用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問有沒有人知 鄭裕彤 , 寶覺好或是匯知好 ? ...
樓主: MIHO.WAH
go

請問有沒有人知 鄭裕彤 , 寶覺好或是匯知好 ? [複製鏈接]

係呀, 但係升中之後, D男仔成績會好過D女仔架~~

如果想知將軍澳是否唔夠band 2學額,睇睇以下的數據就會清楚。

西貢區明年有band 2生919人,再看看西貢區內的band 2學額:
跟據Khmama的資料,撇除了派位直資的匯知中學,西貢有10間band 2中學,每間學校提供4班每班34人的學額,總數是1,360個學額亦是西貢區提供最多學額的一個組別。

再看看是否會被band 1學生霸佔band 2校的學額。如果以band 1生最差都係派band 2學校的原則來看,區內band 2學校裡的雙龍頭學校,王華湘和慕德都不能收足夠的全港學生中排名前40%的學生,以至未能全數4班轉開英文班。因些,絕對有理由相信,區內的band 1生跌進band 2學校的數目並不足以霸佔band 2學額而令band 2生沒有足夠band 2學額。

相反,我反為對於區內出現過剩的band 2學位一方面替band 3的同學開心,但亦同時替band 2的同學擔心,因當有band 3生湧入band 2學校時,band 2變band 3的情況將會出現。

再睇睇,西貢及將軍澳區中學校長會主席叢蔣漢向星島日報透露,即使採用「二一一」減派方案,該區下學年仍剩餘五百多個學額,情況堪虞,「區內學校已協議,若每班平均錄取了三十人,便不會錄取區內的叩門生,較受歡迎的學校更承諾,留班位不會用作叩門位,以免學校間的收生競爭更激烈。」,所以西貢區內的band 3同學反為將大會有機會向上移,正如我所講,揀一間band 3但校風好的學校,有時比搏了一間高一線的學校更為重要。
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 13-1-2 15:02
如果想知將軍澳是否唔夠band 2學額,睇睇以下的數據就會清楚。

西貢區明年有band 2生919人,再看看西貢區 ...

thks ar~多謝你D資料呀~~

回覆:hinhinmom 的帖子

小美人 發表於 13-1-2 18:35
馬錦明陳端喜好唔好? 我知道係基督教,同埋校長有提過band3生可考慮之一

...
陳端喜校風都算幾好,不過我較偏愛張沛松。
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 13-1-2 23:03
陳端喜校風都算幾好,不過我較偏愛張沛松。

張沛松係BAND幾架?

ohnono  若從以往成績計算,張沛松是屬於band 3組別。  發表於 13-1-3 13:28

各位今日開始交表了, 你地有目標未呢?

回復 ohnono 的帖子

ohnono

我PM 給妳問, 有時間回我. THKS
MIHO

回復 小美人 的帖子

係呀 ! 不過已決定了第一位, 想緊上進 D 或 平穩 好些...

我會下星期交表的. 妳點呀 ! 決定了未
MIHO

我都仲十五十六中... 又唔知選唔選一間跨區好...

想問下如果選一位選跨區, 咁第二輪可以點填?

ALL, 我都有決定了, 今晚返去執埋個FILE同填好FORM就GO AHEAD~~

我突然想問一個問題...... 有沒有人知道鄭裕彤會不會幫學生參加學界的游泳比賽 ?
MIHO

回覆:MIHO.WAH 的帖子

會,我問過d學生,佢地話學校冇泳隊但會幫同學報學界比賽的!

回復 hapiness 的帖子

真的, 謝謝妳幫我問.
MIHO
‹ 上一主題|下一主題