用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2005九龍塘宣道幼稚園K1家長請進
樓主: ChunYinMa
go

2005九龍塘宣道幼稚園K1家長請進 [複製鏈接]

Re: 2005九龍塘宣道幼稚園K1家長請進

Hi bebetintin,
You're welcome, 有咩話好唔好吖, 倾吓偈啫.
其实我唔算係追分一族, 但又唔想程度太淺, 所以取其中庸之道, 揀咗宣幼. 贪佢样样有啲, 学費又唔太贵, 又有自已嘅教堂, 对我嚟講已经好夠.
到咗小學, 大个女要開始學深啲嘢, 有机會會比佢讀宣小, 唔收嘅話仲會有好多选擇, (唔記得問你邊區); 我暫时唔會諗到中學咁遠, 因仲要睇吓佢小學嘅成績點先再算.
我有朋友个女僥倖入到傳统名小學, 但讀得好辛苦, 上堂似遊雲, 根本无晒學習與趣, 后来轉咗另一間小學先至好啲咋.
bebetintin 寫道:
Hello 芝娃娃:

多謝你的意見!
你很好呀!願意答我這麼多問題.
我另外又想問一下, 你有沒有想過你女兒升那所小學?因九龍塘宣道幼稚園不會全數直升宣小. 如不(萬一), 又怎樣呢? (我是否想太多?)

謝謝!

bebetintin  

Dear Cheung Yan Ching,

Yes, there is a 1-week bible class around Mid July.  It is organised by the church and assisted by teachers, volunteers...etc.   The cost is $300.
My girl enjoys this class.

Dear 芝娃娃:

多謝您呀!

我住樂富,不知道屬於那個校區. 請問宣小是那個校區?(41?)

謝謝!

bebetintin

]
芝娃娃 寫道:
Hi bebetintin,
You're welcome, 有咩話好唔好吖, 倾吓偈啫.
其实我唔算係追分一族, 但又唔想程度太淺, 所以取其中庸之道, 揀咗宣幼. 贪佢样样有啲, 学費又唔太贵, 又有自已嘅教堂, 对我嚟講已经好夠.
到咗小學, 大个女要開始學深啲嘢, 有机會會比佢讀宣小, 唔收嘅話仲會有好多选擇, (唔記得問你邊區); 我暫时唔會諗到中學咁遠, 因仲要睇吓佢小學嘅成績點先再算.
我有朋友个女僥倖入到傳统名小學, 但讀得好辛苦, 上堂似遊雲, 根本无晒學習與趣, 后来轉咗另一間小學先至好啲咋.
bebetintin 寫道:
Hello 芝娃娃:

多謝你的意見!
你很好呀!願意答我這麼多問題.
我另外又想問一下, 你有沒有想過你女兒升那所小學?因九龍塘宣道幼稚園不會全數直升宣小. 如不(萬一), 又怎樣呢? (我是否想太多?)

謝謝!

bebetintin  
[/quote]

bebetintin

我去年都幫囝囝報了6間幼稚園, 有根德園, st. cath. 約克英文, 宣幼, 民生及培正. 這6間都是很多人報讀的幼稚園. 有些幼稚園程度比較高, 有些有小學, 到時不用煩.
還有啟思, 九龍靈糧堂, victoria的活動教學, 令小朋友開心成長,都是很出名的. 視乎你的要求而定.

Imysze

多謝你的回覆.

其實間間學校都有自己的優點. 只要我們的小朋友能開心成長及學到應有的知識, 做父母的就心足了.

另我想請問你是用什麼理由轉讀上午班的呢? 你有沒有追過學校轉班情況?  可否告知我或pm我. 因我只出過一封信給學校, 就一直只等學校回覆.  現在見你這麼快收到通知, 我很擔心我囝轉不到上午班呢.

cheungyanching

請問你HFCS是否Holy Family Canossian School. 這是津貼學校嗎? 是否經lucky draw 的? 有時我想其實不是宣小收很少宣幼生, 而是有部份宣幼生經lucky draw 抽到好的官.津學校而放棄宣小呢? 因我見宣幼派的升小學成績,很多都是各區的官津小學.

另我想問宣幼的K2 & K3 的上下午班分配情形.因我知有些幼稚園是這樣會分配的 - 全K2 上午,and  全K3下午 或掉轉. 宣幼不知是否一樣呢?

sorry for too many question.

Hi ChunYinMa:

謝謝您的意見!
你的囝囝好叻喎!很多都收他.
聽你之前提及, 培正好難考, 怎樣難?請告知!
是否不可家長一同面試? 我兒子一定哭.

謝謝!

bebetintin

ChunYinMa 寫道:
bebetintin

我去年都幫囝囝報了6間幼稚園, 有根德園, st. cath. 約克英文, 宣幼, 民生及培正. 這6間都是很多人報讀的幼稚園. 有些幼稚園程度比較高, 有些有小學, 到時不用煩.
還有啟思, 九龍靈糧堂, victoria的活動教學, 令小朋友開心成長,都是很出名的. 視乎你的要求而定.

ChunYinMa,

我平均一個月寫一封信去學校給校長, 請求轉班.
詳細列明原因, 懇請學校體恤.

我沒有打電話去宣幼查詢轉班事宜, 因學校之前已
說明能否轉班, 會於8月10日打電話通知.

故此你無需擔心, 可能很快有好消息.
或你可以直接打電話去學校查詢一下.

預祝你成功轉到班.

IMYSZE

bebetintin

最初未報名時我都很擔心我囝囝考幼稚園時會哭, 亦預備如一間都考不到的話就讀番迦南的(他在迦南讀bb班). 所以亦平常心去考幼稚園. 最後很幸運6間都收他.   
我覺得如小朋友懂說話機會是比較大. 平時多些和他玩, 從中溉輸一些知識給他, 如形狀, 顏色, 唱多些歌仔, 如abc, 數字歌. 教下佢禮貌, 如要叫早晨, 講多謝等, 都只是一般要教的德育.
培正難考在家長不可一同面試, 5個小朋友一組跟老師入一間課室. 我也心想他一定哭, 不過一生人只考一次幼稚園, 就給他試下. 當時我囝沒有哭, 我已很開心了, 沒想過培正會收他的.  (不過老師考了什麼我不知道, 因問囝囝他沒有說給我知)

可能考培正前他已考過st. cath & 根德園. 知道同老師傾完偈, 就有禮物收. (當時我是叫他跟老師入課室傾偈, 然後收禮物的), 可能這樣他便沒有哭. 或你也可一試.

Imysze

原來你這麼有恆心,怪不得你可轉班成功.  
咁我 應否現在再寫信比學校呢? 不過就快到8月10日了, 好像現在才寫太late了. 真煩惱!

My daughter enters HFCS is by ' knock door' in P.2.   She studied in a private school in P.1 and got first three in her class, so we can " knock door " successfully.                                                              I know exactly APS accepts 8 to 10 K.3 students in a class.  The  school also gets K.3 in AM and PM class.                                                               

Hi ChunYinMa:

好主意! 我會試一試. 謝謝您!

想問st. cath 面試是否全英語對答? 是否可陪面試?

bebetintin

bebetintin

st cath 報名時會問你想用中or 英語 面試的. 所以你可自己決定.  如你小朋友不懂中文, 可用英語.  如是中, 英都懂一些, 我個人覺得還是用中文比較好, 因中國老師中, 英都會明, 到時小朋友中英夾雜都可以. 但外籍老師就不明中文了.

家長是可陪面試的, 而且老師也會問家長問題, 如你點解報他們學校, 平時同小朋友去 邊玩, 對小朋友有可期望等.

今日交埋學費.可以專心等開學啦   

係呢...請問個書包幾時有得

我諗同書簿一齐開學派.

[quote]
CPY 寫道:
今日交埋學費.可以專心等開學啦   

係呢...請問個書包幾時有得

芝娃娃
係喎...書簿都未派..haha      

你囡囡係上午定下午?? 我囝囝係上午 :

HI CPY,
囡囡都係上午班, 唔知會唔會同班呢?多多指教.
張細節上面寫住適應班分男女, 女仔要返8:45呀, 好早呀!!!

你就好啦, 囝囝同你可以訓晏啲.     

HI ChunYinMa,
轉唔轉到上午班呀?

芝娃娃
都係一日半日姐.....仲好啦.一早比佢習慣早d起身..我怕我個囝剷都唔起身呀    

HI 芝娃娃

仲未知轉唔轉到上午班呀! 我再尿寄了封信給校長,希望成功啦!

我昨天一點幾才到學校, 見到不是很多人交學費, 張學生list-"take"了很少名, 不知會不會很多人放棄學位呢? 你幾點去的, 見到多人嗎?

‹ 上一主題|下一主題