用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 想請教各位ADHD小朋友食左RITALIN後會否易怒左? ...
樓主: paiwai
go

想請教各位ADHD小朋友食左RITALIN後會否易怒左? [複製鏈接]

原帖由 IwanBB 於 10-12-3 11:15 發表
因為你囝囝已經大個, 又係青春期, 有自己主見. 所以唔想食藥唔想睇醫生, 好正常. 咁都好, 對自己有要求先會有進步.

星期六日無食藥時, 有無定D? 會唔會分心?

...

佢星期六日無食藥,因為吾駛溫習同做功課,見佢打機同睇電視都好專心。可能因為佢都大個,吾會好似小朋友咁走來走去,就算同佢去飲茶都坐定定,所以我吾覺佢有咩分別。只係會不停咁講野,同我講,同細佬講,個口合吾埋咁,好煩。你個仔呢?吾食藥定吾定?

囝囝食藥後會定D專心D, 做功課&溫習都可以好專注. 而且會乖D. 如果無食藥, 會慢吞吞, 成日唱歌仔.

睇電視睇圖書食飯, 佢食唔食藥都無分別, 都可以坐定定.

試過有次返學無食藥, 老師話囝囝表現不住, 唔專注&撩同學, D功課做得無咁靚.

星期六日因囝囝要溫習同上補習, 所以都會食藥,

原帖由 Connielai 於 10-12-3 16:14 發表

佢星期六日無食藥,因為吾駛溫習同做功課,見佢打機同睇電視都好專心。可能因為佢都大個,吾會好似小朋友咁走來走去,就算同佢去飲茶都坐定定,所以我吾覺佢有咩分別。只係會不停咁講野,同我講,同細佬講,個口合吾埋咁,好 ...

我阿仔今年小四, 暑假係小童群益會assess完證實ADHD, 掛政府排到2012,所以而家睇緊何定邦醫生. 阿仔食concerta 27mg, 胃口唔好, 由開始食到而家瘦左12-3磅, 不過學習情況有好大改善, 開學以來暫時仍未有老師投訴,如果我可以早d行動就好喇

瘦左12-3磅-->>睇左都心痛... (我囝囝都瘦左5磅... )

學習情況有好大改善, 開學以來暫時仍未有老師投訴-->>咁就好! 小四發現唔算太遲, 而且你已經好盡力, 唔等政府而立即睇私家!!! 唔好自責!!!

加油!努力!!!!:loveliness: :loveliness:

原帖由 perpermom 於 10-12-15 14:47 發表
我阿仔今年小四, 暑假係小童群益會assess完證實ADHD, 掛政府排到2012,所以而家睇緊何定邦醫生. 阿仔食concerta 27mg, 胃口唔好, 由開始食到而家瘦左12-3磅, 不過學習情況有好大改善, 開學以來暫時仍未有老師投訴,如 ...

共勉之- 其實小朋友本身都係度努力緊,我地要多多支持佢地!
‹ 上一主題|下一主題