用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 LS calling second in
樓主: MCLIAN
go

LS calling second in   [複製鏈接]

引用:不知2nd結果如何,+在此要再一次多謝ohnono

原帖由 goodboy1 於 14-02-10 發表
不知2nd結果如何, 在此要再一次多謝ohnono和oscarmama提點 !
恭喜晒!我有冇份鼓勵你先?!

goodboy1  曙光初現,但仍需努力,大家一起加油啊!  發表於 14-2-10 23:09

goodboy1 發表於 14-2-10 12:14
回覆 Horsebbj 的帖子

早上收到通知的 

Congratulations!

多謝各位的鼓勵, 希望下星期收到正式的通知.

未收到電話的不用擔心, 相信下一個收到電話的就是你, 加油!

各位前輩,有沒有人2nd in 完有明示或暗示收,但最終無收呢?又有沒有人2nd in 完 Brother 乜表示都冇?

MCLIAN  Those being called for second interview at this stage, the chance of getting an offer should be very high.  發表於 14-2-10 20:08
Johnny@Klnbay  神父會問你有否報了其他直資,叫你不要註冊直資,其實是明示。  發表於 14-2-10 14:27

回覆 懶羊羊 的帖子

點會無丫? 基本上仲早過DBS收人,只係大家都搶同一批人!比你做家長的話,一間可白紙黑字簽文件收你,一間只得口頭承諾,有得揀,你會點揀?

唯有2/15努力以赴

引用:回覆+懶羊羊+的帖子 點會無丫?+基本上仲

原帖由 gogoweb 於 14-02-10 發表
回覆 懶羊羊 的帖子

點會無丫? 基本上仲早過DBS收人,只係大家都搶同一批人!比你做家長的話,一間可白紙 ...
但一間唔洗$一間要$喎,大家又會点揀?

gogoweb 發表於 14-2-10 13:28
回覆 懶羊羊 的帖子

點會無丫? 基本上仲早過DBS收人,只係大家都搶同一批人!比你做家長的話,一間可白紙 ...
我相信神父唔會輕言講笑,家長到時真係要聽清楚神父點講,唔好有誤會,再自己衡量。

VKwan 發表於 14-2-10 14:37
但一間唔洗$一間要$喎,大家又會点揀?
錢當然是重要考慮因素,但仲有宗教呢。兩間學校都好,各有支持者。

Johnny@Klnbay  神父會問你有否報了其他直資,叫你不要註冊直資,其實是明示。

ysy14 發表於 14-2-10 13:11
各位前輩,有沒有人2nd in 完有明示或暗示收,但最終無收呢?又有沒有人2nd in 完 Brother 乜表示都冇? ...
不要諗得太覆雜,學校不可能100%收足人數就算,總會有一部份人會被列作後補名單之內。所以要聽清楚Brother所講的內容。舉個例,如果Brother叫你準備定校服的話,這是一個好明的暗示。但若Brother只說希望下學年可在這兒再見的話,那麼同學就有機會只被列作後備。
一般情況下,現階段都是直資進行面試和抉擇的時間,一路伸延至四月尾之前都仍然有機會收到電話。所以,同學絕對有機會同時同時收到取錄的訊息,如果同學接受直資的話,就要放棄派位。有時並不在於$的問題,而是還有其他考慮的因素,例如IB課程等。
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆 VKwan 的帖子

我意思係指LS一樣有從友好學校預先揀卒,唔代表邊間好啲,況且嗰啲友好學校一向都比開學費,所以要唔要$,未必係佢哋考慮範圍!

MCLIAN  你指是那些私小?  發表於 14-2-10 20:10

MCLIAN  你指是那些私小?  發表於 昨天 20:10
------------------------
如果係那些私小讀的同學就會清楚。如果受到校長推薦往友好中學的,邊個夠膽去喇沙唔去友好中學的,一定要見家長,見面後的滋味是絕對不好受。

所以點解那些直資要攪個學校校長推薦階段出來,就係要盡早將同學送進友好中學。這個階段對某些小學是極其重要,若遇有被推薦而唔肯去,而堅持去喇沙或一些官津的,學校將會以不同方法先動之以情,後作出游說,最後更係不歡而散。最慘同學還有半年才畢業離開學校。

喇沙要跟人家直資那樣預先揀卒,除非是體育賽場上的運動精英(以前協恩未轉直資前都一樣在賽場上預先揀卒,跟直資學校抗衡),否則遇到的困難好大。倒不如以明示暗示方式吸納所有學校的精英好過。總言之,你有興趣的就行多幾步過來就可以。

:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:VKwan 的帖子

請問收到2nd in call的家长們都是22/1 first in的吗? 有23 first in 的收到 call 吗?

goodboy1  囝囝同學是首日遞表, 星期日已完全2nd in !  發表於 14-2-11 09:52

回覆:ohnono 的帖子

Thanks, Ohnono. 請問有冇人知道LS最後first interview的日期呢? 或有人仍未通知first interview時間?

懶羊羊 發表於 14-2-10 14:52
我相信神父唔會輕言講笑,家長到時真係要聽清楚神父點講,唔好有誤會,再自己衡量。

對!大家要相信LSC的神父,佢地心地好好、行事謹慎,亦好愛護學生,唔會亂講笑。總之家長、學生自己聽清楚就是了。再不然,重覆剛才聽到的說話,然後問is it correct?看對方是否仍然給你堅定的回覆。

ysy14    發表於 14-2-11 12:47

引用:+本帖最後由+VKwan+於+14-2-11+11:14+編輯+

原帖由 VKwan 於 14-02-11 發表
請問你的兒子是否讀喇小? 每年LSC預留多少位給喇小?

Horsebbj 發表於 14-2-11 13:31
請問你的兒子是否讀喇小? 每年LSC預留多少位給喇小?
LSC收6x%喇小,即是收3x%外校,再加上中學級人數比中學級人數多,所以都有相當的位置比外校生,大家加油!
‹ 上一主題|下一主題