用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一溫書最難喺中文閲讀理解同數學!
樓主: OKC
go

小一溫書最難喺中文閲讀理解同數學! [複製鏈接]

回覆:OKC 的帖子

其實我個人覺得齋睇書係未夠,睇書可識多些字和加強語感,但要對加強解答閱讀理解問題,就要小朋友睇完,再問佢問題,才可達到效果。不過我就唔會咁做,睇書是一種享受。囝唔鐘意我問佢咁多野。我會間中比佢做小一補充,佢鐘意做。佢做個時我先發覺點解咁淺都唔識?!哪一刻就發覺齋睇係唔夠。起碼對我仔而言。

醒目開學勳章 王國長老

201102  請問你囡囡是否跟你仔一樣鐘意睇書?每天的閱讀量多嗎?  發表於 2 小時前

我仔係沉迷地步, 你有無聽過有小朋友沉迷睇書, 要老師收左本書去圖書館還丫, 我個仔就係
人地放學返屋企偷睇電視, 我個仔係偷書睇

回覆:小一溫書最難喺中文閲讀理解同數學!

引用:其實我個人覺得齋睇書係未夠,睇書可識多些

原帖由 Olympian 於 14-05-28 發表
其實我個人覺得齋睇書係未夠,睇書可識多些字和加強語感,但要對加強解答閱讀理解問題,就要小朋友睇完,再 ...
閲讀理解還要懂解題及答題。例如題目問為何走同一條路,第一次跣倒而第二次沒有跣到,分別是什麼?我仔只答了因為第二次穿了防跣的鞋子,但正確答案應該是先指出第一次沒有穿防跣的鞋子而第二次穿了,所以第二次沒有跣到(以上純粹舉例). 所以多看書未必做閱讀理解會取得高分。

‹ 上一主題|下一主題