用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問band 3學生叩門有機會去港同?
樓主: wacha
go

想問band 3學生叩門有機會去港同?   [複製鏈接]

duckduckQ 發表於 17-1-24 12:58
佢地原校小學升返上,因為5升6已經走咗幾個,到6升中一,又有20個走,到最後得返100個選返自己學校,所以 ...

坦白講,我唔係好相信,如果你話你3A抽返入Band 1,而小學同中學係直屬關係,咁即係小學B3生直屬入返自己B1中學,第一...有直屬關係咁仲算唔算抽?第二...以我的認知如果中學收小學嘅band 3生是要向教育局講明佢哋收埋B3生,否則去到band 2已經行人止步,而用唔哂的直屬位會放落大抽獎比其他學生抽,如果你話間band 1中學自行時特登收返D band 3生,咁又唔叫抽,不過學校無乜可能咁做,就算早兩年出生率點低都好,我都諗唔到有邊間學校會收直小嘅B3

王家爸爸  除非個校長玩野,臨退休做差間學校。   發表於 17-1-24 16:35

王家爸爸  除非個校長玩野,臨退休做差間學校。

咁會俾人咀咒一世個喎

引用:Quote:duckduckQ+發表於+17-1-24+12:58+佢

原帖由 Eat_Sleep_Play 於 17-01-24 發表
坦白講,我唔係好相信,如果你話你3A抽返入Band 1,而小學同中學係直屬關係,咁即係小學B3生直屬入返自己B1 ...
所以我都唔明,直資彈性政策收生就一定唔會收B3,官津硬性政策收生就有機會收B3,為何好似怪怪地既說法。某年升中人數少左,係官津就易派入左,係直資就仲要求可以高咗,又好似怪怪地既說法。

Eat_Sleep_Play 發表於 17-1-24 16:18
坦白講,我唔係好相信,如果你話你3A抽返入Band 1,而小學同中學係直屬關係,咁即係小學B3生直屬入返自己B1 ...

小學每位同個都有一個号碼,老師話個号碼都好影響。
舊時真係band 2B 以上先有機會,唔知點解抽到,但今年就唔知啦!

mcl203 發表於 17-1-24 17:45
所以我都唔明,直資彈性政策收生就一定唔會收B3,官津硬性政策收生就有機會收B3,為何好似怪怪地既說法。某 ...

早兩年之前我都好肯定唔會收,就算叩門自己友,有特異功能都唔收。

duckduckQ 發表於 17-1-24 19:03
小學每位同個都有一個号碼,老師話個号碼都好影響。
舊時真係band 2B 以上先有機會,唔知點解抽到,但今年 ...
小學每位同學都有一個號碼,老師話個號碼都好影響......
這個人人都知道,咁同直屬生B3抽到B1校有咩關係呢?

我想再講多一次,直屬中學想收返自己小學的B3生,係要同教育局講明,否則最多只會收到Band 2C嘅啫,我真係唔明你所講嘅小學Band 3A都會抽到自己間Band 1中學,無論出生率高與低都好,我都未聽過有直屬中學肯收返小學嘅Band 3生,如果係咁,不如轉做一條龍啦,所以你講嘅情況我真係唔相信,定係你自己估估下,"以為"人哋上到中學果D係Band 3生?

邊間Band 1中學收Band 3直屬小學嘅學生?不如開個名嚟等大家敬拜一下

王國會長

Charlotte_mom 發表於 17-1-15 20:03
應該無可能

無可能x2

mcl203 發表於 17-1-24 17:45
所以我都唔明,直資彈性政策收生就一定唔會收B3,官津硬性政策收生就有機會收B3,為何好似怪怪地既說法。某 ...

攪珠無樣睇,話明攪珠直屬收返70-80%,電腦選擇,個期個個以為難選擇所以無選,你直資要test. 咩地見哂。我講大抽獎。

引用:Quote:mcl203+發表於+17-1-24+17:45+ 所以

原帖由 duckduckQ 於 17-01-24 發表
攪珠無樣睇,話明攪珠直屬收返70-80%,電腦選擇,個期個個以為難選擇所以無選,你直資要test. 咩地見哂。 ...
我諗你唔太清楚直屬派位基制,你妨去EDB網頁參考下,可以將疑點掃除。係一般情況下,直屬位係唔會派俾B3生的。今年EDB既單張,直情無再提中學可以預先申請收直屬小學B3生了,以往就可以申請。

BTW,小學提供既組別,係未必真EDB組別,校內評既B3生,係有機會為本區B2生,甚或係B1生(機會係微既),實情家長或外人係好難知實情。

引用:Quote:duckduckQ+發表於+17-1-24+19:03+小

原帖由 Eat_Sleep_Play 於 17-01-24 發表
小學每位同學都有一個號碼,老師話個號碼都好影響......
這個人人都知道,咁同直屬生B3抽到B1校有咩關係呢 ...
我估,網友係深信學校提供既組別,就係EDB排位既真正組別,須知有D直屬小學,只依EDB既本區學生分3組,將自己學生總數除3,甚或除9,將呢D組別提供俾家長。家長就當成真正組別。即係部份校內B2生,可能係本區B1,部份校內B3生,根本係本區B2生。

duckduckQ 發表於 17-1-24 21:27
攪珠無樣睇,話明攪珠直屬收返70-80%,電腦選擇,個期個個以為難選擇所以無選,你直資要test. 咩地見哂。 ...
我哋都係講緊大抽獎,你在#29講"

直資係自己選擇學生有band 2唔要要band 3, 可能捐好多錢。
政府津貼抽籤就無得講,比個band 3A抽到band 1就唔奇。

我哋想知道直小B3生點樣抽到自己間B1直中?可唔可以開名?

引用:Quote:mcl203+發表於+17-1-24+17:45+所以

原帖由 duckduckQ 於 17-01-24 發表

一般直資面試會考D乜東東,可以真正考到學生學術水平 ?? ~~~

王家爸爸  數學仲容易,叫小朋友講步驟,睇你點計已經知道佢既水平;反而科學複雜啲。   發表於 17-1-25 09:18
王家爸爸  語言其實俾篇野你讀,然後問問題,已經考到小朋友既水平。   發表於 17-1-25 09:16
王家爸爸  間間直資唔同,有啲淨考中英文,有啲中英數外連科學都考。  發表於 17-1-25 09:15

duckduckQ 發表於 17-1-24 21:27
其實你明唔明白,直屬中學收返70-80%,只限直小嘅band 1 及 band 2生,就算70-80%收哂B2生之後有剩,剩返嘅學位都唔會留比B3生,只會撥落大抽獎,所以直小嘅B3生無論Band 3abc都好,無論出生率點低都好,無論直屬中學收幾多%都好,直小嘅B3生都無可能"抽"返入直屬中學

Eat_Sleep_Play 發表於 17-1-24 22:44
其實你明唔明白,直屬中學收返70-80%,只限直小嘅band 1 及 band 2生,就算70-80%收哂B2生之後有剩,剩返嘅 ...

咁我就唔明,因為我無大抽獎,我正係知當日放鎊佢開心到喊。

Eat_Sleep_Play 發表於 17-1-24 22:44
其實你明唔明白,直屬中學收返70-80%,只限直小嘅band 1 及 band 2生,就算70-80%收哂B2生之後有剩,剩返嘅 ...

Band 3C, 去咗幾間唔同

duckduckQ 發表於 17-1-24 23:25
咁我就唔明,因為我無大抽獎,我正係知當日放鎊佢開心到喊。
吓,人哋開心到喊你就當人哋係Band 3,咁如果我囡放榜果D派第一志願開心到喊,你又當咗我個女係Band 3啦喎

Eat_Sleep_Play 發表於 17-1-25 08:16
吓,人哋開心到喊你就當人哋係Band 3,咁如果我囡放榜果D派第一志願開心到喊,你又當咗我個女係Band 3啦喎: ...

我都成日比日當,無所謂啦!

duckduckQ 發表於 17-1-24 23:27
Band 3C, 去咗幾間唔同
之前你講Band 3A抽去Band 1,而家又變咗Band 3C,去咗幾間唔同,睇嚟你講嘅嘢都唔係好可信

Eat_Sleep_Play 發表於 17-1-25 08:21
之前你講Band 3A抽去Band 1,而家又變咗Band 3C,去咗幾間唔同,睇嚟你講嘅嘢都唔係好可信 ...

我自己都唔信命自己(emoji)
‹ 上一主題|下一主題