用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 救命!!!串生字,讀句子
樓主: Tammy.Lai
go

救命!!!串生字,讀句子 [複製鏈接]

你可能係例外, 但我一樣見好多國際學生上kumon, 中,英, 數班, 同本地傳統學生無分別.

原帖由 jediknight 於 10-6-3 12:53 發表
You are so ignorant about education in international school.

國際校生接觸英語時間比本地生多八倍.

I don't think so. Those EMI local schools also claim that they conduct all lessons except the Chines ...

本來問左條問題,但原來去錯場,以為呢度一直討論緊點幫小朋友tim。打攪晒,大家繼續比武

jediknight:

上文我說擱筆, 早開始一悠長暑假.   我是一塊頑石, 我有信念的, 遇強愈強.  但石在路中, 也阻礙他人討論, 間時淡出, 是想留給一些有心家長, 有更大討論空間, 更多創見.

不過見你這位少見的精英家長, ...

有d家長井底之蛙, 見得叻人少,  以為自己係number one.

原帖由 囝囝爸 於 10-6-3 14:18 發表
jediknight:

上文我說擱筆, 早開始一悠長暑假.   我是一塊頑石, 我有信念的, 遇強愈強.  但石在路中, 也阻礙他人討論, 間時淡出, 是想留給一些有心家長, 有更大討論空間, 更多創見.

不過見你這位少見的精英家長,  ...

簽名被屏蔽

原帖由 jediknight 於 10-6-4 17:09 發表
在BK見過不少你與其他BK家長爭論,你形容自己是一塊頑石絕對正確,不過不是遇強愈強,而是一塊無腦但又死唔認輸嘅頑固老石頭!!!

jediknight:

你是 BK 幾年會員, 發文不足百, 可能令郞入到國際校, 語文初有成, 喜悅之情難耐, 上來分享.  賣弄!

但咁快就發火鬧人, 顯然不是頑石, 基本堅固度也說不上, 只識講個人觀感, 屬「嫩」石投林, 已方寸大亂.  息怒!

公眾鬧人者, 實向自家臉上打巴掌, 丟臉!

其實好多國際學生家長都humble, 只係有少數鍾意show off. 不過你show off 唔緊要, 最反感就時時踐踏別人, 不可一世咁.  

原帖由 77777 於 10-6-4 17:58 發表
This is no doubt to be immersed in a total English environment will help in improving English proficiency but mainly on listening and speaking.

I can tell you that my kid's English reading and writin ...

九歲可以寫大學文章!嘩…唔好咁 la,話晒都大學生,寫篇上來睇下,唔係我比幾條 link 你,你講返比我聽佢地講緊乜。

某人個仔七歲已經出書啦, 讀GSIS, 亞爸成日係處吹噓
全部本地學生d英文好唔掂, 只有讀國際學生既英文最勁. ,咁人哋何生既仔都係讀華仁啫!

原帖由 happyvalley 於 10-6-4 20:42 發表
九歲可以寫大學文章!嘩…唔好咁 la,話晒都大學生,寫篇上來睇下,唔係我比幾條 link 你,你講返比我聽佢地講緊乜。

簽名被屏蔽

朋友都覺得公民有用, 可以build up小朋友vocab, 我相信會較睇書systematic, 因為佢地有一個課程, 係較有系統.  不過唔係個個小朋友適合呢套, 好似好怕寫嘢做exercises就唔岩. 又係果句, 睇你讀邊類學校, 如果讀傳統學校, 要成績高分, 一定係操paper較睇書有用

原帖由 77777 於 10-6-5 20:47 發表
一個人睇野要睇晒全面的意思, 唔可以只睇一小片, 又或者根本完全唔了解而去作批評.... 好多野係要配合, 如果您附近無圖書館, 您都要晒d時間搭車出去, 公文圖書館係方便佢d學生, 同時佢地可以按照佢地學緊的級別, 去 ...

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

其實各有各好, 家長覺得對自己小朋友work咪得咯, 點解一定話自己既方法好而人地果d唔好呢?

我覺得肯睇書再做d exercises就最好 !

原帖由 77777 於 10-6-5 22:21 發表
我的小孩也是從小陪讀, 六歲開始可以自己閱讀, 而好像Harry Potter一類比較深的書, 我會和他一起查字典, 而他三年級也可以自己閱讀第六, 七冊了...就是因為他識多了英文詞彙而閱讀英文書的能力好了.....

我不是想神 ...

如果全篇文章埋一個字都不懂, 可以上文下理去知道意思嗎??? 不去查字典, 家長又不懂, 可以怎樣??

小孩子牙牙學語也是由單字開始, 難道一開始就可以出口成句嗎??

如果公文是有系統的地去學詞彙而引領小孩進入閱讀的世界, 又有甚麼問題呢???

英文課外書有許多,英文的入門書就遠比中文入門書為佳。如Oxford Reading Tree,Stage 1根本就沒有文字,Stage 2 就每頁只有一兩個字,Stage 3, Stage 4……漸漸加上。我女兒的入門書《英文小讀者》主要是one page, one sentence,而且類似的句式不斷重覆,很淺易,而且對三四歲的小孩來說,亦相當有趣(我囡囡讀這套書時是小二,亦不覺得低B),單字就不經不覺地建立起來。讀課外書不需要有系統,只有孩子感興趣,讀甚麼也成,學習甚麼都快。

對三四歲的伴讀,有中五水平的家長就成,不需要大學程度,不少家長能做到。當然仍然有不少家長沒有這水平,但不能請補習老師伴讀嗎?難道補習老師只能教孩子做練習?

我同意stccmc所講,每天連十五至三十分鐘伴讀都抽不出的,真的要好好地檢討了。

eviepa

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題