用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 花100萬讀私校值嗎?
樓主: ccssww22
go

花100萬讀私校值嗎? [複製鏈接]

回覆 56# miffy 的文章

原帖由 miffy 於 11-11-24 10:08 發表
每個人價值觀麵唔同, 我識人好有錢, 一樣讀津校, 好難講值唔值。

如果我個人, 我屋企資源有限, 如果我比錢佢讀小學和中學, 就未必有錢供佢去外國讀大學, 我會覺得比$100萬阿仔去外國讀大學, 藉過比佢讀小學和中學  ...

你既想法同我一樣。我認為揾間校風較好既學校讀,留返d $$$中五到送外國讀重好
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

我同意生仔絕對唔係投資, 回報亦都唔可以用錢計算! 但對於"有錢先好生"就不敢苟同! 人人養法唔同, 多啲錢會養得好啲唔係幾成立! 我個人認為, 屋企越有錢越要小心啲養就真!

我唔會旨意佢哋將來養起我哋兩老, 但呢個做兒女嘅責任就點都要灌輸比佢哋! 比幾多錢唔係重點, 孝心先係關鍵!

原帖由 小曳人 於 11-11-24 12:31 發表

我唔認同,我覺得教佢自立好過養佢一世

我地已經供緊層樓用嚟俾兩個仔留學用,當年,我6299係賣咗自己住緊層樓俾兩個仔留學嘅,當然,中間仲有一兩次次大屋搬細屋,當中都贏過百萬.. ...

完全100%認同小曳人所說的, 不論去外國讀或香港讀不是重點, 重點是花錢在小朋友的教育上 (如果花得起)幾時都是值得的。因為知識是無價的, 學了是一是一輩子受用的。 而且為什麼要把錢買樓給孩子呢? 他們讀好書長大了是應該自食其力的, 如果有樓收租恐怕他們也不想也不願意工作了! 如果他們長大了真的不夠錢買樓或什麼的, 我有的話我也只會適量幫手一些, 但可能也要他分期一點一點的還給我, 我不是在意錢而是要孩子知道這不是理所當然的。

我只係想知道,點樣可以讀津校而又語言學得好?點解響香港學好語言,能操流利英語是一樣那麼昂貴的事情?還好大國正崛起,普通話越來越重要,畢竟請一個普通話 NET 比請一個英語 NET 平得多……

還有,討論這個題目浪費精神啦,不如討論我以上的話題,因為都係老生常談,你留資產畀下一代,佢地點都會有可能花盡而變到折墮,就算係生性仔,都有可能被人搶劫呀、鏢參呀,投資呀之類而損失所有金錢,唯獨學識及學歷是跟身的,搶不走,梗係投資響子女教育最好啦,我唔望佢地回報架,只希望佢地有自立能力。

原帖由 chenyoyo 於 11-11-24 09:48 發表
我相信大部份家長都唔會比唔起呢舊錢, 所以先有呢個煩惱! 我自己都曾經好掙扎, 但每次想到如果入咗津校, 就未來6年都唔洗煩(仲有細果個), 可以放心比佢繼續學嘢, 放長假又可以帶佢哋去旅行見識吓, 仲有最重要係, 到 ...

Agreed. So I let my children attend gov't sponsored non-profit kindergartens so that I can save about $250K in tuitions. That amount of money will be kept in their university educational funds. Even for Eng., I don't let them take expensive courses. I mainly teach them myself, & my son got pretty good result in Cambridge Eng.

回復 2# 橫風王道 的帖子

我認為要學好英文,只有閲讀,閲讀,再大量閲讀!  不過大部份津校的家課太多,學生沒有時間看書,學校亦沒有時間在培養閲讀風氣方面投放資源,反而著重默寫。

such short sighted parents (your 同事), I feel so sorry for him and his children

原帖由 miffy 於 11-11-24 12:03 發表
我同事就係同我講過呢個問題, 我同事都算搵到錢 ($50-70k/month), 佢兩個小朋友都讀津校, 大那個快中學畢業, 我問佢會不會送大仔去外國讀書, 佢話唔會囉, 去外國讀完, 唔好彩搵得1萬幾千蚊一個月, 佢用$100萬炒樓/買 ...

The one who is asking this question should be struggling. And those who are struggling should not be a billionaire nor too poor. I had the same struggle 1 year ago and my final decision is to let my kid to study in a private school. This is not because a private school is better than a Gov school. It's just the style of school suits my kid more. My kid is a very active person and would like to question a lot yet has short attention span. I know the traditional style of school will kill her motivation in learning. If money can buy motivation of learning, I would like to pay. If I am certain that my kid will still have the motivation to learn and my kid will be able to enter a good school in the lucky draw, then definitely I will choose the Gov or subsidy school.

我明白外國學位, 在國際大企業係好D. (我也做過I-BANK, 外國學位真的很重要) 但係, 我不覺得那位同事short sighted.

事實上, 時代改變了. 本地學位是很多外國人所嚮往. 他們來香港, 學中文, 唸香港學位. 我的同事從瑞典來香港唸學位. 南非那國家公主在香港城巿大學唸學位. 現在, 環球經濟不好, 我身處美國的外國名校如史丹福, 加洲大學的舊同事都失業. 銀行界的都跑來香港踫運氣. 學生們都跑來亞洲唸書.

如果要到外國唸書, 可以一出生就讓他們在外國出生, 一生下來就是公民, 以公民身份唸書, 既省錢又讓他們自由選擇地方工作. 難道我們可以說, 這麼做比用錢送孩子到外國唸書long sighted嗎?

原帖由 CandyTheMom 於 11-11-24 23:03 發表
such short sighted parents (your 同事), I feel so sorry for him and his children

原帖由 fatgoat 於 11-11-23 17:17 發表
如果咁計,真係唔應該生兒育女0羅。 將照顧仔女d時間走去做兼職搵錢,條數已經計唔清。

The best answer.......
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我覺得教佢自立好過養佢一世 --> agree

只要佢有足夠的學歷及智慧, 可以賺到很多層樓.....我想仿傚大部份外國人的觀念, 比佢讀飽書, 之後佢地就要自食其力! 與其幫佢捉魚, 不如教懂佢如何捉魚........

津校-->本地大學-->外國master.....就最好了...

回復 4# preciousstone 的帖子

"This is not because a private school is better than a Gov school. It's just the style of school suits my kid more. My kid is a very active person and would like to question a lot yet has short attention span. I know the traditional style of school will kill her motivation in learning. If money can buy motivation of learning, I would like to pay."

---- Agree  .

係啦,其實政府見到直資及私校大受歡迎,點解唔放多 d 資源改變下?Change! 攪到咁多唔出名既津校冇人 hau,派六千把鬼咩!淨係何鴻新呢家人都收超過六位數字!

原帖由 樂心 於 11-11-24 22:07 發表
我認為要學好英文,只有閲讀,閲讀,再大量閲讀!  不過大部份津校的家課太多,學生沒有時間看書,學校亦沒有時間在培養閲讀風氣方面投放資源,反而著重默寫。 ...

hey wisemom,

that's a  good reference!  any more about how to teach your kids can be shared?

原帖由 TheWiseMom 於 11-11-24 19:25 發表

Agreed. So I let my children attend gov't sponsored non-profit kindergartens so that I can save about $250K in tuitions. That amount of money will be kept in their university educational funds. Even ...

回復 1# 橫風王道 的帖子

叫政府 "Change" ?  以往的經驗是愈變愈差的.  不如自求多福, 用多一點時間找一間合適的學校較為實制啦 !

醒目開學勳章 貢獻勳章

在我,視野要廣闊,即係見識多d嘢
如果一個人响A地長大,佢去B地生活幾年,就會見識多d,視野闊d
所以先要去外國讀書!唔係話佢嗰度香d,去過嘅人都叻d,只係,你去感受人家嘅文化
如果講現時嘅經濟發展,大家可以考慮俾小朋友第時返大陸讀書,而唔應該留响香港!

我先生都响美資銀行返工,美國公司的確鍾意請美國讀過書嘅人,呢d可能係佢地覺得文化上容易溝通d,並唔係去美國讀過書嘅人叻d

大家都應該明白,响邊度(or邊間學校)讀書同個人做事有幾叻係無直接關係,但絕對同你條路會唔會好行少少 (特別係起步嗰刻)有關係!

如果錢係可以幫到小朋友去經歷多d,學習獨立,留學係值得嘅~
恐龍家

原帖由 小曳人 於 11-11-25 10:02 發表
在我,視野要廣闊,即係見識多d嘢
如果一個人响A地長大,佢去B地生活幾年,就會見識多d,視野闊d
所以先要去外國讀書!唔係話佢嗰度香d,去過嘅人都叻d,只係,你去感受人家嘅文化
如果講現時嘅經濟發展,大家可以考慮俾小朋友第時返大陸 ...

我又同意了, 到大陸讀大學我真的有此想過!

miffy,

我絕對同意你的看法.

我的小朋友亦可以出國唸書的. 但我唔會話唔送小朋友出國既人short sighted. 又要feel sorry to 佢地咁講野. 如果人地唔送個仔出國就話人short sighted. 真係容我重D講, 讀幾多書都無用.

原帖由 miffy 於 11-11-25 10:07 發表
大家討論下遮, 只係我個人意見, 我立場一向計劃比我仔去外國讀書, 比較有國際視野, 但人地個仔唔去外國讀書, 我唔會話人short sighted, 始終係人地個仔。

讀咁多書個人無品都無用

[quote]原帖由 CandyTheMom 於 11-11-24 23:03 發表

‹ 上一主題|下一主題