用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解小三成績走一落千丈???
樓主: hingning
go

點解小三成績走一落千丈???   [複製鏈接]

回覆 annielui 的帖子

如果佔10%貢要求高D都好, 可以提升水平…..其實我都覺得我地作文佔既%高咗D, 不過好彩P.4起改佔20% J

回覆 longlokma 的帖子

我有同仔說, 考試是扣分制, 唔好寫太多. 但老師考試時說寫多字會加分, 阿仔就發動磨打死寫, 好在夠時間及老師都讚他內容寫得好好及有創意. 那就由他.

little_yolky 發表於 16-1-19 12:00
可惜我校沒有列明每科的名次, 其實十分有用, 最好寫埋個平均分, 可以參考下。

係呀, 全級一齊跌, 有個別同 ...
哈,小女小四,中文分數都跌,失分主要系標點符號個D,閱讀理解連續兩次考試都各只錯一題。我又吾太擔心佢中文科實力,因佢作文成績頗好。我總覺得,作文才能體驗到中文的綜合能力。

little_yolky  我都係咁覺得。  發表於 16-1-21 08:32

小時了了 發表於 16-1-19 13:40
係架, 成屋書高小中文成績都可以係 C 架, 唔係嚇您.

以下所講的不喜勿插, 純個人見解及小女經驗之談! 中 ...
多謝提醒。阿女標點符號可以失2/3分數,真系有需要針對性地做些補充練習。

candyreeve 發表於 16-1-20 18:17
回覆 longlokma 的帖子

我有同仔說, 考試是扣分制, 唔好寫太多. 但老師考試時說寫多字會加分, 阿仔就發動 ...
係!我女呈分試寫多左字(有10%+-),扣五分!好伤呀~~~

醒目開學勳章

Yanamami 發表於 16-1-20 19:05
係!我女呈分試寫多左字(有10%+-),扣五分!好伤呀~~~
因為寫多左字就要扣分?

Yanamami  係呀~  發表於 16-1-20 19:28

回覆 Yanamami 的帖子

唔知係唔係阿仔同學寫得少字, 所以用加分來鼓勵他們要寫多些.

醒目開學勳章

Yanamami  係呀~  發表於 9 分鐘前

咁老師之前有無講明唔可以寫多字?

通常會寫多少少,我剛問我仔今次考試,只要求不少於2百字,有D同學會寫多好多字,我仔就懶既,通常寫多50字左右.

Yanamami  有講明,但有時寫开,欲罷不能~  發表於 16-1-20 19:48

引用:Quote:annielui+發表於+16-1-19+17:49+各位

CALVEN 發表於 16-1-20 19:41
Yanamami  係呀~  發表於 9 分鐘前

咁老師之前有無講明唔可以寫多字?
通常10%內就無事~280字只可多2x~30字禁囉。

rainbowcov  請問幾年級是280字?  發表於 16-1-27 10:50

小時了了 發表於 16-1-19 13:40
係架, 成屋書高小中文成績都可以係 C 架, 唔係嚇您.

以下所講的不喜勿插, 純個人見解及小女經驗之談! 中 ...

Thanks for your post about Chinese writing.  My son is also a P3 student, his writing is poor too when compared to his elder sister.

It's not a shame to mention your thought about having to do exercises to improve scores.  My girl is P6, she reads a lot of books, yet certainly it is not a guarantee to achieving a good score in Language paper, however reading certainly helps on writing as it gives them more ideas and good phrases to copy in their writing.

For public exams like HKCEE or DSE, I don't believe students wouldn't work on past papers in order to obtain high scores.   for many elite schools' students, they are given tons of them at S6 to prepare for exams.  Same as for P5,6,  they need to know how full mark in specific questions type can be obtained, what teachers expect to see etc, these are essential.

小一,小二的時間成績都很好!!
但上到小三科科都差晒?
是否資質問題?

不是資質問題吧!如是資質問題,怎完成小學、中學、甚至大學。

引用:Quote:小一,小二的時間成績都很好!!但上到

原帖由 judy 於 16-01-21 發表
不是資質問題吧!如是資質問題,怎完成小學、中學、甚至大學。
咁细就可推斷他長大後-定差,高見!

judy  你的理解能力真令人嘆為觀止  發表於 16-1-22 09:11

基本上小一丶二大部分都係重温幼稚園教的,如果小心好易考得好。小三開始教新野,未咁快吸收到,整體分數比之前低左係正常。要比較的話要睇大圍的成績,有d同學小一丶二未適應hea住讀,小三開始發力追上。到左小四d卷仲會深好多,所以要睇平時做功課或測驗係咪有吾明。我仔學校好多低小考頭十的,到左4,5年级吾知去左邊。所以我好認同d人話到左高小才見真章。

我仔學校仲奇,小五中作限160短文+—篇不限字數的實用文,短文毎超10個字扣1分。平時作文功課我仔會作200-300字,考試160字根本寫吾到咩靚文章,只可寫BB文章。而英文就70字或以上,寫得愈多愈好,吾會扣分。

kkhon 發表於 16-1-22 08:28
基本上小一丶二大部分都係重温幼稚園教的,如果小心好易考得好。小三開始教新野,未咁快吸收到,整體分數比 ...
有乜可能? 可能你哋幼稚園比較深, 我哋只係小一上學期數學教幼稚園嘢, 其他科全部係新嘢, 真係追死我(注意:係追死我, 唔係追死小朋友)

Jane1983    發表於 16-1-22 09:20

kkhon 發表於 16-1-22 08:28
基本上小一丶二大部分都係重温幼稚園教的,如果小心好易考得好。小三開始教新野,未咁快吸收到,整體分數比 ...
我女学校头十,由小一至小六,來來去去果幾个,好穩定~

醒目開學勳章

kkhon 發表於 16-1-22 08:36
我仔學校仲奇,小五中作限160短文+—篇不限字數的實用文,短文毎超10個字扣1分。平時作文功課我仔會作200-3 ...

嘩,超字會扣分,我仔一定最開心,佢寫夠字數就收筆.

今次考試要求200字,我仔寫左250字,平日佢都只寫多一百幾十字, 有d同學會寫多幾百字.

引用:Quote:kkhon+發表於+16-1-22+08:28+基本上

Yanamami 發表於 16-1-22 08:54
我女学校头十,由小一至小六,來來去去果幾个,好穩定~
係囉, 要突圍而出真係好少數。BTW, 呈分後名次唔計體育, 我阿女平均分都起碼升0.7-1分, 有著數。
‹ 上一主題|下一主題