用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 真心求賜教:林護 Vs油真
樓主: 東南西北
go

真心求賜教:林護 Vs油真   [複製鏈接]

回覆:東南西北 的帖子

去到大抽獎,仁立考第一同考第九十(b1最尾果個)都係係分別,始終抽獎無必贏。不過林護四個叩門位就留返比雙仁分。

引用:去到大抽獎,仁立考第一同考第九十(b1最尾

原帖由 晴晴小B 於 15-10-15 發表
去到大抽獎,仁立考第一同考第九十(b1最尾果個)都係係分別,始終抽獎無必贏。不過林護四個叩門位就留返比雙 ...
係佢地會抽了聯系位先,還是 band 1 位先呢?

東南西北 發表於 15-10-15 22:31
我又唔明,想問啦!
林護有雙仁聯系小學,有20個聯系位,唔係頭10名都入硬嗎? 自行唔收,大抽獎用聯系都會收 ...
如果等到大抽獎, 可能都會入返林護, 但自行荃官已收左,  佢無再叩林護.

統一派位會先抽了聯繫位,用哂後就會去同街外一齊抽非保留位

個人意見,若有機會入林護和荃官,我會首選林護,因為林護的文憑試成績(DSE)較佳!

回覆 必必 的帖子

所以我有個朋友, 讀仁立, 年年都考三甲, 升中自行一當然係林護, 佢又驚入左自行二, 所以直頭冇放自己二表格, 即自行一選林護, 自行二放棄, 甲一選林護, 甲二/三放棄, 乙一選林護, 即非君不嫁......

引用:回覆+必必+的帖子 所以我有個朋友,+讀仁立

原帖由 妹妹頭 於 15-10-16 發表
回覆 必必 的帖子

所以我有個朋友, 讀仁立, 年年都考三甲, 升中自行一當然係林護, 佢又驚入左自行二, 所以 ...
破釜沉舟,就算頭兩輪唔好彩,叩門位實留返比佢。不過近兩年仁立最頭個幾個多數走出去闖傳統神校。

回覆 晴晴小B 的帖子

我朋友不是這幾屆了, 他的女兒今年考DSE了, 早6年升中人口多, 她不敢衝出林護

回覆:真心求賜教:林護 Vs油真

仁立頭三甲,有一定實力向神校進發。

回覆 東南西北 的帖子

但佢父母, 都係林護畢業, 始終情義結, 鍾情林護

今年皇仁超級狀元係仁立畢業生

引用:回覆+東南西北+的帖子 但佢父母,+都係林護

原帖由 妹妹頭 於 15-10-16 發表
回覆 東南西北 的帖子

但佢父母, 都係林護畢業, 始終情義結, 鍾情林護
一家全部林護畢業生,有意思

引用:英華女校自行要求真的很高聖士提反女校機會

原帖由 小Monkey 於 15-10-15 發表
英華女校自行要求真的很高
聖士提反女校機會高
自行難, 但係有得叩門

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-10-15+發表

原帖由 東南西北 於 15-10-15 發表
佢就係有這份堅持和執著,好聽d係有原則,唔好聽係食古不化。 佢覺得阿女叻,在邊間讀都會入U,銘賢係無上 ...
我buy樓主老公,我地case差不多,不過我地仲衰,地址同小學都係荃灣區  跟本冇乜得揀。 所以自行想一撃即中,因此自行一,二都保險d, 揀band 1b, 同埋想阿囡讀得輕鬆d。

葵青區蕭明,善德,保碌,荃灣可風呢d宗教背景我地都唔會揀,所以好少選擇!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

引用:Quote:原帖由+東南西北+於+15-10-15+發表佢

原帖由 gracelam 於 15-10-16 發表
我buy樓主老公,我地case差不多,不過我地仲衰,地址同小學都係荃灣區  跟本冇乜得揀。 所以自行 ...
gracelam,多謝你的明白。 深水埗區都係咁,幾間好的,都係天主教。

YmOra 發表於 15-10-15 19:07
我估你想自行選一些跨區或本區近港鐵站的嗎?

若然是,我會提議何文田"迦密中學",為一所基督教中學和未來會 ...

補充資料,媽咪朋友告知,原來迦密中學的所有老師皆是基督徒,我諗你丈夫會感興趣,不防去下今次的簡介會了解一番啦!他們的基督教氣氛好好.

YmOra 發表於 15-10-16 11:30
補充資料,媽咪朋友告知,原來迦密中學的所有老師皆是基督徒,我諗你丈夫會感興趣,不防去下今次的簡介會了解 ...
但只靠自行, 唔容易入到
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

gracelam 發表於 15-10-16 10:16
我buy樓主老公,我地case差不多,不過我地仲衰,地址同小學都係荃灣區  跟本冇乜得揀。 所以自行 ...
荃灣已經少學校選擇, 加埋宗教因素 咪重少 !!!!!!!???
你小朋友是全級考多少呀 ???!!!

東南西北 發表於 15-10-15 22:31
我又唔明,想問啦!
林護有雙仁聯系小學,有20個聯系位,唔係頭10名都入硬嗎? 自行唔收,大抽獎用聯系都會收 ...

我嘗試答: 因為自行階段已經收左,不用去抽獎!

subb 發表於 15-10-16 16:42
我嘗試答: 因為自行階段已經收左,不用去抽獎!

你個答案顯示你唔認識中一派位

中一派位, 自行同統一既結果係一齊公佈, 除非係直資收咗, 否則一定要去填抽奬表; 未能確定自行入唔入到前, 無乜可能老定到囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題