用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 國際音小
樓主: basketboy
go

國際音小 [複製鏈接]

回覆:國際音小

呢間升乜都麻麻地,係勝在啲學生品德幾好,cc文交,如小一無offer,好想入都唔洗怕,最尾好多call waiting , call reject .

Nowayback 發表於 15-10-5 17:57
這個band 2 是怎樣計算出來?
根據音中入u率,對比所有津中,成績在華英之下但在民生之上。那麼是有band 1b ...

雖然依家唔少學校公佈升學資料都加入咗唔少統計偽術, 圖表偽術, 但我仍然會以學校公佈既資料為準.

非官方公佈既, 聽吓睇吓就算啦.

至於甚麼在民生之上華英之下? 真係有比較過人地今年既成績?

淨係將音中今年既DSE成績同呢兩間上年既成績比, 都仲爭一截喎!

2014既DSE成績和入U率統計:
中學名稱3322率聯招學位聯招學士學位本地非聯招學士學位8大比例 (聯招+非聯招)3大比例本地副學位課程比例本地學士課程比例本地學位課程比例
民生書院86.00%58.10%53.63%9.50%53.63%35.20%22.91%63.13%86.03%
華英中學91.00%

9.60%54.60%32.20%

86.10%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

alfredw88 發表於 15-10-2 20:16
返學開心,老師有愛心,小班教學,學術不緊不鬆,每日放學前已完成大部份功課(家長想加操自己決定,起碼有 ...

說實在14歲入U, 相信係個別事件.

另可否分享一下入熱門大學學科的資料 / 比例等等, 謝!

音小英文程度如何,中文普教嗎,謝謝

引用:Quote:原帖由+TKO_NANA+於+15-10-03+發表音

原帖由 Nowayback 於 15-10-05 發表
這個band 2 是怎樣計算出來?
根據音中入u率,對比所有津中,成績在華英之下但在民生之上。那麼是有band 1b ...
我唔中D學校寫入八大的數據,除非寫明入八大政府資助學位,否則連hku space, 中大校外進修,理大speed, 城大scope, 八大持續進修辦的assoc degree, a.dip,都算在內,只是不算ivy, 恒商,港專?

音樂同宗教讀多咗堂數,唔知咩科會減少?定係每堂時間縮減?

回覆 mmlm2016 的帖子

如果你們是基督徒,更應該會認同家長的言行、思想對小朋友的影響很大,就如天父是我們的父親,他的言行思想影響我們一樣。所以音小才會這麼著重問家長有關信仰和事奉(即對基督教的投入感和明白分享、付出的重要性)。所以從你的語氣,知道你對這個宗教的看法,和你是怎樣的態度教養孩童的了。也很可惜你放棄了這間用基督的愛教導小孩的學校。

mvtogether    發表於 15-10-20 14:18
oho1  Sharp !  發表於 15-10-19 18:10

我希望找一間無甚宗教色彩的學校俾小朋友,聼聞呢間學校很重宗教氣氛,暫不作考慮!

引用:回覆+mmlm2016+的帖子 如果你們是基督徒,

原帖由 mcegg 於 15-10-11 發表

如果你們是基督徒,更應該會認同家長的言行、思想對小朋友的影響很大,就如天父是我 ...
看過了這裡的留言,我深信有一班愛神的老師和家長在音小努力,我知音中學生曾去泰國短宣
但我認識幾位朋友的仔女都轉了校。
我記得音校一開校就出校長私下改動校舍給自己享用,和私下批出奬學金。我自己覺得"誠信"破產,我亦沒選音小。
學費,應該有參考公務員LEA津贴,收到盡。
朋友的小朋友成绩不好.....留班,留班再留班
另外一位朋友成绩好,就轉去津校(因當時音中成绩一般)

引用:回覆+mmlm2016+的帖子 如果你們是基督徒,

原帖由 mcegg 於 15-10-11 發表

如果你們是基督徒,更應該會認同家長的言行、思想對小朋友的影響很大,就如天父是我 ...
敢問:音小是否也取錄非基督徒學生?

如果是, 那麼, 基督徒家長嘅家庭信仰生活如何、家長本人教會生活如何, 和面試與取錄根本不該有關係。

如果不取錄非信徒, 就不如一早講明, 唔駛咁多非信徒浪費時間。

任何私校和直資, 既有權做面試和自主收生, 當然有權揀自己覺得同聲同氣、有共同理念嘅家長。重點是準則一致而公正透明!

香港地, 以基督的愛教育小孩的學校有很多, 津、直、私都有, 我信神為我預備更美好的在我前頭!

回覆:國際音小

我識四個讀呢間的學生,均來自虔誠家庭,佢哋每年都想轉校,依家只有一個成功!

引用:我識四個讀呢間的學生,均來自虔誠家庭,佢

原帖由 nama 於 15-10-13 發表
我識四個讀呢間的學生,均來自虔誠家庭,佢哋每年都想轉校,依家只有一個成功!

...
點解想轉走?

nama 發表於 15-10-13 00:55

...
咩原因?

請問音小呈分嗎? Thx

Sorry, 私校應唔會呈分

引用:Quote:原帖由+nama+於+15-10-13+發表我識四

原帖由 picture 於 15-10-13 發表
點解想轉走?
唔鐘意間學校,讀得唔開心

回覆:basketboy 的帖子

小朋友讀得唔開心

nama 發表於 15-10-13 11:54
小朋友讀得唔開心

可否講多少少?

‹ 上一主題|下一主題