用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 幫孩子打好英文基楚(上篇) - 給父母的三個提示 ...
樓主: Y2KChild
go

幫孩子打好英文基楚(上篇) - 給父母的三個提示 [複製鏈接]

我囡囡有可能是全級唯一一個從來沒有光顧補習的學生,每次和同學講到這點時,都被視為異類;她做文法練習也比同學少得多,亦是異類。她的英文實力(我強調,是實力,不是我一向不認同的分數)是不是全級最高,我不得而知,但在云云band 1同學中,她的綜合英文程度,連同文法程度位於前列,是鐵一般的事實。

在我所認識,云云以閱讀為本的學生中,我囡囡的英文算是差勁。然而,閱讀得很失敗的,也可在band 1學生中叱吒風雲,足見閱讀的威力,足見做練習和補習的不足。

eviepa

其實真係又要睇個別band 1 學校, 某d較注重閱讀, 學生英語既能力係強好多. 而家好多津小校都有閱讀堂, 必讀書去培養小朋友讀書興趣. 不過當然唔足夠啦! 而學生為了應付大量功課, 又點有太多時間睇書.   我都幾surprise一d會考20幾分, 英文考試好叻跟我講, 好小睇英文書, 只為做book report時先睇, 但就狂操grammar, 狂出去補雞精班.

所有家長都知讀書好處, 但為了取得高分, 即時有效方法就係操exercises, 好似有病d人多數去睇西醫咁, 少d人會去睇中醫, 因嫌效果慢.  睇書既知識係慢慢浸番黎, 唔會係今個月睇完十本書, 跟住就受用終身.

係小學階段, 我會覺得單係睇書唔操exercises一定唔夠只操exercises既學生高分, 因考試主要係要小朋友"小心". 當然閱讀能力強既學生可能好輕易, 唔洗溫書已拿80分, 但係你要追求高分數90分以上, 你係必須要付出, 針對性做相關既文法練習. 至於寫作方面, 單閱讀亦不足夠, 必須要有方法, 真係可以每次睇完書做下筆記, 又將d有用既vocab記下, 不過大多小朋友又點會有耐性做呢?

不過我深信閱讀係可以幫小朋友打好語文穩固基礎, 到中,大學階段當科科係英文時, 須要閱讀大量參考書時 小朋友一定較其他人優勝, 因其reading speed已比其他人快幾倍, 理解能力亦強好多, 真係可以做到過目不忘既好武功

原帖由 eviepa 於 10-10-12 02:34 發表
我囡囡有可能是全級唯一一個從來沒有光顧補習的學生,每次和同學講到這點時,都被視為異類;她做文法練習也比同學少得多,亦是異類。她的英文實力(我強調,是實力,不是我一向不認同的分數)是不是全級最高,我不得而知,但在云云band 1 ...

其實而家好多學生都有出外補英文, 一係英作, 一係grammar, 一係oral, 緊有一樣, 我都見好多讀國際學校既學生一樣出去補英作架.  不過我都覺得如果本身英文好(有reading habbit), 小朋友再臨考試做d exercises, 考試都應該唔太差.  我地英文卷, 睇落好似唔深, 但就有 A-M part (incl. 作文), 只係比45分鐘, 所以一定要快手快腳, 小心大意就死緊, 因無可能有時間覆卷.  我仔都係懶散類, so都係臨考做下相關既exercises, comprehension即頭唔做, (因佢有大量睇書既習慣) 只係不停提佢小心落筆.

原帖由 stjoboldboy 於 10-10-12 10:56 發表

95分… 我純係講英文一科既排名, 唔好搞亂左個討論.

名校英文卷確係比一般街坊小學深, “卷愈深愈難高分”, 所以overview先會講要開行turbo, 勁操exercise, 因為名校卷雖較深, 但高水平既學生好多, 拿90分以上既 ...

我都曾經小二叫亞仔做初中TSA 既comprehension, )因其他grammar佢未識), 好似10條都係錯2條, 原因唔係佢好叻, 而係份paper太淺,  係香港英文要求低?

原帖由 Y2KChild 於 10-10-12 09:19 發表
//係小學http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=565&cb=2104階段, 我會覺得單係睇書唔操exercises一定唔夠只操exercises既學生高分, 因考試主要係要小朋友"小心". 當然閱讀能力強既學生可能好 ...

睇書多, 字彙一定豐富, 呢點係肯定既事實.

原帖由 Y2KChild 於 10-10-12 11:33 發表
我不清楚TSA 既comprehension的程度怎樣,我只有試過一些初中的校內英文試券,當中除了少許 comprehension,還有許多 grammar 及 vocab (我有朋友在本地中學教英文科)

...

‹ 上一主題|下一主題