用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 粵教中、普教中?大家分享下邊個選擇好一點? ...
樓主: erictungcc
go

粵教中、普教中?大家分享下邊個選擇好一點?   [複製鏈接]

回覆:粵教中、普教中?大家分享下邊個選擇好一點?

我鐘意用粤教中,而家學校用普教中,但有啲詞語跟本用普通話解釋比細路聽,佢地未必明得哂,好多時我要返屋企再執漏,用廣東話解下。但我唔係老師,有時未必解得全對,而且未必個個佢唔識既生字都可以執得返喎。日後呀仔上到中學,我已經叫佢有得揀就揀粤教中,唔好再普教中啦。
利伸,我以前讀普教中中學,家陣普通話流利,對寫作也確實有幫助。不過如詞語都未明得透徹,寫乜鬼野作呢又?!

silvia_ng 發表於 15-6-8 08:44
我鐘意用粤教中,而家學校用普教中,但有啲詞語跟本用普通話解釋比細路聽,佢地未必明得哂,好多時我要返屋 ...
但普教中轉廣教中會唔會好多字唔同又好難跟返呢?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

我訪問了2個普教中用家,即我2個女,她們認為既然要學講普通話,普教中可慳時間不用再另外上堂,學習寫作上她倆不覺得有分別,學校用本港教科書,用詞不會偏向國內一套,日常生活用廣東話,兩樣都可掌握。

poonseelai 發表於 15-6-8 10:16
我訪問了2個普教中用家,即我2個女,她們認為既然要學講普通話,普教中可慳時間不用再另外上堂,學習寫作上 ...
最緊要用家覺得好
不過我女學校好搞笑,普教中既班仲有普通話堂,高年級都仲有,可能轉做廣東話堂合理d
Learning to Read, Reading to Learn.

Olympian 發表於 15-6-6 16:59
邊有得揀。
選校要考慮好多因素,還要看抽到哪一間。所以我說冇得選咁滯。比如我區兩間廣教都是二,三線學校。大部分家長都唔會因為廣教中而將佢放首選。另三間大熱都是普教,其中一間普及廣班都有,但抽到先算啦。

我個仔好鐘意普通話,我亦認為學普通話好重要,普教中能提供更好的語竟,不過廣教或普教在我選校的因素真的排得很後,也不會為廣或普教中影響我選校的決定。我為兒子選了一間二線學校。剛巧是普教中。我去過我仔小學觀課中文堂,所有同學都跟到課堂活動。另外,學校會教讀廣東話生字,小5會用返廣教。唔擔心因為普教影響中文。中文要差,大有其他因素……

回覆 poonseelai 的帖子

不管你地間學校係香港好少有普通話語景同埋師資嘅學校
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

我訪問了2個普教中用家,即我2個女,她們認為既然要學講普通話,普教中可慳時間不用再另外上堂,學習寫作上 ...
我也除意訪問過幾個同學仔用家(not 家長),大部份不想普教中,當然過一兩年佢地可能會多謝父母為他們選擇。我不是against 普教中,只是覺得not such a big deal, 再者能選擇小學的有幾多個。

引用:回覆+poonseelai+的帖子 不管你地間學校係

原帖由 HKTHK 於 15-06-08 發表

不管你地間學校係香港好少有普通話語景同埋師資嘅學校 ...
其實有部份小學中文老師D普通話都好普通,小朋友大大下都分得出,重點是小朋友都不會怕講普通話。學任何語文都離不開讀寫聽講,我倆個女中文ok, 但上中學後除了老師要求的閲讀外,很少中文課外閱讀,我相信她兩蜝礎建基於小學有頗多閱讀、聽國語歌和看台灣電視節目。

poonseelai 發表於 15-6-8 12:19
其實有部份小學中文老師D普通話都好普通,小朋友大大下都分得出,重點是小朋友都不會怕講普通話。學任何語 ...
每個父母要求唔同,雖然我唔認同普教中 (再重申,我唔反對其他家長覺得普教中好),但我認為普通話需要學好,所以我唔會畀用國語既台灣媒體當學好普通話既途徑,純當娛樂我就覺得冇所謂

引用:Quote:原帖由+HKTHK+於+15-06-08+發表回覆+

我哋反而主要睇書多, 其實都應該睇番啲電視節目
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

我問阿女都喺一樣意見。仲話無乜所謂,無分別。同學都無困難學中文。由小一至小六都喺普教中。其實當初我唔特別就廣定普教中而選校,亦唔怕阿女唔識廣東話。喺屋企時間多呢!成日煲電視,點會唔識廣東話?我地普通話堂喺native老師教,而中文堂就真喺HK老師教,阿女話打7~8分(out of 10)俾佢地既PTH~間唔中有一兩個可能喺小時喺大陸,後來先移民HK既老師,PTH就跟native一樣。

若學校用本港教科書, 書本內有'蕃茹' '侍應'....等字詞, 老師跟同學會如何謮呢?

王家爸爸    發表於 15-6-8 22:27

bbkingdombb 發表於 15-6-8 16:54
若學校用本港教科書, 書本內有'蕃茹' '侍應'....等字詞, 老師跟同學會如何謮呢?  ...
正規中文教科書應該唔會有廣東話字。

普通話教中文,只會令學生更抗拒中文。

我自己接受小學用普教中,雖然未必一定能提升中文能力,但可減少寫文章時出現白字/口語化文字,而且可增加接觸普通話機會,因中文堂都多,聽得多始終有好處,情況與用英語教英文或英語教數學相同,都係比小朋友多接觸機會,接觸得多自然唔會怕,有個底子,反而升中後我頃向以粵教中,因較多文言文相對較困難,而且會越來越深,中學中文用母語/粵語教效果會比較理想。

王家爸爸 發表於 15-6-8 22:28
正規中文教科書應該唔會有廣東話字。
”侍應“、”番茄“ 唔系廣東話字,系正式中文。反而”服務員“就系共產中文。番茄唔止廣東人講,大陸南方有些地方都系講番茄,系用普通話講。
事實上,侍應、番茄用普通話講一點問題都沒有。中國地大,不同地方的人對同一物件用語不同,是很正常,無話邊個岩,邊個錯。正如,番薯,有些地方叫紅薯,有些叫地瓜;薯仔北方叫土豆,唔通你話寫薯仔系錯???

我反而反感有好多普教中老師,成日以爲北方話(其實好多系土話或北方方言)詞語才是正規中文,唔比人寫香港慣用語,如冷氣機,雪櫃等,其實呢D詞完全無問題。反而,四九年后才出現的好多共產中文詞語,如打造、舉措等,就系劣質中文。但因爲呢十幾年媒體常用,學校老師又唔識改正,而家D細路剩系識得寫打造這樣、打造那樣;言詞貧乏。

Simonwan --> 講得非常好!
若果該 PTH 家是北方而他/她用北方詞彙去教學,我反而不怪他/她;但身為香港人/廣東人,我不會接受要我的小朋友放棄寫「冷氣機」而改為寫「空調」;放棄寫「馬鈴薯」而改為寫「土豆」!

王家爸爸  馬鈴薯係書面語  發表於 15-6-9 07:31
‹ 上一主題|下一主題