用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2017 到英國讀Y9
樓主: cherrieloyp
go

2017 到英國讀Y9   [複製鏈接]

我都想安排個囝去讀, 其實都見過1-2 間agent , 但係都唔知點選…毫無頭緒
性格外向, band 2 成績中上,自律性低, 要人管
想揾啲成績唔太差嘅學校, 不竟要考公開試及u

但又唔想太多香港 and 中國人
有無人可以比啲意見我

vickichan 發表於 16-9-21 16:42
我都想安排個囝去讀, 其實都見過1-2 間agent , 但係都唔知點選…毫無頭緒
性格外向, band 2 成績中上,自 ...

可試下較偏遠既學校

醒目開學勳章

引用:我都想安排個囝去讀,+其實都見過1-2+間age

原帖由 vickichan 於 16-09-21 發表
性格外向, band 2 成績中上,自 ...
你比左這些資料給agent嗎?他們應該會分析再提供合適學校比你選擇

Lionmum 發表於 16-5-17 19:55
若考到abingdon就應該去,好的學校來的!不要太擔心numbers of borders!反正他們有很多課外活動應該冇時間 ...
咁請問响brighton 同abingdon之間應該點揀?

醒目開學勳章

引用:Quote:Lionmum+發表於+16-5-17+19:55+若考

原帖由 JLYF 於 16-09-22 發表
咁請問响brighton 同abingdon之間應該點揀?
兩間都收左?

回覆 3b 的帖子

我都想.....只是interview了,等看result有冇得做test... 不過見樓上有JM提起呢兩間學校咪問定囉...

醒目開學勳章

JLYF 發表於 16-9-23 08:56
回覆 3b 的帖子

我都想.....只是interview了,等看result有冇得做test... 不過見樓上有JM提起呢兩 ...

Brighton - 男女校, 南部近沙灘, 學校排名十分高
Abingdon - 男校, 近Oxford, 學校排名高
兩間學費都好貴, 要38,xxx鎊/年
如果兩間都收, 我認為你最好去學校參觀下, 同老師, 校長及同學傾計, 現場感受會不一樣

回覆 3b 的帖子

3b, 請問你有冇visit過Brighton College? 一或嗰陣只去男校?

醒目開學勳章

引用:回覆+3b+的帖子 3b,+請問你有冇visit過Bri

原帖由 JLYF 於 16-09-23 發表
回覆 3b 的帖子

3b, 請問你有冇visit過Brighton College? 一或嗰陣只去男校?
一心想阿仔讀男校, 所以無報男女校, Abingdon是其中一間有參觀的學校

Hi 3B,

請問對Abingdon評價如何 ? 還有什麼學校推介 ? 謝謝你!

醒目開學勳章

引用:Hi+3B,請問對Abingdon評價如何+?+還有什麼

原帖由 Cherrielo 於 16-09-23 發表
Hi 3B,

請問對Abingdon評價如何 ? 還有什麼學校推介 ? 謝謝你!
有關Abingdon的資料, 你可以睇返2016的post, 我推介Tonbridge School

引用:Quote:原帖由+Cherrielo+於+16-09-23+發表H

原帖由 3b 於 16-09-23 發表
有關Abingdon的資料, 你可以睇返2016的post, 我推介Tonbridge School
My nephew applied both Abingdon and Tonbridge, u recommend T over A? Can share more reasons why?

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+3b+於+16-09-23+發表有關Abin

原帖由 Ruby1219 於 16-09-23 發表
My nephew applied both Abingdon and Tonbridge, u recommend T over A? Can share more reasons why?

...
T不用我多講了, 我們兩間學校都有參觀, 計設施, 學校環境, 學費, 學生成績, 朋友口碑, 我對T情有獨中, 可惜唔收阿仔。

引用:Quote:原帖由+Ruby1219+於+16-09-23+發表My

原帖由 3b 於 16-09-23 發表
T不用我多講了, 我們兩間學校都有參觀, 計設施, 學校環境, 學費, 學生成績, 朋友口碑, 我對T情有獨 ...
Thanks!
I of course know T is good, but I don't know about A at all. Never visit there.

我囝都報佐依兩間,面試同Audition 仲撞到唔少同學,現在等緊考筆試。

Lionmum, 想問下Charterhouse 如何?

Ruby1219 發表於 16-9-23 23:13
Thanks!
I of course know T is good, but I don't know about A at all. Never visit there.
A is a good school as well. The school has a very friendly atmosphere and is academically strong. Emphasize all rounded education and have a full "other half activities". Boarding house is a bit small though. Reasonable mix of nationalities (not dominated by mainlanders) there but don't expect many British students in the boarding house
Is a good choice among boy schools if can't get into T

引用:Lionmum,+想問下Charterhouse+如何?

原帖由 Brianmommy 於 16-09-24 發表
Lionmum, 想問下Charterhouse 如何?
呢間好校,有個學生,出了一本書,在校留學生活,圖書館有得借!

作者入了劍橋大學!

想請問大家,除了這些top school 外,還有其他推介嗎?因小兒成績中等,有次一級的學校推介嗎?謝謝!

回覆 db7mu23 的帖子

我睇過本書,但佢只有IB 及PreU, 有D擔心。現在學校問我地有否申請其他學校音樂奬學金,將佢排在第幾位😥
‹ 上一主題|下一主題