用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問英國邊間大學讀 Mechanical engineering 比較好? ...
樓主: Mattb
go

[英國] 請問英國邊間大學讀 Mechanical engineering 比較好?   [複製鏈接]

Hei3705 發表於 22-9-13 14:32
一樣,成日以為仲有好多時間,而家我日日提佢你幾時搞好份personal statement
...

same here , 真係頭痛~~~

如果用DSE 報英國大學是不利的。好多大學都唔計4個core。maths 要加埋M1/M2.
正如jm 所講,唔係meet 到minimum requirement 就ok,尤其是有自己written test、interview的。所以UCAS 5 個選項,唔好選simialr level 的,否則就無咗insurance 嘅用途。學校揀咗你,俾你嘅offer未別會好高。我仔UCL 同Newcastle 俾嘅offer 一樣,甚至Newcastle 嘅限制更大.

beastiebistro 發表於 22-9-13 11:48
回覆 Mattb 的帖子

祝好運

多謝你先,我都希望仔入到好學校

SIYip 發表於 22-9-13 16:40
如果用DSE 報英國大學是不利的。好多大學都唔計4個core。maths 要加埋M1/M2.
正如jm 所講,唔係meet 到min ...

UCL 同 Newcastle 的 offer一樣!!!我係考 ALevel 的,而家都考慮緊邊間學校好

SIYip 發表於 22-9-13 16:40
正如jm 所講,唔係meet 到min ...
用DSE 報 Manchester, Sheffield, Newcastle 會好啲, 佢地會計英文或數學 (唔一定兩科都計, 要睇報乜course).

Mattb 發表於 22-9-13 18:37
UCL 同 Newcastle 的 offer一樣!!!我係考 ALevel 的,而家都考慮緊邊間學校好
...
UCL如果不用考慮費用

Mattb 發表於 22-9-13 18:37
...

前提係佢肯比offer 你。
UCAS 可以報5間,參考之前jm 嘅建議啦,唔好5間都差不多level,又或覺得meet到大學basic requirment 就報。我仔喺英國成績報,我無理佢報咩學校,結果5個offer 要求都差不多,基本上有無insurance 無咩分別。

cow 發表於 22-9-13 20:28
用DSE 報 Manchester, Sheffield, Newcastle 會好啲, 佢地會計英文或數學 (唔一定兩科都計, 要睇報乜course ...

Sheffield 比我親戚嘅offer計中文。

SIYip 發表於 22-9-13 20:57

又想請教下點睇會計DSE 邊科?我見有d大學有講,有d冇講。

Sheffield算不算2 線?另外Leeds 可以嗎?

請問咩科會計中文?

cow 發表於 22-9-13 20:28
用DSE 報 Manchester, Sheffield, Newcastle 會好啲, 佢地會計英文或數學 (唔一定兩科都計, 要睇報乜course ...

即如果用 DSE 報 Southampton、Warwick ,electives 冇2 、3個5都唔洗考慮了?

回覆 Hei3705 的帖子

好似之前咁講,southampton網站有寫:
- Engineering programmes require a 5 in maths (with extended modules) and/or physics
即係話要Math core + M1/M2同埋Physics有5

其實都有寫:
- For courses requiring Maths A level (all applicants with HKDSE qualification)

Level 5 in 3 subjects (or 5* 5 5 depending on normal A level requirements) which must include Maths Extended Component (M1 or M2), and two further elective subjects; and no less than 3 in any other subject except Chinese.
即係話又係要Math core + M1/M2要5,另外兩個electives都要5

TTEE1819 發表於 22-9-13 21:17
請問咩科會計中文?

我無問得咁詳細,應該唔係理科。

SIYip 發表於 22-9-13 21:27
我無問得咁詳細,應該唔係理科。

收到,唔該哂

Sheffield整體我諗唔可以算二線喇,個別科目就或者有機會。

Hei3705 發表於 22-9-13 21:12
又想請教下點睇會計DSE 邊科?我見有d大學有講,有d冇講。

Sheffield算不算2 線?另外Leeds 可以嗎?

如果只有G5 先係一線,Sheffield 就自然係二線。我自己就覺得Russell Group 嘅都係好學校,但HK 人淨係識牛劍.....
有d 大學網站會寫得好清楚,列晒唔同地方考試點計法。要認真逐間睇架。
先睇吓PD 咩成績,再去UCAS 網站睇用大約B=4嘅計法,睇吓個成績meet 到咩學校,再去學校網站睇下佢點計international qualification.係好花時間架。

beastiebistro 發表於 22-9-13 21:27

好似之前咁講,southampton網站有寫:

唔該哂你,而家明白左好多,thx

beastiebistro    發表於 22-9-13 22:19

SIYip 發表於 22-9-13 21:39

如果只有G5 先係一線,Sheffield 就自然係二線。我自己就覺得 ...

明白,睇學校真係好花時間,等埋出 PD 就知大約選擇。唔該哂你

吓!中文都計?你親戚係咪 DSE報?還是 ALevel 呢?如 ALevel 冇考中文點算?

SIYip 發表於 22-9-13 21:39

如果只有G5 先係一線,Sheffield 就自然係二線。我自己就覺得 ...

請問G5係咩?
‹ 上一主題|下一主題