用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 嬴在起跑點的人是否真的嬴到尾呢!!!
樓主: gillgillkwok
go

嬴在起跑點的人是否真的嬴到尾呢!!!   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+13-03-26+發

原帖由 JL3 於 13-03-26 發表
就算考入神級小學,也要不斷努力,不論學問功夫定做人態度,否則,生於千億家庭,也是可以廢人一個!:funny ...
父母本質不是指錢。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

如果父母有不能輸的想法, 我個人認為, 已在起跑點輸了一半。

gillgillkwok 發表於 13-3-25 18:24
眼見而家好多家長都會讓年紀小小0既孩子百般武藝!  亦有好多家長認為不需嬴在起跑點!!!究竟嬴在起跑點0既小 ...
情況可能剛剛相反
愈早起跑,日後的發展可能愈差,甚至對小朋友造成傷害
小朋友在不同的階段,應該有不同的發展,硬是要提早學乜學乜,雖然會早些「學識」,但完全不見得日後會有何益處

slamai    發表於 13-3-30 00:59

回復 edith208 的帖子

咁大件事!有人谷得,有人吾受,父母要好清醒。

回覆:嬴在起跑點的人是否真的嬴到尾呢!!!

每個小孩能力興趣性格不同,每個人對贏嘅定義亦有不同。無絕對。

我個人認為讀書都要講天份同有冇書緣,唔係話谷就谷得上,谷得勁,隨時谷爆!
我個姨甥仔小學時有個同學仔,父母都在職,只請工人照顧起居,同學仔冇去補習社,全自動波搞掂,唔使父母勞氣,年年考頭三,中學去咗九華,反觀我家姨甥,有全職媽媽,又去補習,補這補那,成績亦只屬中等
不過作為香港嘅父母,響能力範圍內,點都會俾少少資源d仔女去加入呢個現實嘅"戰場",冇理由明知個仔女天生資質弱就放棄佢,點都希望佢響一羣"弱"嘅當中做最強果個。望子成龍個個家長都想,都要適可而止,係龍就龍,蟲就係蟲,只希望唔好做懶蟲

囝囝mama    發表於 13-4-11 01:06

這個問題。。。如果是短跑一百米,當然要贏在起跑點啦,但漫漫人生長路,咁跑法我驚會拉柴。。。回正題,父母當然會有期望,但孩子受唔受係另一回事,兩者唔配合就好大件事!從來理論同實踐都係兩件事。什麼是贏什麼是輸?各人有各人的修為同睇法,如果我兒可遺傳到我兩老的樂觀幽默心,應該可贏到尾

chiyoching 發表於 13-3-26 13:43
但以我的愚見認為是性格影響及創造命運, 人出生的那天性格已經形成, 外在環境當然有幫助, 對孩童父母的表現 ...
Outliers 提到性格和culture 和legacy 有直接關係,有一些research data支持的。

回覆:chiyoching 的帖子

我都覺得性格係天生嘅,天生好嘅就還神啦,天生衰格嘅就希望後天扶持下佢去正軌

引用:我個人認為讀書都要講天份同有冇書緣,唔係

原帖由 tigerl 於 13-03-26 發表
我個人認為讀書都要講天份同有冇書緣,唔係話谷就谷得上,谷得勁,隨時谷爆!
我個姨甥仔小學時有個同學仔 ...

little_yolky 發表於 13-3-26 13:30
呢個世界咁瘋狂, 我哋家長都係凡人, 好難唔隨波逐流去跟風。"點解隔離阿牛仔呢樣得, 我家阿女又唔得? 點解 ...

我同你一樣, 好彩有個識念大悲咒的老公在旁, 如果倆個一齊入魔, 咁就真係...... (我指小朋友 )

回復 shadeslayer 的帖子

Chapter 5 of Freakonomics has similar conclusion on how to motivate kids to read and the decisive factor is "Do parents read?".
Correct me if I am wrong in getting this message from Chapter 5.

shadeslayer 發表於 13-3-26 13:58
問題係咩叫嬴?

一歲看幾萬元的 DWE 卡通係未叫嬴?

你帶出另一個問題

咩叫羸, 咁其實終點又係邊到呢??

作為家長既我們, 要清楚呢兩條問題在我們心目中的答案, 先好好決定如何達到目標; 呢2條問題答案沒有modal answer, 個個人心目中答案都唔同, 一定要按小朋友能力來set答案, 清楚了才實行, 對雙方都會好些!

引用:Quote:shadeslayer+發表於+13-3-26+13:58+

原帖由 gigayan 於 13-03-26 發表
你帶出另一個問題

咩叫羸, 咁其實終點又係邊到呢??
終極勝利!只有一個,就係

ha8mo 發表於 13-3-26 16:02
最緊要識得"Moving the goal posts"

財經版述語:「調整目標價」

識轉膊, 做人唔好"死古古"

JL3 發表於 13-3-26 16:12
終極勝利!只有一個,就係

你係漏左個答案, 還是留返D空間俾大家想像??

引用:Quote:JL3+發表於+13-3-26+16:12+終極勝利

原帖由 gigayan 於 13-03-26 發表
你係漏左個答案, 還是留返D空間俾大家想像??
回到天父的懷抱,就是終極勝利!

Christi    發表於 13-3-26 19:23

一歲看幾萬元的 DWE 卡通
兩歲用字咭學識一千英文字係
三歲背乘數表
四歲全科補習,每星期中英默書
五歳鋼琴六級,小提琴四級

Xxxxxx

老實講,呢D我唔覺得係嬴。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:一歲看幾萬元的+DWE+卡通 兩歲用字咭學識一

原帖由 shadeslayer 於 13-03-26 發表
一歲看幾萬元的 DWE 卡通
兩歲用字咭學識一千英文字係
三歲背乘數表
同意!十分同意!不過,我身邊好多人,每個月都用上數萬元比小朋友,我相信這些金錢,對於他們而言,就好似一般人用 $6 元買一份報紙一樣,毫無壓力,至於,有用與否,見仁見智!

‹ 上一主題|下一主題