用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教: SPC vs 華英中學(何文田)
樓主: fly08
go

請教: SPC vs 華英中學(何文田)   [複製鏈接]

kimlam953 發表於 20-4-10 15:28
都唔係,我當年讀恒商,都唔少couple係一齊入U或神科

只係我朋友case比較dramatic就真嘅..1x分變3A確實係 ...

當年讀得恒商,會考都應該唔錯

02413124 發表於 20-4-10 16:55
當年讀得恒商,會考都應該唔錯

我朋友唔係恒商,恒商3A都讀唔到醫

kimlam953 發表於 20-4-10 16:58
我朋友唔係恒商,恒商3A都讀唔到醫

我唔係話你朋友,就係見你話唔少couple係一齊入U或神科,咁呢d入得恆商拍唔拍都應該入U啦

02413124 發表於 20-4-10 17:02

我唔係話你朋友,就係見你話唔少couple係一齊入U或神科, ...

Icic 我只是回應另一位話拍拖只會拖垮成績,並不同我朋友那個case(佢係被激發)

IloveJJ 發表於 20-4-10 16:41
呢個時間,的確係考驗學生自律性既時間。
如果樓主係想由學校谷嗰隻,就要考慮清楚了
...

我個人就覺得online real time teaching +video+hw係最好
Online teaching 分組,多interaction課堂用較好,淨講係最唔好。

kimlam953 發表於 20-4-10 17:04
Icic 我只是回應另一位話拍拖只會拖垮成績,並不同我朋友那個case(佢係被激發)
...

我覺得case by case 同睇timing.你朋友被激發係好,但touchwood 考前argue/break up, 講唔埋,就或多或少會影響。
突然諗,俾人拒絕都可能激發到

02413124 發表於 20-4-10 17:05

我個人就覺得online real time teaching +video+hw係最好: ...

可以做到 online teaching 分組咁強,是那一間?如何做到?group discussion? Then presentation?通識科?

fly08 發表於 20-4-10 17:10
可以做到 online teaching 分組咁強,是那一間?如何做到?group discussion? Then presentation?通識科? ...

我見我小朋友小六用zoom breakout room 分組 group discussion. 亦聽過中學中文老師朋友話用過呢個分組功能討論。通識朋老師朋友都話有用過。老師可以入執聽佢地討論內容。

fly08 發表於 20-4-9 14:21
家住黃埔,學費並非最大問題。
喜歡華英的實在、欣賞直資的資源及名氣⋯大家可知實情?
應該如何比較及選擇 ...

vote for SPC  

elbar 發表於 20-4-10 17:44
vote for SPC

可請教原因?

fly08 發表於 20-4-9 18:40
老實講,當初只當為自行面試熱身,其實沒有想過如果有offer 的決定⋯⋯如今只係自二收和SPC收,所以要仔細 ...
我情況同你一樣!我自一失敗左!自二放棄吾讀……因為自二banding 1B~1C, SPC banding 1A, 只擔心佢過海返學!何文田去大學站車程約40分鐘,或去金雞坐紅Van!

而我仔收咗的兩間排名相近,所以仍在傷腦筋中。希望再收集多啲用家意見或「風」的分享。感謝大家

WindyChow 發表於 20-4-10 17:59
我情況同你一樣!我自一失敗左!自二放棄吾讀……因為自二banding 1B~1C, SPC banding 1A, 只擔心佢過海返 ...

中學生,唔使擔心,搵次叫佢自己去一次,你偷偷跟住尾睇住

fly08 發表於 20-4-9 18:40

老實講,當初只當為自行面試熱身,其實沒有想過如果有offer 的決定⋯⋯如今只係自二收和SPC收,所以要仔細 ...

你不能否決七月派到自一的可能,但前提係要放棄SPC。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

fly08 發表於 20-4-10 18:36
而我仔收咗的兩間排名相近,所以仍在傷腦筋中。希望再收集多啲用家意見或「風」的分享。感謝大家
...
請問有冇問過學校老師, 以往同令郎差不多成績的小朋友, 有多大機會入自一??

華英同SPC 在DSE 成績上差不多, 中文科好過SPC 添, 不過男女校同男校比較成績, 不是太 apple to apple.

正如比較資源時, 以津校同直資比, 亦不公平.

建議分析下入自一的機率同令郎適合自一, 華英, 或SPC 邊間學校多D.

如有一定機會入自一, 應保留大抽獎機會, 看看 7 月到底是自一定華英收.

如入自一機會不大, 就集中火力了解孩子

適合華英定 SPC;  兩間都是好學校, 校風優良, 裡面的孩子都謙謙有禮.  不過D 男仔偶然都有講粗口.  

祝早日有個決定, 開心安排升中旅程 :)

WindyChow 發表於 20-4-10 17:59
我情況同你一樣!我自一失敗左!自二放棄吾讀……因為自二banding 1B~1C, SPC banding 1A, 只擔心佢過海返 ...

搭巴士970 也可

因為已經有自二,所以要係自一備取生而有人放棄才入到,要搏,我諗好難用以往比⋯

fly08 發表於 20-4-11 08:33
因為已經有自二,所以要係自一備取生而有人放棄才入到,要搏,我諗好難用以往比⋯

請問仔仔喜歡那一間比較多?性格如何?
其實自一備取生有多少?

傳統男校經驗人士路過,只可以講青春期間有男女同學,日後同女性相處會更好。
‹ 上一主題|下一主題