用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇人2017或2018年乙二、三填旅港/銀禧/黃笏南,然後入 ...
樓主: JackyHY
go

有冇人2017或2018年乙二、三填旅港/銀禧/黃笏南,然後入左?   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 19-4-14 14:35
佢話佢朋友最後「派咗」入自二果間。我懷疑點解佢咁肯定係抽入唔係自行入。依佢朋友情況,旅港三條一唔中 ...

冇錯,如果上年,冇估錯band,三條一都唔中,今年真係會好驚!

mokstick 發表於 19-4-14 19:12
冇錯,如果上年,冇估錯band,三條一都唔中,今年真係會好驚!

我覺得佢係估錯band。

否則不可能三條一不中,乙三乙四入到。
那位同學仔應該是呈一呈二考得好,自二收咗。呈三失手,所以跌咗band 。

pypy405 發表於 19-4-14 12:53
銀禧 係最儘大抽獎收b1 生呢

唔太明你的意思,我估你係想問銀禧响大抽獎階段收B1生是否最多,個人認為係,而最多只有幾個位流入B2組別,但隨着出生率上升,可以有位流向B2組別就小了。

醒目開學勳章

YmOra 發表於 19-4-14 19:52
唔太明你的意思,我估你係想問銀禧响大抽獎階段收B1生是否最多,個人認為係,而最多只有幾個位流入B2 ...

估計band 2生也不小,我地校都幾個band 2學生抽入左,入到去又未係最差,中下遊位置

KiNnK 發表於 19-4-14 23:14
估計band 2生也不小,我地校都幾個band 2學生抽入左,入到去又未係最差,中下遊位置
...

跨區?同區?

醒目開學勳章

pypy405 發表於 19-4-14 23:21
跨區?同區?

同區

醒目開學勳章

...

名次估計band 1b的同學,自行又有second in估計自行入左,中一上學期考級頭10%內

名次估計band 2b的同學,自行無second in,抽獎入,中一上學期都可以考到級60-70%

無可能只有幾個位流上b2

...

我知有少數B2生經常來自某小學,可能這也是該小學的一種策略,她們都幾識排位佈署呢!這類老師我倒十分欣賞,真的幫到B2學生入讀B1中學。

YmOra 發表於 19-4-14 23:50
我知有少數B2生經常來自某小學,可能這也是該小學的一種策略,她們都幾識排位佈署呢!這類老師我倒十分 ...

請問係來自邊間小學,可否開學校名

KiNnK 發表於 19-4-14 23:35
名次估計band 1b的同學,自行又有second in估計自行入左,中一上學期考級頭10%內

名次估計band 2b的同學 ...
真的B2b學生在初期已經有級60至70%成績,是十分好的表現。

hidy88 發表於 19-4-15 00:04
請問係來自邊間小學,可否開學校名

唔好意思呀!不能太公開談論,況且我的觀察又不代表該小學的策略,可能人哋只是遇然巧合的成功。

KiNnK 發表於 19-4-14 23:35

名次估計band 2b的同學 ...

銀禧是全開英文班的英中

按開英文班的條件,即:33人x85%=28.05人=>29人

即:
33人=29人(合條件者)+4人(不合條件的B2生)

4人x5班=20人(不合條件的B2生)

這20人是來自整個升中派位之自行、甲部、乙部、他區、叩門,從這5個途徑而來,那麼乙部能抽入嘅不會很多人的呢!

醒目開學勳章

回覆樓主

中學教學語言機制今年已經放風係講咗話會放寬。
覺得點解會咁!就係因為早幾年人口問題其實好多band 1c嘅英中都收唔足band 1生 如果重用條數去計,好多英中要落車㗎

如果用數去計。唔通我哋小學校啲band 1比率非常高一定冇可能啦
‹ 上一主題|下一主題