用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 全軍覆沒!大家有何對策??
樓主: mimi0129
go

全軍覆沒!大家有何對策?? [複製鏈接]

回復 c-wong 的帖子

我都有咁嘅打算... 因為我果個係細仔, 一係就 repeat  P1, 試下再考直資/私校, 我都覺得如果做插班 P2 好似難啲

引用:回復+c-wong+的帖子 我都有咁嘅打算...+因

原帖由 Anmarcus 於 13-11-01 發表
回復 c-wong 的帖子

我都有咁嘅打算... 因為我果個係細仔, 一係就 repeat  P1, 試下再考直資/私校, 我都覺 ...
我都係咁唸

醒目開學勳章

無waiting?

現在只是11月1日,全軍覆沒無問題.
將在兵齊,  現在應該重組軍心, 退守2線,
重新練兵,  重整旗鼓,  重讀兵法,  重整軍備.......
下月攻堅,  全軍出擊, 攻無不克, 戰無不勝. 戰至最後.

strawberry11    發表於 13-11-1 16:05
phoebe_ming5    發表於 13-11-1 15:57
Anmarcus  ... 勁呀  發表於 13-11-1 13:03

引用:先升官津小一,P2再插班! +

原帖由 Melody_BB 於 13-10-31 發表
先升官津小一,P2再插班!
agree

引用:我朋友仔仔讀派位的好一般的小學,考頭3名

原帖由 moonychan 於 13-10-31 發表
我朋友仔仔讀派位的好一般的小學,考頭3名,p2 插到播道
我朋友的囝囝讀播道而我囡讀地區津校,唔覺得朋友的囝囝讀得特別開心,而我囡讀津校佢自己又好享受小學生活,冇乜特別事另佢唔開心,我自己唔覺得兩者有好大分别。今年升中我囡升官津band1而我朋友的囝囝升播道band2,朋友正擔心囝囝能否順利在六年後升上大學因播道中学的入U率並不出衆,當然六年後各中學嘅入U率又可是另一番境象。其實小朋友適應力強而讀書能力個個都唔同,所謂塞翁失馬,焉知非福,冇非過份緊張。

moonychan  你女女宣基?  發表於 13-11-1 13:55

回復 pris626 的帖子

好鼓舞呀!

pris626 發表於 13-11-1 13:11
我朋友的囝囝讀播道而我囡讀地區津校,唔覺得朋友的囝囝讀得特別開心,而我囡讀津校佢自己又好享受小學生活 ...

我都有聽人分析, IF 留響津小, 做BAND 1 生, 好過去名氣多點的小學做BAND 2 OR BELOW 同埋升上去都係 BAND 2 的中學, 轉出來又轉唔到..............

谷唔谷, 唔完全關官津定直資私立事. 有直私可以谷到你半死, 加上面試成功幾乎個個都係精英分子, 有比較可能仲辛苦, 有官津反而可以相對輕鬆. 呢個時候, 拎住你本區的小學概覽, 收下風聲, 睇下點步署大抽獎, 揀一間合適先.

AgapePa 發表於 13-11-1 12:38
現在只是11月1日,全軍覆沒無問題.
將在兵齊,  現在應該重組軍心, 退守2線,
重新練兵,  重整旗鼓,  重讀兵 ...

我只集中報考一線學校,很多二線看不上眼。你有沒有二線口碑好的英文小學推介呢?

cherrieshum 發表於 13-11-1 14:56
我只集中報考一線學校,很多二線看不上眼。你有沒有二線口碑好的英文小學推介呢? ...
St. Joseph, 福小 又看得上眼嗎?

我那個都係12月細b, 諗住跟家姐照上津校P1, 自己愚見認為若果讀得好的開心的, 即是對小朋友來講, 係一間合適佢既學校, 就無謂再轉來轉去, 除非係一線既一條龍校, 但人家都要你成績標青, 談何容易
其實, 直資小學都係比較少d功課, 但好多直資小學進取家長都會上好多額外野, timetable 一樣 full full 的, 唔想太 hea, 都好矛盾
聽好多人講細b上到小四就會唔見有差距, 做家長要重拾對自己小朋友信心, 重新裝備, 大家加油 !

引用:Quote:cherrieshum+發表於+13-11-1+14:56+

原帖由 AgapePa 於 13-11-01 發表
St. Joseph, 福小 又看得上眼嗎?
OK!但是我已錯過了報名,請問這些學校會有下一輪申請嗎?

cherrieshum 發表於 13-11-1 17:15
OK!但是我已錯過了報名,請問這些學校會有下一輪申請嗎?
St. Joseph Anglo-Chinese 小二有很多人轉校,可以出年插小二

引用:Quote:cherrieshum+發表於+13-11-1+17:15+O

St. Joseph Anglo-Chinese 小二有很多人轉校,可以出年插小二
小二插班, 太遙遠了! 志要找到小一。

Don't give up yet.... there is a long way to go until next June.

引用:Quote:cherrieshum+發表於+13-11-1+17:15+O

點解咁多人走?好谷?

陳皮爸媽 發表於 13-11-1 18:31
點解咁多人走?好谷?
據我所知,成績好的去插班更名的小學。

唔知點解,知道全軍覆沒曬之后,心情反而輕松左少少。起碼無前排禁down。依家反而積極甘諗諗下一部應該點做。大家好好加油啦

抖一陣,再嚟過,等6月再叩門。
‹ 上一主題|下一主題