用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區,band 1尾或band 2頭女仔可以點選中學。 ...
樓主: rx752005
go

九龍城區,band 1尾或band 2頭女仔可以點選中學。 [複製鏈接]

原帖由 twcho 於 11-5-8 13:53 發表
以皇仁為例,今年總共有21個聯繫位,有7個分給愛秩序灣官立小學,有14個分給軒小上下午校(估計每間會有7個位),所以會是每間小學分開抽。

愛秩序灣官立小學屬東區, 而軒小屬灣仔區, 所以兩邊分開計, 前者有7個位, 後者14個. 但軒小上下午唔會平均分配聯繫位, 而係一齊share14個位.

回覆 61# khmama 的文章

那麼以伊利沙白為例,總共有23個保留位,分別是油尖旺7個及九龍城16個。油尖旺有3間聯繫小學(廣東道、佐敦道及塘尾道),九龍城則有4間(農圃道、馬頭涌、紅磡灣馬頭涌及九龍塘)。是不是有可能一邊倒16個位全由其中一間全部抽到?感覺上不太合理吧。

原帖由 twcho 於 11-5-8 18:25 發表
那麼以伊利沙白為例,總共有23個保留位,分別是油尖旺7個及九龍城16個。油尖旺有3間聯繫小學(廣東道、佐敦道及塘尾道),九龍城則有4間(農圃道、馬頭涌、紅磡灣馬頭涌及九龍塘)。是不是有可能一邊倒16個位全由其中一間全部 ...

學額係以校網劃分, 唔會有暗盤再將聯繫學額細分比每間聯繫小學, 如果一間小學咁好彩, 全部number都好細, 確有機會一面倒. number係隨機既,  唔可以話唔公平. 不過咁既機會都好微.

原帖由 khmama 於 11-5-8 17:01 發表

如果單睇你post出黎o個段, 又真係容易令人誤解. 不過教育局既常見問題解釋咗整個派位過程只有一個number.
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1579/allocation%20system_chi_2011.pdf ...

多謝你的好意,這個我會再了解吓!
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

原帖由 twcho 於 11-5-8 18:25 發表
那麼以伊利沙白為例,總共有23個保留位,分別是油尖旺7個及九龍城16個。油尖旺有3間聯繫小學(廣東道、佐敦道及塘尾道),九龍城則有4間(農圃道、馬頭涌、紅磡灣馬頭涌及九龍塘)。是不是有可能一邊倒16個位全由其中一間全部抽到?感覺上不太合理吧。

官小用嘅全部是公帑,我哋同一校網其他子弟家長也是納稅人,點解佢哋官小學生有官中聯繫保留位,我哋其他人無?我感覺是不「合理」!升中放榜後我是否可以向教育局查詢我個仔我個女的隨機編號,如果不可以,政府是否黑箱作業,我可以同邊個投訴,我感覺是十分不「合理」!咁多家長小朋友被這個派位遊戲折磨,我感覺是非常不「合理」!

原帖由 greendotdot 於 11-5-8 22:58 發表

官小用嘅全部是公帑,我哋同一校網其他子弟家長也是納稅人,點解佢哋官小學生有官中聯繫保留位,我哋其他人無?我感覺是不「合理」!升中放榜後我是否可以向教育局查詢我個仔我個女的隨機編號,如果不可以,政府是否黑箱作業,我可 ...

個隨機編號係電腦响派位過程中generate出來的,完成整個派位過程後會自動消失,所以係無人知道架。所以如果電腦或程式出現問題亦都唔會有人知道或查到出來。都係果句啦,講運氣.....sigh.....

諗深一層不單官小好多優質一條龍津中、小既保留位更多佢哋既資金來源又何嘗不是公帑、稅款。衹怪自己沒有選擇或入唔到啦。

原帖由 greendotdot 於 11-5-8 22:58 發表
官小用嘅全部是公帑,我哋同一校網其他子弟家長也是納稅人,點解佢哋官小學生有官中聯繫保留位,我哋其他人無?我感覺是不「合理」! ...

直資小學一樣用緊公帑.稅款, 佢地仲好過附屬津小, 官小, 成績唔太差就直升中學.

原帖由 pandato 於 11-5-9 07:52 發表
諗深一層,不單官小,好多優質一條龍津中、小既保留位更多,佢哋既資金來源又何嘗不是公帑、稅款。衹怪自己沒有選擇或入唔到啦。

回覆 2# pandato 的文章

Agreed ! 除左私小, 官小,津小(12年免費教育), 直資, 咪一樣都係用政府錢.

原帖由 greendotdot 於 11-5-8 22:53 發表

引用:
原帖由 khmama 於 11-5-8 17:01 發表

如果單睇你post出黎o個段, 又真係容易令人誤解. 不過教育局既常見問題解釋咗整個派位過程只有一個number.

多謝你的好意,這個我會再了解吓!

我巳經查詢過當局,據他們說,在執行整個派位過程中,電腦會替每位參與者編配一個單一隨機號碼,在派位完成後這些隨機號碼也會相應消失。連佢哋都咁講,我惟有認衰。不過他們也坦言,他們對派位程式運作其實所知不多。按照他們所說,我估這電腦程式設計,可能在初始化時先為所有參與的學生編配隨機編號,然後將學生分入去3 territory bands及54 net bands,再幫甲部乙部做sorting,如果無刻意將隨機編號存紀錄的話,它們便會於程式執行完結時消失。學bb818話齋,運氣也涵蓋人為錯誤,唔使諗可以上訴!
‹ 上一主題|下一主題