用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 2011/12 (1A )家長請進~
樓主: cc_0913
go

2011/12 (1A )家長請進~ [複製鏈接]

回復 58# amandaly1230 的帖子

驚就兩份啦.....我個乖仔都係英文 ma ma  下星期dict 有 unseen,我怕他不及格啊 ,因計落考試分,唉!上次都不是默得太好.....

各位小一家長大家千祈唔好太擔心,其實學校都好配合大家,我哋學校差唔多十月至有第一次默書。

我仔仔今年五年級,我可以同大家分享一吓本人同仔仔溫習默書嘅心得:

如果英默,隔星期二默,首先我會默之前的星期四同佢串熟先【因為星期四剛剛默完中文,所以夜晚可以溫】,跟住一定要默,因為用口串有可能佢識串,但當叫佢默出來可能有好大分別,所以星期五晚會同佢默一次,如果認為課文太長,可以同佢默一部份先,跟住休息三十分鐘左右再默其他,星期六或日再温番錯嘅字,星期一晚重覆再默一次,到咗星期二早上默嘅時候應該仲有記憶,成績唔會太差。【不過一定做功課唔可以太慢至有時間温習】

至於中默,隔星期四默,當默完英默嘅星期三晚可以開始每晚温小部份,到咗下一個星期一要同佢默一次,星期三再默一次,至於一年級嘅默書範圍我唔記得太清楚,不過一定唔會太多。

總之大家記住中默同英默都是一樣,都係每段考紀錄最高分兩次嘅分數除二為平均分,再加考試嘅分數,兩個分數加埋除二就係成績表嘅默書分數。

回復 58# amandaly1230 的帖子

係呀!只有個"去"唔係課文d字。
我個仔仲話識寫比我睇Tim!
點知派返嚟。。。就係錯咗呢個字!
激死!但見佢都好唔開心,因為大意寫錯咗。
唉!又要開始溫英默La!

回復 60# kittytai 的帖子

kittytai,

應該唔駛交!
不過、想問下要交功課時、是否要print出來?因家裏的Printer壞了!

回復 1# cc_0913 的帖子

cc_0913,

你係咪問過老師話唔駛交CL功課? 我以為要交, 每次都印咗出來交, 老師又照收喎...

回復 65# chuchukid 的帖子

chuchukid,

我沒有問阿Sir,只是仔仔話用電腦練習下就得,唔駛交Wow!

所以之前我都有問大家。。。。
有無邊個家長知呢?

回覆 6# naiviv 的文章

今期默書方式有點出乎意料。默句子不是默單字。阿仔有點大意,失手了。大人、細路以後都要認真點。

今日CL要畫LION同Reply e-mail.
係唔係要上埋色?仲有点Reply?
明天交?

回覆 1# cc_0913 的文章

I asked the teacher already, he said no need to hand in the CL drawings, just need to practise (the lion) at home.

For the "reply email", we need to log in the "small campus.net" , then follow the instructions and reply the teacher's email.  No need to finish by today, can do it during the weekend.

回覆 69# chuchukid 的文章

chuchukid,

Thank you for sharing!!

今日遲咗接阿仔放學, 原來今天放學後冇課外活動 (唔記得咗不是每星期有架)...

想請問,現在一班有多少人及一級有幾班?
Thx!

有冇家長可以post第六課詞語及第9課課文。阿仔唔見國書

簽名被屏蔽

Got it.  Thanks.

請問大家功課册上寫國作一上一改正全本星期一交回。是什麼意思?

問仔仔係唔係全本要做晒?佢話係。。。。。我再問係全本書内的改正定全本做晒、好多wow?佢又話只係改正同最後。。。。。唉!都唔知邊句真。

仲有Bring the green paper,又係乜呀?

有無mama知呢?Thank you!

回復 1# cc_0913 的帖子

係咪有張玩遊戲 貼貼紙
個張green paper?????
http://storage.msn.com/x1pgliP38XxBL1jV1KPTcR9-al9-M4URFsIYb4pnFHMmvAn-2NFN-yqprRjeRyKaHlV8U5kWvL5kSQfaC_Y6bY78Oshd9EzDXcC7dmnB093n3WO1CS_rlBdO2S1HIfcNFkBx5zzh7ksqxXvHn5RXyuKq7r1ZrJWD3j8[url=][/url]

回覆 77# amandaly1230 的文章

amandaly1230,

Thank  You!

回復 3# cc_0913 的帖子

有關國作(一上一)改正全本, 我都唔肯定, 不過照字面解應該只做全本嘅改正.

原帖由 cc_0913 於 11-10-28 01:30 發表
請問大家功課册上寫國作一上一改正全本星期一交回。是什麼意思?

問仔仔係唔係全本要做晒?佢話係。。。。。我再問係全本書内的改正定全本做晒、好多wow?佢又話只係改正同最後。。。。。唉!都唔知邊句真。

仲有Bring the ...
國作一上一應是只改正之前已做的,未做的就不用做,因沒有教....至於green paper是較早前派的talk about sports,於小息時向老師talk & sign,簽夠4個便可交給miss poon,獎5粒星星,如monday交就只有1天時間做啊,但不用worry,小兒都只是用了2天時間,他說老師要求不高,只要肯開口便sign,更會教他....下個月是talk about pets.另外,令郎是否中日混血兒叫"福島優"嗎?如是,小兒是坐在令郎後面的james 啊!:D
‹ 上一主題|下一主題