用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 是否大部份名小都喜歡收名幼呢?
樓主: thtb
go

是否大部份名小都喜歡收名幼呢? [複製鏈接]

I would say "NO"...

原帖由 TYYC 於 11-10-20 18:14 發表

It's halo effect. If the girl performs good, then the teacher will think, of course, she is from CCKG.

If the girl underperforms a bit, then the teacher will think she is not delivering her best an ...

原帖由 elizatyy 於 11-10-20 21:49 發表

I thought:
任達華個女 - 新加坡國際  > DGJS?
鍾鎮濤個女 - 弘立 > SPCC?
e神個女 - 女拔P2

今年有無插班唔清楚,呢個系P1買曬報紙既情況

原帖由 share123 於 11-10-20 23:59 發表

今年有無插班唔清楚,呢個系P1買曬報紙既情況

唔知了3個小朋友讀成點呢?

我帶阿囡去interview嗰時都有唸著校服,因為覺得佢著校服嗰樣比較大個些同件校服都幾靚,但後尾都冇,唸下其實係去考小學吾系去考幼稚園,最重要件衫要表現到那所小學喜歡的類型...另外講真,明小學都有小小優勢,起碼有一個基本質素保證,但當然要面試先見到真章...至於有錢同冇錢比較,只不過是自已夠吾夠自信心,價值觀放在那裏等,有錢同冇錢都係地球人啫.
妹妹豬 齊來做個好朋友)

原帖由 share123 於 11-10-20 16:58 發表
[quote]原帖由 thtb 於 11-10-20 11:53 發表

當然有關了,這些測驗都是標準測驗,老師手上不會有報名表,看不到學生來自什麼學校. 如果著左甘重要既校服,留意多d ...

Oh! 吾怪得上次考得幾好嗰間, 個老師有問阿囡讀邊間幼稚園同在邊區...
妹妹豬 齊來做個好朋友)

原帖由 zitaeric 於 11-10-21 10:07 發表

Oh! 吾怪得上次考得幾好嗰間, 個老師有問阿囡讀邊間幼稚園同在邊區...

可否分享一下上次考那一間小學? 及讀那間幼稚園呢?

原帖由 zitaeric 於 11-10-21 10:07 發表

My daughter told me the same thing, she said the teacher asked her which school she went to and asked her Chinese name (it was not written in application form)..... sigh... is it a good sign? ...hummm.. I think its just a matter of fact to ask everybody...

原帖由 gowgowgow 於 11-10-21 11:14 發表

My daughter told me the same thing, she said the teacher asked her which school she went to and asked her Chinese name (it was not written in application form)..... sigh... is it a good sign? ...hu ...

唔係通常中英名都要寫咩?

個人愚見,老師問乜kg,邊個帶大多只是試下小朋友應答o力否.不過以我所聽聞,名kg到叩門時會好有so.

名幼教學方法有保證,我係老師會考慮尼點,如果有兩個小朋友差不多。

原帖由 pandabonita 於 11-10-21 12:37 發表
個人愚見,老師問乜kg,邊個帶大多只是試下小朋友應答o力否.不過以我所聽聞,名kg到叩門時會好有so.

(名kg到叩門時會好有so. ) -- 同意, 但我又唔覺得名 kg 的小朋友係特別好叻, 只不過係佢間學校名氣問題. 希望收生老師會係對人, 唔係對所謂名幼.

名幼教學方法有保證,我係老師會考慮尼點,如果有兩個小朋友差不多。好正常啫,唔係點選呀。

我唸老師當日in 到頭暈,都唔理乜嘢effect 啦。

我又無諗到他們係因為依個原因穿校服去in喎,因為見到有些唔係太名幼既都着住,我估他們係in完趕住返學所以先唔換,不過我本人就覺得好怪囉。

原帖由 ANN_LAU 於 11-10-21 14:22 發表
我又無諗到他們係因為依個原因穿校服去in喎,因為見到有些唔係太名幼既都着住,我估他們係in完趕住返學所以先唔換,不過我本人就覺得好怪囉。

其實換套校服返學都係幾分鐘時間, 唔通真係幾分鐘時間都趕唔到?

聽聞有些小學叩門時只會in名kg的學生,另如有筆試,這會對谷慣和操慣的學生有利.anway,這都只是我聽聞,信則有,不信則無.

原帖由 thtb 於 11-10-21 14:11 發表

(名kg到叩門時會好有so. ) -- 同意, 但我又唔覺得名 kg 的小朋友係特別好叻, 只不過係佢間學校名氣問題. 希望收生老師會係對人, 唔係對所謂名幼.

想請問除左CCKG, 仲有邊間係名幼呢?

原帖由 Big-Mouth 於 11-10-21 15:55 發表

SPC & SH ?

回覆 3# pandabonita 的文章

死,我上次因為好急,in 10:45,返1pm.,仲要未食lunch,咁佢地勁慢,我真係貪方便,著埋去,真係旨在方便,又唔駛諗著乜。但我真的不知有人為了另有目的而著同有人咁諗,來緊sec in 又係weekday, 我本又諗真好,唔駛煩,呢家未必。

原帖由 Big-Mouth 於 11-10-21 15:55 發表

HY, SC...

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 thtb 於 11-10-21 16:43 發表

HY, SC...

寶山
KV...
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題