用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁結果
樓主: silvia_ng
go

陳守仁結果 [複製鏈接]

原帖由 bec2460101 於 10-11-22 18:02 發表
Does it mean that it allow students to do some homework at the school?  If yes, how many percentage of the hoemwork they will finish at school?  Thanks

好難講, 有時呀仔會做哂返屋企, 但有時果D時間去左SCHOOL TEAM訓練, 就會冇做。講到尾, 都係睇小朋友做得快唔快, 自唔自律。

蕭呀姨:
想問下TSL是否小二才正式用普通話教中文, 老師是內地人還是本地香港人?
原帖由 silvia_ng 於 10-11-22 19:00 發表

好難講, 有時呀仔會做哂返屋企, 但有時果D時間去左SCHOOL TEAM訓練, 就會冇做。講到尾, 都係睇小朋友做得快唔快, 自唔自律。

[quote]原帖由 silvia_ng 於 10-11-22 18:57 發表
Hi Silvia_ng
恭喜你囡囡能順利入讀TSL真是替你高興,你囡囡真係好叻女呀!想請教吓你關於TSL的waiting list名單是不是很多人呢?
另外被列為後備生的小朋友是不是機會很微呢?因小兒是後備生,校方說在25 Nov後會通知後備生註冊〔如有家長退出〕:cry:
相信很小數的家長會放棄一所這麼好的学校,對嗎?
還請簫呀姨幫忙分享一吓舊年的經驗。
十分感謝

原帖由 Wing126 於 10-11-22 21:25 發表
蕭呀姨:
想問下TSL是否小二才正式用普通話教中文, 老師是內地人還是本地香港人?

係呀, 小二先用PTH教中文。但我未見過個老師,我唔知佢係內地人定香港人。我估應該係香港人吧。但呀仔學返黎D PTH都OK幾標準, 我想而家要教PTH既老師, 都要過左測試先可以教吧。

原帖由 Annngan 於 10-11-22 22:48 發表
[quote]原帖由 silvia_ng 於 10-11-22 18:57 發表 http://forum.edu-kingdom.com/images/common/back.gif
Hi Silvia_ng
恭喜你囡囡能順利入讀TSL真是替你高興,你囡囡真係好叻女呀!想請教吓你關於TSL的waiting list名單 ...

我都唔係太清楚上年WAITING機會有幾多喎。但而家唯一可以做既, 都係希望D 家長HOLD太耐個位, 因為到12月底, 所有WAITING都CLEAR架啦! 咁放棄TSL既總有人在, 因為每個人既價值觀唔同, 要既野都唔同。

各位唔當TSL係首選既, 真係快D GIVE UP, 大把人等緊個位呀!希望有心既家長, WAIT得到啦!

我對呢間學校好失望, 因為竟然比d好pk家庭入到去, 究竟佢地有冇睇清楚個學生&家庭, 真係天冇眼,真氣c人呀!!

???  

原帖由 Jackie613 於 10-11-23 01:15 發表
我對呢間學校好失望, 因為竟然比d好pk家庭入到去, 究竟佢地有冇睇清楚個學生&家庭, 真係天冇眼,真氣c人呀!!

[quote]原帖由 silvia_ng 於 10-11-22 22:52 發表

Hi silvia_ng

多謝晒!很多謝蕭呀姨能在此幫我們這班poor mommy,呼籲其他幸運的家長們請不要自私:
【如有決定、請早點放回位置出來】功德無量!因有很多人等待著有限的後補位置而且只是限時到12月尾
千萬感謝!並祝大家和小朋友們都開開心心、身體健康。

原帖由 Jackie613 於 23/11/2010 01:15 發表

"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

原帖由 Jackie613 於 10-11-23 01:15 發表

呢位施主做咩咁激動呀?!
BTW, TSL唔IN家長, 唔收PORTFOLIO, 所以唔會睇清楚人地既屋企架喎。再者, 就算收, 當時人都唔會自認PK架!

原帖由 fatfatchuchu 於 10-11-23 01:03 發表
Dear silvia_ng,
Please check pm, thanks.

REPLIED

回覆 25# phoebecyl 的文章

蕭亞姨說得對! 明年6月再試下啦! 得就錦上添花, 唔得亦無損失.

昨天, 我一早9:00多便捕左係部電腦度, 期望tsl 提早公怖, 我不停reflash 個screen, 個心跳足半個鍾, 手心出西汗, 直至成功login到入去, 見得左, 我直頭開心到哭左出來..., 總算有間心儀的學校收左啦...

bb00,

haahahhaah 你誤會喇, 我講有關 tsl 的資料, 其實係我呢幾年來成日入tsl 的forums, 其中見到蕭阿姨同principle 的資料最多, 跟住上年到我真真正正要去考tsl 時就開始問大家問題,  其實一間學校有咩好, 真係好靠自己做下功課, 唔好人地話好, 就盲目咁去考啊.  
果d forums 仲係度架, 你快d 去做功課為你小朋友舖路啦 ~~~~

蕭阿姨,

出年p2, p3插班 ? p3 可能都ok,  出年p2, 即今年p1 囉, 每班已經三十幾人, 好似full full 地喎....... 窄小小啊, 不過都係要試下先, 插班d 野你要過去lmc 問d 前輩啊.

夕陽mo 士啊夕陽mo士,

我覺得你呢一年, 變左呢 ~~~
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

回覆 1# bchi 的文章

蕭亞姨,

想請問你知唔知道課外活動如何收費, 有無強性要參加? 什費多唔多? 每月不計學費, 要額外付多少錢?

Thanks a lot!

原帖由 silvia_ng 於 10-11-23 09:38 發表

呢位施主做咩咁激動呀?!
BTW, TSL唔IN家長, 唔收PORTFOLIO, 所以唔會睇清楚人地既屋企架喎。再者, 就算收, 當時人都唔會自認PK架!

After cautious consideration, we have decided to release the place with some regrets for the reason that we don't wish to drop the lucky draw taking into account the back-up of private school on hand.  Good luck to those on the waiting list and I think there will also be some other places to be released including those getting a school place in the discretionary stage.  Don't give up.  Hope everyone of us can find the most suitable school for our kids.

agree, my wife loves TSL...... and we're on the waiting list....

原帖由 silvia_ng 於 10-11-22 22:52 發表

我都唔係太清楚上年WAITING機會有幾多喎。但而家唯一可以做既, 都係希望D 家長HOLD太耐個位, 因為到12月底, 所有WAITING都CLEAR架啦! 咁放棄TSL既總有人在, 因為每個人既價值觀唔同, 要既野都唔同。

各位唔當TSL ...

dear bchi,
燮得更加好?!?!!?!
我知.....我知.....
我都應該收下火....

事實係小朋友上咗P1後, 又真係另一翻挑戰....
家下時間少咗,我都少出post lar....
都係嗰句.... 我要學o旣嘢重好多!
大家對我要多多指教!!!

btw, 你都不如多d去tsl forum chat 下啦!!

原帖由 bchi 於 23/11/2010 09:49 發表
bb00,

haahahhaah 你誤會喇, 我講有關 tsl 的資料, 其實係我呢幾年來成日入tsl 的forums, 其中見到蕭阿姨同principle 的資料最多, 跟住上年到我真真正正要去考tsl 時就開始問大家問題,  其實一間學校有咩好, 真係好 ...

"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-
‹ 上一主題|下一主題