用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中二中文閱讀報告
樓主: Jasmine-4711
go

中二中文閱讀報告 [複製鏈接]

bbc2018 發表於 20-6-11 12:12
其實真係只係大咗幾個月。

最慘返多兩個月就升班變C姐,其實佢哋自己都未適應。

JJDBB 發表於 20-6-11 09:05
有什麼散文好介紹?學校高中生SBA要做功課,分別有小說,散文等體材,睇完都吾知講咩。
...

是不是要寫書評?我很老餅,不多看流行文學,個人喜歡白先勇丶張愛玲丶蘇童丶賈平凹丶張大春丶蕭紅丶莫言丶王安憶⋯⋯看小說和散文很個人,很難哪些好,試試楊絳的《洗澡》和《我們仨》,沈從文的《邊城》是上乘的作品,金庸小說易讀難寫,其實有很多很多可以寫,可惜學校課程迫死學生,他們怎會有時間發掘自己喜愛作品,很多翻譯小說非常好看,多看才知道作文是什麼一回事。

b3410    發表於 20-6-12 09:55

bbc2018 發表於 20-6-11 09:32
小學佢肯睇,我已經好開心,生活小品文,容易消化,文學上當然明白你所指。不過我自己了解自己個囡。亦一 ...

《世説新説》我看了二頁就放下,文言文説教,最好作pillow book,《聊齋志異》比它有趣多,學生哥,還是幽默風趣或刺激的題材較吸引。

Cheeselover 發表於 20-6-12 07:03
《世説新説》我看了二頁就放下,文言文説教,最好作pillow book,《聊齋志異》比它有趣多,學生哥,還是幽 ...

對啊!聊齋好有趣!

Cheeselover 發表於 20-6-12 07:03
《世説新説》我看了二頁就放下,文言文説教,最好作pillow book,《聊齋志異》比它有趣多,學生哥,還是幽 ...

學校指定pillow book

Cheeselover 發表於 20-6-12 06:49
是不是要寫書評?我很老餅,不多看流行文學,個人喜歡白先勇丶張愛玲丶蘇童丶賈平凹丶張大春丶蕭紅丶莫言 ...

上咗中學睇書時間真係少咗好多。

little_yolky 發表於 20-6-12 08:03

是呀!好在小學睇咗好多。中學可接受。因為除了中文、英文又要睇,連L&S都要book report, 邊有咁多時間

佢無追書睇都有唔少好處

Cheeselover 發表於 20-6-12 06:49
是不是要寫書評?我很老餅,不多看流行文學,個人喜歡白先勇丶張愛玲丶蘇童丶賈平凹丶張大春丶蕭紅丶莫言 ...

好在作文有三選一選擇。阿囡一向中文除了學校,自己沒有額外寫作,小六中作都可以拿全級第二(全級選20位中作最好的,再即場比賽)。
講真佢又唔係要讀中國文學,中文系,喜歡睇邊類型書,我一向給她自己選擇,最緊要有興趣睇

bbc2018 發表於 20-6-12 08:05
是呀!好在小學睇咗好多。中學可接受。因為除了中文、英文又要睇,連L&S都要book report, 邊有咁多時間

...

我打算“以英入中”,暑假主要練習英文寫作,分析,條理清晰的去表達。
這樣中文寫議論文也可以用到。

買了這些書,暑假的重點。
希望至少可以精讀2-3本。

b3410 發表於 20-6-12 10:06
我打算“以英入中”,暑假主要練習英文寫作,分析,條理清晰的去表達。
我囡唔會睇呢哋,佢自己選書睇。
阿囡會聽你講睇?

bbc2018 發表於 20-6-12 12:03
我囡唔會睇呢哋,佢自己選書睇。
阿囡會聽你講睇?
其中兩本佢自己叫我買。通常買書我會買一送一或者送二,揀D類似的書,請佢作為reference.  買小說都係,佢話想睇邊本,我就同一個作家,或者同一個系列準備多幾本,費事再去買。

little_yolky 發表於 20-6-12 08:03

上高中更加不用說。本身暑期可以睇返少少,今年暑假太短了,學校又推薦些活動去參加。

b3410 發表於 20-6-12 12:17
其中兩本佢自己叫我買。通常買書我會買一送一或者送二,揀D類似的書,請佢作為reference.  買小說都係,佢 ...
肯睇書,真係會無限支持。

bbc2018 發表於 20-6-12 08:21
好在作文有三選一選擇。阿囡一向中文除了學校,自己沒有額外寫作,小六中作都可以拿全級第二(全級選20位 ...

對啊,永遠興趣先行。
多看書並不保證能寫佳作,但少看書者沒有幾個很會寫!

little_yolky 發表於 20-6-11 10:58
台灣、大陸作者寫嘢都好有趣㗎。中一就睇細說新語,唔驚悶親佢
...

有冇作者可推介?我很少留意

b3410 發表於 20-6-12 10:06
請問以上的書在哪兒買 ?

簽名被屏蔽

jli008 發表於 20-6-18 00:00
聽講讀寫的步骤,聽都無興趣,自然之后就更難。呢啲真系要從小学开始做起来才好。
...

係㗎,所以由佢幾個月大就由我讀比佢聽,仔幼稚園時就會叫佢讀,大概去到四、五年級就唔願意讀。audio books唔係完全冇,不過真係少,因為佢話佢睇得快,audio books通常讀得都慢。
其實即使幼稚園還是小學階段肯朗讀,好多去到高小已經唔會再讀。

海之風 發表於 20-6-17 19:08
請問以上的書在哪兒買 ?
網上買,也可以去書局。上個星期見到康怡的商務也有。

S-Kwok 發表於 20-6-18 05:51
係㗎,所以由佢幾個月大就由我讀比佢聽,仔幼稚園時就會叫佢讀,大概去到四、五年級就唔願意讀。audio boo ...

阿囡由細至大,都唔會朗讀,朗誦節亦末參加過。Audio book 亦沒有興趣,佢話睇書不是睇書嗎?佢話只係享受「睇」書樂趣 性格問題,有些小朋友不是你覺得好,佢就會跟。
不過上到中一就給老師選去英文朗誦、debate。佢話好在之前停課,不用日日開聲

‹ 上一主題|下一主題