用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵靑band2 中學
樓主: ivybeyond
go

葵靑band2 中學   [複製鏈接]

回覆樓主:

請問有沒升中whatsapp group 可以交流下?

oiyau2005 發表於 17-9-7 17:18
open day問一定唔理你, 我試下幫你8下, 但要D時間.
Hi, 想問伍幾時會有Open day?阿仔宜家讀緊小五,要周圍睇下學校.

SkyTracy 發表於 17-9-11 15:45
Hi, 想問伍幾時會有Open day?阿仔宜家讀緊小五,要周圍睇下學校.

自行交表前, 響年尾唔記得幾月,  可以間中上佢地網頁望下, 差唔多時間你地小學都會通知open day 日子.

oiyau2005 發表於 17-9-11 15:48
自行交表前, 響年尾唔記得幾月,  可以間中上佢地網頁望下, 差唔多時間你地小學都會通知open day 日子.
...
好,唔該晒妳,好緊張.阿仔中文唔得,B1應該無佢分.
大家多點交流下.妳小朋友升中未?有冇特別去補視藝同音樂呀?

SkyTracy 發表於 17-9-11 16:09
好,唔該晒妳,好緊張.阿仔中文唔得,B1應該無佢分.
大家多點交流下.妳小朋友升中未?有冇特別去補視藝同音樂呀 ...

呀女今年中一, 佢自行一伍入唔到, 派到自行二, 乙二梁省德, 間學校OK呀.
我女英文唔得, 剛合格, 數常A, 中A或B,
只補英文, 視藝同音樂應該唔會有人補.

oiyau2005 發表於 17-9-11 16:15
呀女今年中一, 佢自行一伍入唔到, 派到自行二, 乙二梁省德, 間學校OK呀.
我女英文唔得, 剛合格, 數常A, 中 ...
其實,自行不得,係咪大抽獎可能會中,阿囡無參加大抽獎?
視藝同音樂都計分,我見有啲家長去補,所以問下

知唔知葵青區邊幾間中學係注重體育方面?阿仔好鍾意踢波同打籃球.

SkyTracy 發表於 17-9-11 16:31
其實,自行不得,係咪大抽獎可能會中,阿囡無參加大抽獎?
視藝同音樂都計分,我見有啲家長去補,所以問下:wahaha ...

我荃灣區, 所以自己先可以選伍, 今年荃灣伍無借位,
除非考體藝, 體育音樂攞奬其實幫助唔大, 搞掂成績最緊要, 自行2間中學拎住份全港次弟, 知道你小朋友排咩位置, 大部份學校睇成績收生.

回覆 SkyTracy 的帖子

我個女都有晌出面補視藝, 由小三升小四果個暑假開始, 因為我個女視藝好差, 只有D, 唔想呈分時視藝差令級名次拉得後, 所以出去補, 阿女視藝由D升到B, 到5年級由B升到A, 岩岩呈一時, 視藝有95分, 有同學視藝差過我女, 級名次本來晌阿女前面, 都比阿女爬頭, 佢跌多10名

oiyau2005 發表於 17-9-11 16:37
我荃灣區, 所以自己先可以選伍, 今年荃灣伍無借位,
除非考體藝, 體育音樂攞奬其實幫助唔大, 搞掂成績最緊 ...
OIC. 入唔到伍,入到梁都好OK呀.
係呀,成績先係最重要,但係阿仔好鍾意踢波,同埋宜家都係校隊,所以,睇下邊間中學,注重體藝.去報下.

妹妹頭 發表於 17-9-11 16:43

我個女都有晌出面補視藝, 由小三升小四果個暑假開始, 因為我個女視藝好差, 只有D,  ...

咁有需要補下都好, 即係唔係學畫畫, 講明係補視藝? 我又唔識人有補呀

SkyTracy 發表於 17-9-11 16:53
OIC. 入唔到伍,入到梁都好OK呀.
係呀,成績先係最重要,但係阿仔好鍾意踢波,同埋宜家都係校隊,所以,睇下邊間 ...

咁真係要觀校, 睇下邊間注重足球, 唔係入到去無波踢都幾慘

回覆 oiyau2005 的帖子

我係學畫畫, 由基本學起, 廣告彩由溝色開始

妹妹頭 發表於 17-9-11 16:43

我個女都有晌出面補視藝, 由小三升小四果個暑假開始, 因為我個女視藝好差, 只有D,  ...
妳阿女都算早開始補,我阿仔宜家小五了.宜家先開會唔會遲,好擔心.妳阿囡好叻呀,可以攞到95分,去邊度補?點補法?一個星期一堂?

oiyau2005 發表於 17-9-11 16:54
咁有需要補下都好, 即係唔係學畫畫, 講明係補視藝? 我又唔識人有補呀
係,家長會問下老師點先.真係好緊張,妳阿囡已升中,妳輕鬆晒.

oiyau2005 發表於 17-9-11 16:55
咁真係要觀校, 睇下邊間注重足球, 唔係入到去無波踢都幾慘
佢咩運動都鍾意,但讀書就懶到死

SkyTracy 發表於 17-9-11 17:35
佢咩運動都鍾意,但讀書就懶到死

唔輕鬆呀,佢hea慣,所以剛上中學好多功課已經好勞氣。

佢係從來唔溫書,考前一日先溫,就算呈分都係,上到中學咁死梗

SkyTracy 發表於 17-9-11 15:45

伍 open day 25&26/11

oiyau2005 發表於 17-9-11 17:45
唔輕鬆呀,佢hea慣,所以剛上中學好多功課已經好勞氣。

佢係從來唔溫書,考前一日先溫,就算呈分都係,上 ...
阿囡好厲害,唔溫書都有咁既成續,谷下佢,應該無問題

SkyTracy 發表於 17-9-11 22:46
阿囡好厲害,唔溫書都有咁既成續,谷下佢,應該無問題

靠運囉

熊大 發表於 17-9-11 19:47

伍 open day 25&26/11
唔該晒妳,使唔使事先報名?
‹ 上一主題|下一主題