用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才之我見....
樓主: c4ceci
go

優才之我見....   [複製鏈接]

cowkingb 發表於 12-7-12 09:15
我有去簡介會, 亦有去 INTERVIEW.  坦白講, 兩次既接觸有唔同既感覺.  簡介會後, 對校長感覺唔係咁好, 覺得 ...

我都覺得係, 校長想攪氣氛, 耐何不是這方面的料子!
有d人, 明明唔係想串人, 但講d說話都人感覺係串...對眼唔係想掘人, 但人地望埋去就覺得係掘, 我正正有個好朋友係咁, 同佢識咗over 20年, 所以好明白呢種人!! 所以我覺得OK啦, 雖不是最好那種, 但總好過表面好好, 內裡奸那些!

回覆:優才之我見....

對咗佢幾年,好肯定同你講,佢真係唔識攪氣氛。

覺得校長自己不長的工作也繼續照做(re thomas 攪氣氛, 排隊 ), 究竟係堅持定不懂用人,和這裏看到的empower, team player有些不附.

這一兩年看過不少GT對立的comments, 可能是因為校長的言行舉止和學校理念有些出入,所以才野爭議.

當然presentation唔好唔代表學校不適合自己小朋友.

rogerlam123 發表於 12-7-12 15:11
對咗佢幾年,好肯定同你講,佢真係唔識攪氣氛。

可能有呢類型好朋友, 所以都幾諒解...
好多時佢地努力想做好d, 不過卻吃力不討好...
其實都幾慘...唔係佢地唔想做好, 而係唔知點解做不到...而且我朋友再嚴重d, 除咗我同另一個識咗20年朋友, 根本冇人了解佢...(sorry離題)

其實也沒什麼大不了, 聽說校長是體育科出身的...........

NeoMom  佢話佢以前教中史的  發表於 12-7-12 18:01

坦白講, 校長講啲嘢, 真喺未必人人都接受到,
至於啲用家, 覺得校長有冇問題,
真喺要因人而異, 有冇不愉快事件發生,
有冇涉及校長,  如果冇,
咪覺得佢冇咩問題囉,  或者只是與人溝通有少少問題囉.

huisylvia 發表於 12-7-12 13:31
我個仔有in呢間,當日面試都對校長印象一般,
不過今日睇完大家對佢有好有壞既評語,
忽然有種感覺:
我覺得可能校長係比較傳統的性格, 又因為直資要同家長溝通多些, 所以盡量以泠笑話, 想令大家輕鬆些, 不過效果就差D,  其實我都覺briefing 如果由其它老師如那位德育老師負責會好D, 正面D, 我反而在家長 talk 同其它現在GT家長的傾談中, 真切Feel 到好多老師是有熱誠的.
所以可能校長的野不會人人全buy, 但對GT同教學團隊就不應有太多的負面評價.

大家未必受亞校長啲冷笑話,但係佢Run嘅老師團隊,有9成我會俾A,有十個八個老師直情要俾5**。

yhn    發表於 12-7-12 23:24

其實我覺得校長social skill 好不好並不是我所關心的,反而其教育團隊才是最重要。
有Rogerlam123這位六年用家對老師團隊的高度讚賞,實在覺得冇幫阿仔揀錯!

我仔今年都有去考優才, 我還未對優才有很深入的了解, 如單因當天校長言失或處事不當, 便得到劣評, 咁會有些主覲了.  , 唔同心態去睇校長/學校, 會有唔用的睇法和結論, 如本身唔打算比小朋友讀優才的家長, 睇既事自然變得唔順眼或唔順耳, 自然地用不欣賞角度去看事情.  問下大家, 如這位校長是dbs, st paul co-ed, or 其它名校, 咁大家重會不會去考呢???  如比offer你地, 會不會唔讀呢?? 我估大部份都一樣會要offer, 只可說優才, 不是名校, 才得到如此對待 !!

cmvfamily  優才是名校呀,校長在學校通訊都係話優才是名校的。  發表於 12-7-15 10:26
dabbycheung  Agree!太多家長只對人唔對事!!  發表於 12-7-13 13:51
iamderek    發表於 12-7-13 10:30
HaYi  I feel the same.. sometimes 個人喜好影響左睇野的方式, 上年係DB大熱天排長龍出入, in完左冇toliet 去都好多人都說OK, 說要小朋友訓練忍耐..  發表於 12-7-13 07:03

只想回應一句:有優秀的才能,不等於有優秀品德!魚與熊掌兩者難已以兼得,但我必定選後者,因不想看到未來的棟樑是高分低能

此事令我想起坐飛機緊急時,若要配帶氧氣罩,為什麼要大人自己做好才可以幫身邊既小朋友???

因為救得一個得一個,若當時多多兩三個愛心小朋友時,那輛小火車就開不動喲!

問題係之後既一場又一場既火車show全部誤時,Thomas 校長又會被人怪責了!

iamderek  我看完樓主的第一個post,也有同一個聯想。  發表於 12-7-13 10:41
yhn  好同意!  發表於 12-7-13 01:36

janeba 發表於 12-7-10 20:00
[size=15.277776718139648px]我們上年in 的時候校長也在我們這group父母的小孩面前說我們的小孩是今年看過表現最差的,還有告誡我們要多給小孩看卡通
自己實在不能接受有人當面批評孩子表現差......又好想知為何要多給小孩看卡通?

回覆:cornmimi 的帖子

引用:此事令我想起坐飛機緊急時,若要配帶氧氣罩

原帖由 heidi0653 於 12-07-13 發表
此事令我想起坐飛機緊急時,若要配帶氧氣罩,為什麼要大人自己做好才可以幫身邊既小朋友???

因為救得一 ...
👏👏👏👍👍👍

1) 如果嘗試從那個小朋友的角度出發,校長的說話所帶來的影響:
站在前面的小朋友:主動樂意,不斷安慰哭的小朋友,從這間學校的校長得到的回應是:「你唔好理佢」 「好明顯你係幫助別人型,但你顧掂你自己先」。
「你唔好理佢」=你不需要這樣做。
「好明顯你係幫助別人型」= 你的性格是如此,肯去帮助人。
「但你顧掂你自己先」= 雖然你的性格是這樣,但在這個時刻,你不需要這樣做,先做好你自己的事。
我去帮助人是我的天性使然,現在處於此時此地,校長叫我不應該去安慰別人。

2) 流程是很重要
這樣的說法,就是事情的結果比「人」重要。 這個看法,沒有對與錯,但我自己不同意,特别是在学校这个教导孩子明白是非,辨别真理的地方。這是反映個人價值觀。

3) 如果說此話的是DBS,DGS,St. Paul Co. Ed等等的校長,很多人說,就會不介意,仍然會申請。
這個看法,沒有對與錯,但對很多人,包括我自己,都不同意。這是反映個人價值觀。

4)  說一句話代表什麼?校長一位說錯話代表什麼?
希望他只是一時錯「口」,說錯話,就真的代表不了什麼。但整個事件,最令人擔心的,是他的價值觀,就好像以上2) and 3)所說的,沒有對與錯,物以類聚,認同他的價值觀的家長,自然會申請學校,也認同他的說法。
作為一個團體的帶領,領導的影響深遠。 校長是學校的領導,平常運作的最高決策人,他的價值觀影響他的決策,從而影響整個團隊,怎會不重要?

w_y  對, 物以類聚, 呢個 post 真係好, 俾大家知多D.  發表於 12-7-16 19:57
Sumyeema1  agree...  發表於 12-7-16 10:39
四隻貓    發表於 12-7-13 14:49

戲院失火,觀眾排隊從走火通道離開。有一名觀眾怕通道太黑,在門口大哭,不肯離開。有一位好心人不停安慰他,但因為他們二人擋住了通道,結果他們和之後的幾十人被火燒死。「有時候,對一個人公平,可能同時對其他人不公平。」

在醫院裏,一名病人心臟病發,有一位好心人嘗試施救,但他沒有急救知識,試了好一會還不能令心臟恢復跳動,最終病人失救致死。而事實上,當時有幾名心臟科醫生在隔鄰的房間。「幫助人當然是一種美德,讓人得到最適合的幫助也是另一種美德。」

價值觀當然每人不同,也很難說對與錯。Do the right thing at the right place in the right time.

我就冇大家諗得咁深入,可能校長想試下咁樣講個小朋友會唔會即刻唔幫呢?有啲家長會教小朋友響咁嘅情況要咁樣做嘛。校長叫咗都照幫咪即係佢本質係好囉。

我對校長無乜感覺,但我直覺覺得佢有heart同內涵。雖然我一早已放棄了offer (因想試下抽獎)但我仍然有去聽talk,坦白講校長唔係一個好嘅講者,但我由佢呢啲親力親為嘅安排下的確學多了一點怎去教育小朋友。

Why didn't the crying child parents go up to comfort their kid?

想起另一件事,就是CY,唐唐和何俊仁被要求對六四死難者致哀。 如果要處於中立,可以神情木然,不表態。但CY的一直微笑, 令我很心寒和不安。如果說潛建是不能接受,說謊是更不能接受的话,這些其实都算是行為犯錯,但對我來說,他在那個場合的微笑,是更令我不能接受,因為反映出他的心態和價值觀。
‹ 上一主題|下一主題