用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考咗咁多間一間都冇.....
樓主: rabbycherr
go

考咗咁多間一間都冇.....   [複製鏈接]

回復 dannyyau302 的帖子

真是不用太擔心, 有小朋友報了11間, 全軍覆沒, 最后抽到喇沙。

暫時派左彩的都全軍覆沒.. 有氣餒.. 有失望.. 有痛苦.. 好似走到絕路一樣.. 但跟朋友傾談開解.. 明白到其實小一不是人生的全部.. 沒offer亦不等同判死刑.. 講真以後出到社會又是另一個開始.. 要配合天時地理人和.. 際遇..
明白後.. 開始看通些.. 各位mami不要失望.. 盡情愛你的孩子比考到一間名校更為珍貴.. 天災人禍.. 感覺一家齊全已很幸福了.. 所以東西都不緊要了
祝大家每日都開開心心..

dancingpooh    發表於 12-10-24 23:39
michelletang11  want to cry. like ur attitude. I'm so sorry to my little one  發表於 12-10-24 18:10
BabyAndre  Good attitude! Like!   發表於 12-10-24 14:33
swmami  Support!   發表於 12-10-24 12:01

引用:其實我想講少少我的想法,+除小朋友品德好外

原帖由 kc_united 於 12-10-24 發表
其實我想講少少我的想法, 除小朋友品德好外, 亦要看小朋友能力, 你見St. Francis 個d, 根本便是考paper. 如 ...
同意!的確有D學校係睇absolute capability 既。SFA應該係表者。不過我相信唔多。同埋我想補充下重有幸運成份。咁多老師in.梗有D手鬆D有D手緊D。同埋咁橋個老師覺得個小孩順唔順眼......點都有主觀既成份喺到.....天父自有安排。大家努力之餘唔好太鑽牛角尖。正如其他人講,重有幾round music chair games. 有multiple offers 既始終都要放返D位出來......

醒目開學勳章

引用:Quote:skmibb+發表於+12-10-24+09:54+係呀!

原帖由 CoffeeCake 於 12-10-24 發表
港島區某名校今年出左條兒童心理既畫畫題。一睇張畫可以OUT走好多人。
要畫物野甘勁

回復 skmibb 的帖子

唔會麻學校LIKE奘多架.......
一個奘都無會考倒???
唉咁其實應該考幾多間先好????

引用:暫時派左彩的都全軍覆沒..+有氣餒..+有失望

原帖由 katimbear 於 12-10-24 發表
暫時派左彩的都全軍覆沒.. 有氣餒.. 有失望.. 有痛苦.. 好似走到絕路一樣.. 但跟朋友傾談開解.. 明白到其實 ...
是啊!要有正能量!小朋友以後有高低起跌,家長要有心理準備,同小朋友一起渡過。分享一下,大女在一家長推祟,近年堀起的私校 讀書,二年級插班考入。但三年來程度未可100%跟上。這些年,我這個媽媽為她四處張羅。看兒童發展醫生,評估他能力,手眼協調要training .故很多時skip the words. Spelling 又漏字母。但其他方面冇問題。女兒亦未做到自動自覺,自發溫習。唯有一直鼓勵她。今年小五,開學已現在學業情況很理想,対自己有要求。所以入小一只是個開始,大家要多兼顧,不只著重入什麼學校。

引用:回復+lui+的帖子 選校策略是否太進取,如全

原帖由 sweetbaby999 於 12-10-24 發表
回復 lui 的帖子

選校策略是否太進取,如全選頂級名校DGJS, SPCS, 呢批學校有一定準則選學生,入唔到未必係 ...
我已早跟他說了,要有一、二線學校、甚至三線,我見得太多例子只報名校,結果。。

面試班我都有上其實佢冇教啲好工識化嘅答案有冇用就見仁見智,但今年給我嘅經驗係面試班可以唔上但中英數唔可以唔學,因為今年面試小學都已經唔係問你叫咩名住係邊等,係一來就考你識唔識嘢…因為我還有一個仔讀k1所以我想我會係咁行囉…

kc_united  同意. 我有一個9個月bb, 真要好好plan 下!  發表於 12-10-25 14:18

引用:面試班我都有上其實佢冇教啲好工識化嘅答案

原帖由 rabbycherr 於 12-10-24 發表
面試班我都有上其實佢冇教啲好工識化嘅答案有冇用就見仁見智,但今年給我嘅經驗係面試班可以唔上但中英數唔 ...
五年前d學校未咁顛架

回復 lui 的帖子

我都未有任何一個offer, 心情好灰.... ... 唯有等自行啦... ... 其實呢個都係一個遊戲... ...

kc_united  我自行得15分. 間學校講明15分是沒機會的! 所以都無機.  發表於 12-10-25 14:18

經歷咗咁多次落選.....呢個遊戲已經將我打沉晒
每次望住個女好乖 , 好自動咁溫習 , 做功課 , 又會教下細佬仔讀書 , 個心真係好痛 , 好痛 !!!! 點解個又乖又叻女 , 我只不過想同佢搵間好學校都咁難 ??????

Shana.S  same as you...i really cant sleep well these days and keep reminding myself 唔關阿女事....hope we all "get well soon"!!  發表於 12-10-26 01:14
vincenthocs  學習主動及懂事,愛護弟弟,已經是模範生了,繼續鼓勵她,他日定成大器...  發表於 12-10-25 09:58
小乖豬  加油, 支持你, 搵學校有時好像搵男女朋友一樣, 學校唔收你唔係你個女唔掂, 而係學校在那短短15-30分鐘面試唔識欣賞你個女.  發表於 12-10-25 00:28
dollyyuki  唔關妳阿女事, 事實上o係呢度可以見好多家長話撞 2nd in, 即係話我地冇任何 offer 既唔係果d學校既 target...  發表於 12-10-24 13:17

引用:經歷咗咁多次落選.....呢個遊戲已經將我打

原帖由 豬婆 於 12-10-24 發表
經歷咗咁多次落選.....呢個遊戲已經將我打沉晒
每次望住個女好乖 , 好自動咁溫習 , 做功課 , 又會 ...
我同你一樣

回覆:豬婆 的帖子

我同你一樣,個女又係好乖

報左5間, 兩間都係 rejected, 一間仲等梗消息, 仲有兩間未見....

回復 豬婆 的帖子

我也覺得令千金好乖巧好令人喜愛, 可能她暫時運末到。 大仔時沒有考小學, 自行分配入了普通津校 (62网), 8月插班入了31网名津校。 二仔1間reject, 1間2nd int, 兩間等result, 1間明天交表。  你只要放開心情, 耐心等一下。

deleted

醒目開學勳章

引用:回復+dannyyau302+的帖子 真是不用太擔心,

原帖由 Gloriasogashiwa 於 12-10-24 發表
回復 dannyyau302 的帖子

真是不用太擔心, 有小朋友報了11間, 全軍覆沒, 最后抽到喇沙。
我識一個同你朋友情況一模一樣!名Kg,直資私小全軍覆沒!搬屋大抽獎入左la ba

引用:回復+carriebaby111+的帖子 係咪因為這個

原帖由 sheffield 於 12-10-24 發表
回復 carriebaby111 的帖子

係咪因為這個家長同校長又唔係咁熟但又咁直接搞關係,所以校長話佢唔係學校嘅t ...
哈哈……這永遠是一個謎!

‹ 上一主題|下一主題