用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 申請邊張信用咭買機票及儲分換里數係有 So ? ...
樓主: 過客
go

申請邊張信用咭買機票及儲分換里數係有 So ?   [複製鏈接]

Ruby1219 發表於 17-10-21 22:36
avios 係浮動計,有時可以用少啲avios 都換到,e.g. 我曾經用39000 avios 加機場稅 就換都倫敦來回
...

我是指因為機場税都幾貴,所以唔係咁值。當然39000也很抵,可惜未見過呢個分數啱自己又換到。我情願揾下平機票,好過用分換。

醒目開學勳章

hennyyoyo 發表於 17-10-21 21:41
仲有ㄧ個原因我唔會換英國機票,ㄧ般情况下都要60000avios換另加3500hkd税項,我覺得唔扺。當ㄧ張英國機票是$ ...

精明! BA的機場稅比CX貴起碼1仟以上, 如果飛英國我就不會選BA, 看來積分都是換日本機票多.

3b 發表於 17-10-22 13:23
精明! BA的機場稅比CX貴起碼1仟以上, 如果飛英國我就不會選BA, 看來積分都是換日本機票多.
...

原來不同航空公司收的機場稅會不一樣嗎?搭了咁多次都沒有留意添!

3b 發表於 17-10-22 13:23
...

當然我唔肯定BA税項係換avios或買普票差幾遠(倒頭票税也不ㄧ様),但ㄧ般都成3千蚊税,咁如果我用6千蚊唔駛已經買到平機票,點解要用分兑呢?(十月尾我都買了ㄧ張不用6千,坐BA去倫敦及北愛)。
當然我又未試過用分兑peak season,如果真可以用60000avios兑到咪抵囉。(好似旺季兑要100000avios 及120000 AM 先換到去倫敦)

DKmum 發表於 17-10-22 14:46
原來不同航空公司收的機場稅會不一樣嗎?搭了咁多次都沒有留意添!

我試過兩邊睇同ㄧ日期及航班去日本,BA avios 嘅税及哩數平過CX,你可試試看。

醒目開學勳章

DKmum 發表於 17-10-22 14:46

應該話兩間公司收的Taxes/fees/charges一樣, 但是carrier imposed charges就有好大分別, CX收GBP47.60, BA收GBP189

3b 發表於 17-10-22 15:25
應該話兩間公司收的Taxes/fees/charges一樣, 但是carrier imposed charges就有好大分別, CX收GBP47.60, BA ...

原來係咁,又學到野了,謝謝!

hennyyoyo 發表於 17-10-22 15:20
我試過兩邊睇同ㄧ日期及航班去日本,BA avios 嘅税及哩數平過CX,你可試試看。
..
對哦,我之前用AVIOS 換過去日本的機票,我覺得抵過CX好多!

回覆 DKmum 的帖子

我剛剛用30000avios換了單程明年開學的機票

Brianmommy 發表於 17-10-22 16:49
回覆 DKmum 的帖子

我剛剛用30000avios換了單程明年開學的機票

咁換都Ok因為單程唔平!

3b 發表於 17-10-22 15:25
應該話兩間公司收的Taxes/fees/charges一樣, 但是carrier imposed charges就有好大分別, CX收GBP47.60, BA ...

謝謝資料

DKmum 發表於 17-10-22 16:45
對哦,我之前用AVIOS 換過去日本的機票,我覺得抵過CX好多!

avios 無論儲定用都抵好多。我通常用avios 換機票,已經換過台北、Bangkok 、越南同倫敦無數次

3b 發表於 17-10-21 10:47
我開始儲Avios, 請問換機票是打電話比較快還是上網換較好? 因為我習慣打CX hotline, 他們可以講出指定日 ...

我都係剛開始儲,還未有機會用,似乎網上換都好似好方便,同好多選擇,可以換到CX,唔知係咪同AM冇乜分別?

醒目開學勳章

Ruby1219 發表於 17-10-22 18:15
avios 無論儲定用都抵好多。我通常用avios 換機票,已經換過台北、Bangkok 、越南同倫敦無數次
...

儲積分和使用的靈活度一定是avios好過AM

回覆樓主:

咁搭飛機賺取嘅里數係咪應該攞晒avios,還是應該英航攞avios,國泰攞AM?

醒目開學勳章

Ruby1219 發表於 17-10-22 18:15
...

出了機票後如更改行程, 需要扣多少手續費? AM現時扣USD120或10,000分

3b 發表於 17-10-23 16:27
出了機票後如更改行程, 需要扣多少手續費? AM現時扣USD120或10,000分

我未試過唔知喎。

回覆 Band5 的帖子

儲落對家會大打折扣,所以我搭BA 儲avios, 搭CX儲AM

回覆樓主

謝謝你們資料,剛申請了大新信用卡。
‹ 上一主題|下一主題