔08, 7月出世, 算不算大b?

我囡囡係3月29日架~~

原帖由 Freesia_cat 於 10-4-12 13:30 發表
3bmama:

傲宏是3月6日出生的,你囡囡係幾時?
‹ 上一主題|下一主題