用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 b3程度三線學校去b2B學校
樓主: 得得Boy
go

b3程度三線學校去b2B學校   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 20-9-14 20:29
咁B2C呢?
B2C學校唔可能有英文班。如果間學校有多過20%係B2A以上,間學校點都會係B2B或者更高。

gs 發表於 20-9-14 20:24
小朋友是BAND2 情況下,不論地區計,羅都有其性比價, 如是你自己小朋友,會讀BAND2 直資英中 好還是BAND 2 中 ...

在選擇Band 2直資英中?還是Band 2中中英文班?正正是我選校時所煩腦的。
因為我囝仔是一個英文人,小六成績英文科是級頭,但中文科無興趣並且只是合格,總括成績也是B2。所以你要視乎小朋友是否必須用英文教學?雖然樓上說小兒學校是B3,但是我就不用擔心某年失手入了中文班,咁就更加唔使讀了。

WINGYIBB    發表於 20-10-16 00:06

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 20-9-15 11:48
B2C學校唔可能有英文班。如果間學校有多過20%係B2A以上,間學校點都會係B2B或者更高。 ...

好多人混淆 所謂英文班,應該係全科英文教 先算是英文班。
但有某些B2中學,只係 數、科學 是英文教,D家長 都話係英文班。所以我都搞唔清....

conniecheung 發表於 20-9-18 23:14
但有某些B2中學,只係 數、科學 是英文教,D家 ...

校本數理英文班 只係化時為科

醒目開學勳章

Poyau 發表於 20-9-18 23:24
校本數理英文班 只係化時為科

嗯⋯⋯ 所以揀B2中學,要睇清楚 佢係化時為科 定係開到一班全英班。

conniecheung 發表於 20-9-18 23:14

由於,要開一班英文班的條件為班上85%的學生水平要達到"全港Top40%"群才可以開,而全港頭40%學生係包括咗(B1)學生和(B2a中最頭嗰60%左右)學生。個人認為,B2a中學可以盡收合資格學生而開到2至3班英文班係無問題嘅,但B2b或B2c學校能夠有機會開1班英文班嘅情況亦有機會發生,因為只要每班收夠28人左右就可以開得成英文班,我估計有些學校縱使夠人開班亦有可能選擇以"按班別/組別/校本"型式教學以增加學生的英文接觸機會,相信這會是對學生更有利更適合的呢!當然,如果jm們想入一所B2中中又有英文班嘅,選擇B2a中中會比較有"保證"是否開得成事。但,如果孩子屬B2b或B2c成績又想入英文班盡量接觸英文學習,個人建議,若然孩子屬數理科強DD嘅孩子,咁!那些B2b或B2c中中的英文班也可以考慮,因為她們的英文班的按班別型式下教授的主要係以"英教數".or."英教科學".or."英教物埋".or."英教化學".or."英教M1M2"。。。不過,間間學校的政策不同,要自行去學校的簡介會了解一番詳情。

conniecheung 發表於 20-9-19 01:11
嗯⋯⋯ 所以揀B2中學,要睇清楚 佢係化時為科 定係開到一班全英班。

如打算DSE考理科 數理英文班還可
如想讀文商 要睇心儀科目教學語言

tong831 發表於 20-9-12 20:29
梗係唔係,地記全校英文班,但佢咁多年屬B3,羅定邦屬B2。

全英唔一定B1
地記因為多南亞,縱使全英仍BAND 3?
:-D

現實係連英皇都係中文教通識。

gs 發表於 20-9-19 22:12
地記因為多南亞,縱使全英仍BAND 3?

地記係直資,直資沒有開英文班條件既限制。

官津中學亦有好幾間因主收NCS而全開英文班既中學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 20-9-22 10:28
現實係連英皇都係中文教通識。

對 但其實不多中學放英文通識

little_yolky 發表於 20-9-11 12:08
當年呈一呈二後,我親戚仔係B3頭,二線學校。親戚問我好唔好同佢揀工業中學!叫我介紹間校風好既B3。我睇 ...

可以介紹邊間直資嗎?我仔同你親戚仔差吾多我都幾乎日日失眠,好擔心

Fanny_ma 發表於 20-9-14 21:14
羅定邦很快換校長了,今年已經找了一個鬼佬入來做副校長,他很有來頭,也是博士畢業,應該會接替快退休嘅 ...

知唔知確實幾時換校長?

‹ 上一主題|下一主題