用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問BPS面試名單?
樓主: Yimon.Y
go

請問BPS面試名單?   [複製鏈接]

UniKitty 發表於 24-3-6 10:36
已經有人轉去其他學校。

級頭?

tam_bb 發表於 24-3-6 10:39
級頭?
總之有學生走啦,學校現在收中一至中六插班生。

我當年做錯決定,冇選BPS,到現在依然後悔。呢一刻俾我再揀,縱有以上負面因素,除非公報成績明顯下跌,我內心強大,百毒不侵,必選BPS。

回覆 lot888 的帖子

唔知囡囡中幾?可以試下插班

lot888 發表於 24-3-6 12:28
我當年做錯決定,冇選BPS,到現在依然後悔。呢一刻俾我再揀,縱有以上負面因素,除非公報成績明顯下跌,我 ...

點解必選BPS?

回覆 tam_bb 的帖子

首先,我偏向官津,直資始終更似一盤生意,要跑業績,學校在校譽和學生之間如要取捨,可能被迫要站在學校一方。而官津又要揀女校,可以跟庇官比美,腦海中有以前嘅尖咀瑪莉,但近幾年逍逍落後,吾一間就係如公主一般,在古堡中上學嘅瑪利諾,但佢中文未如英文好。庇官整体優秀,過百年依然站頂,我自細從家父囗中認識幾所名校中,庇官印像深刻(可能係個名),家父亦祈望子孫能入讀此校,這又是一個情義結。我小朋友固然冇能力,就算有都唔想走狀元條路,我反而更祈望玩多D,花時間參加不同活動,享受校園生活,留多點快樂回憶。如真讀小一科,亦可令小朋友更早定立範圍,不容有失,專心投入。

lot888 發表於 24-3-6 22:05
回覆 tam_bb 的帖子

首先,我偏向官津,直資始終更似一盤生意,要跑業績,學校在校譽和學生之間如要取捨, ...

你最後嘅睇法,應該有少少偏離,其實中三升中四選科都未知究竟適合與否,如果修3科,如需要,你係可以有條件3選2,但得2科,你係冇得揀,唔得都要死頂呀!你係向正面,好方向諗,但世事無絕對,要令自己有彎轉先最理想。

好奇庇官是否很多人一開始都揀全餐,之後在不同科目各自引退,做成資源浪廢而帶出這條不受歡迎條款,如果係都重可以解釋。最怕係教局迫D 叻人(屋企資源好)去直資,減小教育經費,最後只提供基本嘅救生網。外國好多好學校都係私校,就算叻,想追求好教育時都要自己俾錢,最後結果係貧富越拉越遠,貧窮又再變回世襲。

lot888 發表於 24-3-6 23:03
好奇庇官是否很多人一開始都揀全餐,之後在不同科目各自引退,做成資源浪廢而帶出這條不受歡迎條款,如果係 ...

我攪得最後會係甘樣。 到時所有官校都會甘樣。

lot888 發表於 24-3-6 12:28
我當年做錯決定,冇選BPS,到現在依然後悔。呢一刻俾我再揀,縱有以上負面因素,除非公報成績明顯下跌,我 ...
請問佢有咩特別之處,另你鍾情不異😁😁
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊