用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教CKY 家長
樓主: donaldduck128
go

真心請教CKY 家長 [複製鏈接]

引用:有火花的討論才吸引到網友+我又覺得文章好

原帖由 MrBeast 於 16-05-17 發表
有火花的討論才吸引到網友

我又覺得文章好與否,好難有準則,is 的或許較有創意,但overall 很難 ...

ISF 不是traditional IS by definition

But, definitely not a local school
Check out the curriculum in detail you'll understand what i mean.

Regarding creativity and broadness of thinking, chinese passages written by IS students may be brighter than local school students. But the whole strength of the passage will be limited by their ability in using vocabulary/sentence structures and 各種語文/修辭/修飾技巧。

MrBeast 發表於 16-5-17 17:16
有火花的討論才吸引到網友

我又覺得文章好與否,好難有準則,is 的或許較有創意,但overall 很難 ...

香港學校既種類其實好多好複雜, 以下係教育政定義既學校類別:

1. 官立學校
2. 資助學校 (津校)
3. 直接資助計劃學校 (直資)
4. 按額津貼學校
5. 私立學校
6. 私立獨立學校計劃學校

一般國際學校其實係屬於第5類, 但不少私立小學, 如聖心, 培正都係呢類.

ISF係屬於第6類, 呢類學校主要目的係開辦非本土課程既私立學校, 同國際學校一樣有收生要限制, 不過同國際學校相反, 係要收不少於70%本地學生, 以下係教育局既講解:
http://www.edb.gov.hk/tc/about-edb/press/insiderperspective/insiderperspective20140421.html

ICS, VSA, CKY, 甚至音小都屬於私立獨立學校計劃既學校, 佢地唔一定係國際學校, 但多數都係以國際學校模式運作

MrBeast    發表於 16-5-17 18:33
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:MrBeast+發表於+16-5-17+17:16+有火

原帖由 hkpapa852 於 16-05-17 發表
香港學校既種類其實好多好複雜, 以下係教育政定義既學校類別:

1. 官立學校
所以唔係用 activities video亦有外國人就係定為國際學校!

引用:+本帖最後由+dbchu+於+16-5-17+18:13+編輯+

原帖由 dbchu 於 16-05-17 發表

所以唔係用 activities video亦有外國人就係定為國際學校!

我冇咁膚淺。你明顯曲解我意思仲以為自己好醒。
你小朋友讀小學了嗎?

你係ISF家長?

ISF curriculum 你知幾多?

你知佢由初小到中學teaching medium嘅轉變嗎?

你知佢course structure 中學course combination and selection 嗎?

你知local 同international students ratio嗎?
你唔係走去歸邊佢係local school 掛?!

你答得出以上,就會明白佢模式係介乎local同IS之間,整體approach似IS多於traditional local school。

以上都未搞淸,奉勸你少誤導他人!

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-5-17+18:35+

原帖由 hkpapa852 於 16-05-17 發表
厲害,好清晰!

siden 發表於 16-5-17 18:34
我冇咁膚淺。

你小朋友讀小學了嗎?
ISF唔係國際學校,因佢要收本地學生為主,但佢既課程內容,一定唔係local school。咁睇下大家點理解。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-5-17 18:08

1. 官立學校

Exactly。
唔歸做「國際學校」。但以「國際學校模式運作」嘅學校。

但有人死拗話「乜ISF都係國際學校囉咩?」
咁都唔緊要,我已經一早講咗,by definition 真係唔叫國際學校,但有人以為自己好醒就十分討厭。

siden 發表於 16-5-17 18:34
我冇咁膚淺。你明顯曲解我意思仲以為自己好醒。
你小朋友讀小學了嗎?
我唔需要去了解到你咁清楚,己經好明確知佢唔係一間國際學校,佢只係一間私立獨立學校計劃學校,我從來無話佢係本地學校,只係話佢唔係一間國際學校,我從來無誤導他人,我唔想大家覺得係香港只係得國際同本地之分,其實中間有好多唔同類型學校....

引用:Quote:siden+發表於+16-5-17+18:34+我冇咁

我唔需要去了解到你咁清楚,己經好明確知佢唔係一間國際學校,佢只係一間私立獨立學校計劃學校,我從來無話 ...

哦,唔需要咁了解人地ISF, 就出咁多個post黎comment

私立獨立計劃學校就唔可以係國際學校?

啟新書院正正是私立獨立計劃學校。

怎樣?你説啟新書院不是國際學校?

好!

你慢慢說吧

我不屑再同你討論落去。

siden 發表於 16-5-17 18:53
私立獨立計劃學校就唔可以係國際學校?

啟新書院正正是私立獨立計劃學校。
啟新書院Renaissance college當然不是國際學校啦!

dbchu 發表於 16-5-17 18:58
啟新書院Renaissance college當然不是國際學校啦!

你話不是就不是。
人地foreigners ratio 唔夠多丫麻,唔夠國際丫麻,我知我知。

呢間完完全全以國際學校模式去run嘅學校你都話唔係,我同你channel唔同,溝通不來。

你以後講乜我都不會再回你半隻字。

㗰時間。

siden 發表於 16-5-17 19:04
你話不是就不是。
人地foreigners ratio 唔夠多丫麻,唔夠國際丫麻,我知我知。
香港咁多國際學校入面存在好多種唔同嘅教學模式,課程更有好多種類,真心請教何謂你所講嘅國際學校模式?係指邊種課程呢?

另外我都有興趣想知CKY最後兩年先行IB, 之前幾年話行自己特定課程,我都想請教用家,佢嘅特定課程係點?我小朋友黎緊都想報考.

回覆:siden 的帖子

路過。
很同意你的見解。
況且,國際學校有definition? 非那6種也不見得是國際吧!
國際不國際拗來沒用, 家長應該對課程有了解才選擇申請該校

siden  謝謝  發表於 16-5-17 19:40

回覆:woyj 的帖子

我是對siden 回覆

引用:Quote:siden+發表於+16-5-17+19:04+你話不

香港咁多國際學校入面存在好多種唔同嘅教學模式,課程更有好多種類,真心請教何謂你所講嘅國際學校模式?係 ...
CKY是不是國際學校?

引用:Quote:siden+發表於+16-5-17+18:53+私立獨

CIS-- council of international school accredited school still isn't an international school? Are you kidding me?

lui 發表於 16-5-17 20:50
CIS-- council of international school accredited school still isn't an international school? Are you ...
我無話CIS 唔係IS, 我只係話ISF RC CKY 唔係IS....

其實ou來冇乜謂,除非你係想玩埋大抽獎,應該is g1 學生是可以但cky / ifs 這類讀過就不能參加了(有興趣/需要就最好打去ebd verify)。

引用:Quote:lui+發表於+16-5-17+20:50+CIS--+cou

我無話CIS 唔係IS, 我只係話ISF RC CKY 唔係IS....
咁係乜?傳統小學?

引用:Quote:lui+發表於+16-5-17+20:50+CIS--+cou

CIS is the council of international school. RC is an CIS accredited school.

siden  你講一句好過我講十句  發表於 16-5-17 23:16
‹ 上一主題|下一主題