用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 SC waiting 有消息
樓主: yorn
go

SC waiting 有消息 [複製鏈接]

如果我回覆會讀,是否肯定收呢 ?

我已寄了4封求位信,另已收到sc的手寫信.

原帖由 melodyc111 於 11-5-9 18:24 發表
請問有offer個啲,你地有無寫求位信或者有無兄弟姊妹係到讀緊呀?tks

回覆 62# b2226 的文章

I think Yes. because they wrote " due to the limited number of places at our new campus, we would like to invite you to apply before making this opportunity available to other children."

原帖由 比比媽咪 於 11-5-9 22:40 發表
如果我回覆會讀,是否肯定收呢 ?

only told sc that we are still waiting for a place

OIC, 仲以為你講SC寄手寫信比你呀

原帖由 b2226 於 11-5-10 18:42 發表
only told sc that we are still waiting for a place

收到信既你們, 是否小朋友已正謮緊第二間?

收到信,之前考英普,無哥哥姐姐,但有寄求位信。

如果同KV比又點呢?KV平一半,可以留返d錢學其他嘢。但St Cat又好似活d,平均d。

原帖由 AAAFamily 於 11-5-11 04:43 發表
收到信,之前考英普,無哥哥姐姐,但有寄求位信。

如果同KV比又點呢?KV平一半,可以留返d錢學其他嘢。但St Cat又好似活d,平均d。

經過成年的了解,我會選擇kv,由in至學費,我覺得間學校好有經驗及真的以教育為本,不是以賺錢為第一,雖然學校有很多活動不給予家長參加,但小朋友愛上學,學校提供<互動教學>,互動教學不一定會輸比<活動教學>.最主要是小朋友開心入到腦.
另一方面,kv的英文其實比sc教得更深,唯一是小朋友少見外籍人,講英文會怕怕,甘家長在家多和他講及一星期讓他見一次外籍人,我覺得問題就解決了,其他學校都要補其他野的.
另外,我欣賞kv比小朋友時間是3個半,收你$2477,不是愛心學校是什麼???以它的名氣,收5000千大元,我都信一定有好多人去讀!

同意同意, 我女女讀緊屋村n1 都 $2800一個月, 有幸佢黎緊9月讀 kv, kv $2477 甘有水準, 簡直物超所直

相反我有朋友既小朋友讀緊sc, comment 係學費一年比一年貴, 家長好吃力, 同埋開始幾商業化, 同埋再開分校會唔會影響教育質素呢?

有幾多人收到信?? 我有寫求位信, 但昵幾我收唔到信, 係咪冇機會??

As far as I know, only the candidates on waiting list will be placed to HH campus.  The original offerees will stay in Kowloon Tong campus.

My son already got a KV offer and now got the SC "invitation".  We will probably stay with KV.

我覺得St. Cat同KV都係一等一好學校,兩間學校適合兩種唔同類型家長,揀定了就要努力配合學校。
原帖由 leeleelee1207 於 11-5-11 11:07 發表
同意同意, 我女女讀緊屋村n1 都 $2800一個月, 有幸佢黎緊9月讀 kv, kv $2477 甘有水準, 簡直物超所直

相反我有朋友既小朋友讀緊sc, comment 係學費一年比一年貴, 家長好吃力, 同埋開始幾商業化, 同埋再開分校會唔會 ...

打過去學校問,九龍塘今年唔會再收人.即係話如果九龍塘之前有offer唔讀的位,都唔會再收人.咁可能九龍塘今年每班會少d人上堂.
而等英普班的,唔使等喇,因為九龍塘唔會再收人,而紅磡又冇英普班的.

我都回覆咗會讀,但仍擔心校車問題,因為感覺那兒成曰塞車

各位家長:
在慶祝四十周年的同時,我欣然向大家宣佈,本校計劃在今年九月於紅磡的海濱南岸開設新的分校,並正待政府的最後審批。新校舍特別為三至四歲的小朋友提供幼兒教育,我們富有經驗的中、英文老師將秉承國際英文幼稚園的辦學理念,悉心地照顧兒童的需要。
海濱南岸校舍和九龍塘校舍所提供的幼兒班課程完全相同,讓小朋友為能順利過渡至低班。每班均有一位中文、英文和普通話老師。
當學生在新校舍完成幼兒班課程後,將會於九龍塘校舍繼續升讀低班(K2)及高班(K3)。
新校地址:紅磡 愛景街8號,海濱南岸(前稱紅灣半島) 一樓
(最近入口位於仁勇街,海濱南岸第六座,香港理工大學賽馬會學生宿舍對面)
幼兒班學費:全年學費不會超於HK$48,000,分10期繳交

但是,我不明白,K2和K3要在九龍塘讀書,那麼九龍塘能負荷那麼多學生麼??

原帖由 Katrina@Chan 於 11-5-11 16:44 發表
我剛打電話去問,佢話我地收到信就一定收入讀K1...但學費比預期貴左少少

I agree with you that the school fee is more expensive than I expect.

Same worry that  I have!!!               
原帖由 world309 於 11-5-11 21:10 發表
我都回覆咗會讀,但仍擔心校車問題,因為感覺那兒成曰塞車

我相信如果男拔、女拔開多幾班,家長都歡迎!因為相信佢哋嘅傳統優良,所以有家長反對KINGS 縮班,讓更多小朋友有機會入讀,而學校又有信心,唔錯!。        
原帖由 leeleelee1207 於 11-5-11 11:07 發表

相反我有朋友既小朋友讀緊sc, comment 係學費一年比一年貴, 家長好吃力, 同埋開始幾商業化, 同埋再開分校會唔會 ...
‹ 上一主題|下一主題