用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 小六是否在放榜日才派小六成績表?
樓主: cch18
go

小六是否在放榜日才派小六成績表? [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 llmom 於 10-7-16 10:05 發表
今年 St. Jo 有8個去QC interview, 放榜日一個都唔得, QC 只會給有 interview 過的人叩門, 我仔仔的同學第二日通知得咗,  ... 放榜日那天他很傍惶, 因為派了去中中, 但他是 Band 1 頭 top student!!!

Band One 頭 top student竟然派去中中係好難o架,因為按派位機制,電腦會先處理所有第一組別嘅學生嘅派位,然後才對第二組別嘅學生進行派位。基於第一組別學額多於第一組別嘅學生,換言之,除非Band one 學生自己嘅其中一個志願係該第二組別嘅中中,否則冇可能會派到去嗰度喎(理論上只要佢漁翁撒網哂所有本區嘅Band One學校,點都有一間中!除非佢個隨機no.太後同佢選嗰啲學校排得太後,咁就冇計嘞!)?呢個係個人選校策略問題,唔關派位問題喎?

不過,佢叩門QC都中,就證明佢當初應該填表策略出問題!
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

It was because he didn't put st.jo as his first choice and st. jo would never consider those students who "betray" (背叛) them.

原帖由 Tatama123 於 10-7-16 11:58 發表

點解呢位top student 唔去St Jo 中學叩門 ? Sport 係指校隊or 有獎牌果d ? 實在好難喎 !

原帖由 fatymama 於 10-7-16 12:07 發表
It was because he didn't put st.jo as his first choice and st. jo would never consider those students who "betray" (背叛) them.

fatymama, you are right! 佢從來冇放 St. Joe 在 first choice.

Dear llmom

Do you know how many st.jo prim got into st.jo college this year ?  It seems 叩門 st.jo college or other band 1 like 中華基金 or 民生都很渺茫 and 道聽途說有一個st.jo 考頭50因填錯表但已confirm st.jo college 收回.  

原帖由 llmom 於 10-7-16 12:14 發表

fatymama, you are right! 佢從來冇放 St. Joe 在 first choice.

原帖由 fatymama 於 10-7-16 12:23 發表
Dear llmom

Do you know how many st.jo prim got into st.jo college this year ?  It seems 叩門 st.jo college or other band 1 like 中華基金 or 民生都很渺茫 and 道聽途說有一個st.jo 考頭50因填錯表但已conf ...

在 St. Joe College 註冊當日校長話今年是歷年來收番最多 St. Joe Primary 的一年, 但就沒有說幾多個, 有人話12x, 有人話14x, 有人話 Band 1 & Band 2A 都全部收番. 老師話我個仔果班收得最多.

考 Pre-S1 當日, 仔仔話見到有D 成績麻麻哋的同學都入到!!!

原帖由 Tatama123 於 10-7-16 11:58 發表

點解呢位top student 唔去St Jo 中學叩門 ? Sport 係指校隊or 有獎牌果d ? 實在好難喎 !

其實個老師話"球類".

回覆 10# fatymama 的文章

絕對同意你所講,我地去了7間叩門,有幾間只看成績表result才接見或考試,不論你在那間小學就讀,普遍來說,一般中英數三科要有2科以上A,才比你面試或考試機會,如果我地在st.jo中英數三科有2科以上A,我諗原校都收番啦,還要叩門咩,所以我地去叩門,一間都沒有消息叫我地去interview,st.jo出來的band2生一点都不受其它學校欣賞.唉,不知自己是否小一時已選錯校比佢,搵到而家兩頭唔到岸。

Dear cch18,  

足之找到知音人,沒有人會明白st.jo的band 2在外間會遇到這樣的遭遇,其實我都相信我的兒子不是那麼差,奈何外間的學校不會理會,實在不明白為什麼st. joe band 2 一派不到原校便要band 2 中中。完全沒有彎轉.  did your son sit for the st. joe college 的叩門 exam?
by the way, did you hear anyone receive call from st. joe college ?
原帖由 cch18 於 10-7-16 23:36 發表
絕對同意你所講,我地去了7間叩門,有幾間只看成績表result才接見或考試,不論你在那間小學就讀,普遍來說,一般中英數三科要有2科以上A,才比你面試或考試機會,如果我地在st.jo中英數三科有2科以上A,我諗原校都收番啦,還 ...

回覆 1# fatymama 的文章

我仔都有叩門考st.jo呀,到而家都冇收到消息,亦不知道有冇人叩門成功考返入去,因為我唔係幾識得其他d家長,都唔知佢地点?係呢,妳仔讀邊班呀?

6E. How about you ?
原帖由 cch18 於 10-7-17 22:02 發表
我仔都有叩門考st.jo呀,到而家都冇收到消息,亦不知道有冇人叩門成功考返入去,因為我唔係幾識得其他d家長,都唔知佢地点?係呢,妳仔讀邊班呀?

回覆 1# fatymama 的文章

和妳仔一樣呀,6E

回覆 2# fatymama 的文章

妳仔係邊個?

please check pm.
原帖由 cch18 於 10-7-17 23:23 發表
妳仔係邊個?

Dear cch18

Hello, 已告訴了你我的仔仔是誰了,為何你還不肯告訴我呢?
原帖由 fatymama 於 10-7-18 09:38 發表
please check pm.

請問你們有否做個人profolio的樣本? 可否提供?

‹ 上一主題|下一主題