用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大坑真光 vs 聖嘉勒, 大家會點揀?
樓主: dionwong
go

大坑真光 vs 聖嘉勒, 大家會點揀? [複製鏈接]

引用:我朋友話SC今年會收番晒佢地K3嘅學生,佢囡

原帖由 JonesDay 於 15-10-03 發表
我朋友話SC今年會收番晒佢地K3嘅學生,佢囡囡依家讀緊K3
SC 今年收番曬自己K3生係有人情味做法. 當K3有4班120人, 當中總有些人考到私直, 有人(偷偷地)抽自行(但唔可以大抽奖否則SC會取消小學學位), 同有人會大抽奖後扣到官津. 我女當年自己班K3约5-6人走. 咁計法SC只收10多名外校生又看似差唔多.

大坑真光 !

回覆:ooass 的帖子

男仔考真光難嗎?

pmlai 發表於 15-10-3 14:57
男仔考真光難嗎?
好奇怪!佢每班好似得幾個男仔?!究竟係小學自己限制咗個比例,定係冇乜男仔去考?

回覆:ok3 的帖子

我諗其實可能(一)因為佢間中學係女校, 大部份人都以為佢間小學都係女校。(二)因為中學部想收番多啲自己嘅學生, 令成績同品行都有多啲保證, 所以會收多啲女仔。(三) 家長們覺得小學部女生太多, 唔知多女仔嘅學校, 適唔適合男仔讀, 所以唔敢比個仔讀。

Ima2008 發表於 15-10-3 20:08
我諗其實可能(一)因為佢間中學係女校, 大部份人都以為佢間小學都係女校。(二)因為中學部想收番多啲自己嘅學 ...
我覺得(一)同(三)嘅机会比較大!我初時都以為佢小學係女校!再講,女校男生,先唔講個男仔適唔適應,淨係計謮書,男仔喺小學階段同女生鬥都比較蝕底。
‹ 上一主題|下一主題