用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 真心請教:IS嘅小朋友喺邊度學writing?
樓主: irene_the_pooh
go

真心請教:IS嘅小朋友喺邊度學writing? [複製鏈接]

elmostoney 發表於 16-6-13 11:08
我明白樓主意思. 每個小朋友吸收不同, 我大個個睇好多好多書, 寫野算ok, 本身都好creative.  細個個有睇 (y ...

唉。
樓主小朋友只係升 P1 ,同你的情形同。

回覆 elmostoney 的帖子

多謝你嘅意見。坦白講我本身真係幾抗拒補習班,我小朋友亦一直冇參加任何學術班。至於語言方面我一直覺得浸得多就得,所以我只鼓勵佢睇書,中文、英文、fiction 、non-fiction,乜都得。但點解我終於要問有關寫作班嘅資料,係因為小朋友要入讀中文小學,我本身喺local school 大,其實我唔認同local school教英文嘅方法係真係學到英文。但因為連我自己都唔知點guide個小朋友寫嘢(例如樓上有媽媽提我唔好理寫乜、長定短、啱定錯,總之寫就好喇),呢D都令我諗起其實佢幼稚園就係咁教。但始終佢就畢業,我真係一D頭緖都冇,所以先打算借補習班幫手。我當然亦知道一星期一堂冇用,所以我係打算有D guideline後自己喺屋企同佢做。
所以我真係好多謝有D媽媽明白我處境,比左好多實際建議我。

引用:回覆+elmostoney+的帖子 多謝你嘅意見。坦

原帖由 irene_the_pooh 於 16-06-13 發表
回覆 elmostoney 的帖子

多謝你嘅意見。坦白講我本身真係幾抗拒補習班,我小朋友亦一直冇參加任何學術班。 ...
can tell you are a good and devoted mama. good luck !

mamavee 發表於 16-6-13 17:13
can tell you are a good and devoted mama. good luck !
Thank you for your support!!

引用:+本帖最後由+irene_the_pooh+於+16-6-12+07

原帖由 irene_the_pooh 於 16-06-12 發表

回覆 紅紅 的帖子
你問IS小朋友怎樣學英文寫作,其實你小朋友做緊的,就是IS小朋友學寫作的方式,我女一直都係咁,作故仔,寫日記、感想、乜都寫一餐,就係咁簡單。所以好多人話唔使嘥錢補習,其實唔係問非所答或單打你,而係明確答你IS初小的現實學習情況,就係咁簡單。只要多鼓勵多關注就得,唔使好formal set題目,就由佢隨心寫,但佢寫完你可以問吓佢寫咗d乜,讚吓佢,令佢更有興趣、信心和動力去學習。

我女女K2今年升Y1, 我無好刻意迫佢要睇幾多書或者咩書種;不過大多數IS有一定良好閱讀環境(當然在家也有個小小reading corner) 正如之前其他家長提過;由K1至初小IS真係用各種方法鼓勵他們多閱讀;女女踏入k2下半年開始常常寫野;例如寫啲信或者心意卡比我同daddy...寫寫吓越寫越長;以前我吾識都會糾正spelling 之類;但class teacher 叫我不用刻意糾正;她只要keep 住份熱誠去read & write 就ok...咁又真係見佢越寫越順暢喎;當然spelling 仍有錯但你會完全睇得明佢既內容。相信這就是IS既教學模式。不過明白樓主如果轉去中文小學既擔心;不過針無兩頭利; 坦白主流學校始終要趕課程又測又考等等;學校未必能夠營造到良好閱讀環境;又甚至小朋友可能功課後已累極無心機睇書。所以會有這樣想法也不為過。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

KE03111 發表於 16-6-14 00:15
我女女K2今年升Y1, 我無好刻意迫佢要睇幾多書或者咩書種;不過大多數IS有一定良好閱讀環境(當然在家也有個 ...
多謝你明白我處境,我真係同老公講「針冇兩頭利」!

1998Ruby1998 發表於 16-6-14 00:37
雖然我唔係讀國際學校,但係我都可以分享一下。

由於我學校係Band 1,老師比較注重教文法,但係我發覺好多 ...
多謝你嘅資料!你講關於傳統學校嗰段,我完全理解,我地當年都係文法冇乜錯、句子流𣈱,但真係比較悶,因為文法可以背(我當年老師係咁教)、但文章變化真係靠自己。
至於你講IS嗰段,我一直以為當浸得多時文法差極都有個譜,但聽你講似乎唔一定。

唔知點解有時候IS小朋友講故事,口講的版本的用詞、句子结構,好驚喜,但叫佢寫番出來,却唔及講的甘好,唔明白

引用:唔知點解有時候IS小朋友講故事,口講的版本

原帖由 Jane1983 於 16-06-14 發表
唔知點解有時候IS小朋友講故事,口講的版本的用詞、句子结構,好驚喜,但叫佢寫番出來,却唔及講的甘好,唔 ...
I have the same feeling, maybe they don't know how to spell the words.

其實大部分IS學生初小時phonis 基礎已打得好好;如果話不懂串字就真係好少見。不過可能吾同學生有個別例子掛。正如見公司好多LS傳統名中畢業順利入埋香港三大U既年青人一開口講英語時都嚇一跳;但相信亦有好多係ok的;無論IS or LS都好;吾可以話見到一部分就代表到全部;假如IS學生真係全部writing or spelling 都吾得咁又真係奇怪每年咁多IS high school 畢業生入到HK or oversea 好既U? 相信大學take student 時吾會因為IS or LS 分別而對學生有吾同要求;不用擔心吧;只需要向著自己小朋友性格同特質因材施教便可以吧。

Lots of children from elite local schools (including DGS, DBS, SPCS) and international schools (including CIS, ESF, ISF, VSA, CKY) go to miniMinds or Kelly Yang.  Go to their websites for more information and pay them a visit to see if that is what you want or not.

The reality is lots of native English speaking children (and adults) write poor English.  Good English writing skills do not come naturally even if English was your first language.

irene_the_pooh  True!!  發表於 16-6-14 19:52
1998Ruby1998  Agree! Even for us Chinese with Cantonese/Mandarin as the native language, not many can write good w   發表於 16-6-14 17:15

引用:唔知點解有時候IS小朋友講故事,口講的版本

原帖由 Jane1983 於 16-06-14 發表
唔知點解有時候IS小朋友講故事,口講的版本的用詞、句子结構,好驚喜,但叫佢寫番出來,却唔及講的甘好,唔 ...
中文人寫中文也一樣

Jane1983  也是  發表於 16-6-14 17:49

回覆 Atticus 的帖子

Thank you!!

引用:回覆+irene_the_pooh+的帖子 當然,差極有

原帖由 1998Ruby1998 於 16-06-14 發表
回覆 irene_the_pooh 的帖子

當然,差極有個譜,但係我嘅感覺就好似豆腐砌樓咁,文法容易錯,好唔穩陣。IS ...
補習老師:
我小孩都讀IS,已經高小,沒有補英文,但寫作文法及用詞都很好,完全靠學校和閲讀。請你不要再在這裏賣免費廣告了。

引用:Quote:原帖由+1998Ruby1998+於+16-06-14+發

原帖由 hkparent 於 16-06-15 發表
補習老師:
我小孩都讀IS,已經高小,沒有補英文,但寫作文法及用詞都很好,完全靠學校和閲讀。請你不要再 ...
Same feeling!

‹ 上一主題|下一主題