用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 培僑interview.你哋覺得点呀?? ...
樓主: freema
go

培僑interview.你哋覺得点呀?? [複製鏈接]

Re: 培僑interview.你?覺得?呀??

本人強烈反對2nd interview,我的論點如下:-

1.我以為可以一次過博吓大冒咪報名lor,收到先算,咪當係多一個獎抽 lor,點知搞到失晒預算,激死人呀。咪玩啦!呢D咁次要學校就唔好哂我同囡囡心機啦,幾多報名費同留位費都唔係問題,就係唔好阻我時間ma,玩一次就夠啦,仲嚟?你話係咪先,我同囡囡肯報呢間學校,佢經已執到啦,仲話2nd in,令人討厭,少佢一間唔少。

2.反正係我其中Backup,就唔好哂我這麼多時間啦,佢估自已係九龍塘名校咩,2nd in 又唔係一定收,佢實收的話,我都或者會勉強放落waiting |ist,咪以為佢自己好勁先得架。

3. 講真,先唔好計大人幸苦呢一筆,小朋友真係好慘架ma,究竟識唔識得care吓我地的小朋友架,萬一操勞過度以致病倒,係咪學校負責先,心痛死架ma,真係過份,其他名學校就話啫,肯收我囡囡就算病足一個月都係扺番,數係咁計wor,呢間都學人話要2nd in 扮勁,我啋你都傻。好心呢D未有成效新學校醒的好唔好,自已知自已事,質素唔係咁好就唔好學人犯錯啦,改都冇用架,銅油埕就是銅油埕,係得咁多quali咪收埋lor,我就接受唔到嘞,係無信心架喇,唔駛旨意要我囡囡浸係銅油12年。要怪就怪佢自己未有成效。學人犯錯?

mamafang
我衷心希望閣下不要選擇培僑,因我絕對不想將來培僑有您這樣的家長。
明知係"次要"又"質素唔好"又"銅油埕",你都要報,似乎嘥人(+自己個女)時間的是你。
請恕直言。

mamafang,

我想問

mamafang 寫道:

1.我以為可以一次過博吓大冒咪報名lor,收到先算,咪當係多一個獎抽 lor,點知搞到失晒預算,激死人呀。咪玩啦!呢D咁次要學校就唔好哂我同囡囡心機啦,幾多報名費同留位費都唔係問題,就係唔好阻我時間ma,玩一次就夠啦,仲嚟?你話係咪先,我同囡囡肯報呢間學校,佢經已執到啦,仲話2nd in,令人討厭,少佢一間唔少。

2.反正係我其中Backup,就唔好哂我這麼多時間啦,佢估自已係九龍塘名校咩,2nd in 又唔係一定收,佢實收的話,我都或者會勉強放落waiting |ist,咪以為佢自己好勁先得架。

3. 講真,先唔好計大人幸苦呢一筆,小朋友真係好慘架ma,究竟識唔識得care吓我地的小朋友架,萬一操勞過度以致病倒,係咪學校負責先,心痛死架ma,真係過份,其他名學校就話啫,肯收我囡囡就算病足一個月都係扺番,數係咁計wor,呢間都學人話要2nd in 扮勁,我啋你都傻。好心呢D未有成效新學校醒的好唔好,自已知自已事,質素唔係咁好就唔好學人犯錯啦,改都冇用架,銅油埕就是銅油埕,係得咁多quali咪收埋lor,我就接受唔到嘞,係無信心架喇,唔駛旨意要我囡囡浸係銅油12年。要怪就怪佢自己未有成效。學人犯錯?

mamafang,

嘜你咁無品呀! 就算2nd interview學校都要做很多工夫(你估人吔得閒無嘢做咩)

你話失晒預算   哈哈! 你都話做Backup又何來失晒預算呢?   除非你心儀的學校..........   

interview之嘛!! 駛嘜咁勞氣.  

唔該你下次講人是非, 咪鬼開另一新會員名   又要講又要怕   

同意!   不要再在這些事上爭吵了,好學校無論你怎說都會努力做得更好,不好的你怎說都不會有進步,不是爭爭吵吵就會有結果的。再者,你不喜歡的學校就不要報吧了,入了也沒有幸福的。

wapwap,
你咁叻嘅,知有人開新account. 其實我都有思疑但唔敢肯定。   

[quote]
mamafang 寫道:

1.我以為可以一次過博
別人笑我太瘋癲我笑他人看不穿
不見五陵豪傑墓無花無酒鋤作田
Heidi's bookself

Heidibaba 寫道:
But I like your registered name.  It really matches you:"麻麻煩"

我以為 mama=媽媽.   
anyway, 大家真係無謂吵, 相信個個家長都係想學校同小朋友好.  當初報得佢相信佢一定有佢既可取之處.  無論收唔收, 讀唔讀都好, 都希望間學校愈來愈進步.  我地好像愈來愈out of topic   

睇完某些家長係度發表既"高見",我愈
http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD7/123340/129075.10908320.72074.jpg

麻麻煩,

有幾幸苦,幾操勞呀!  面試對小朋友

各位我反覆地看了mamafang 的留言多次, 總覺得他別有用
心, 好像用了一個灰色笑話去寫這編好精彩的文章.
因我無理由相信世間上竟有這不知所謂的家長, 如有我好同情
他的兒女好可憐

其實我對pkc 突然安排2nd in 都係有d唔滿意, 我會打電話去pkc反影我意見, 亦會睇下pck 既解釋, 最後如果我想小朋友入讀, 我都會接受有關安排, 但至於一d家長唔滿意既亦可向pkc 發表, 唔應該講d不負責任既說話, 對好多pkc 既學生唔公平!
講得岩, 銅油呈只裝銅油, 無教養既父母他的子女亦一樣!!

I believe all parents that made comments here are al caring theier kid very much and want to find out a good school. The common that we have is we all prefer Pui Kui (at least in some time).
May be some chagnes mind after 1st interview, some may further strength thier believe in this College. I am sure different parenet have thier own background and consideration, so we shoudl not say who's right or who's wrong. The only think we know is we share our view here to others and see how tohres feel about this school. The final decision is our own...no one can make decision which one is good and which one is bad for your kid. So let's be constructive.
For me, I surely will let my daughter go for 2nd or 3rd interview if she is so lucky that have such chance...as it's still my 1st choice since last year.

Guys, here is the news from Pui Kui College:
We have (in the first round) 750 applicants this year, more than expected. We may have to give a second interview to some of the applicants (parent with children) we think the evaluation may be in fair to them (e.g. performing well in some parts but not so in other parts). This will take place next week.

The answers is yes for hte following:
Those direct admitted will be anounced at the same time, if not earlier.

(1) are you suggesting only certain amount of candidates (with parents) will be required to attend a second interview?

(2) if some of the candidates performed well in the first interview, they will be offered for admission without attending a second interview, is it correct?

(3) will the admission result, which in both cases above, be announced in the same day? Or those who do not need to attend the second interview will be informed earlier?

So I believe, if you did not receive any call/letter from Pui Kui by now, you may not get involved in the 2nd interveiw (may straight in and got a seat, or got rejected). So there is nothing to worry, as nothing we can do to change the result now.
Good Luck and hope to meet you in the Parent's club in Pui Kui next year! (of course for those willing to let their kid to stay in this college).

咁唔係咩?明明網頁裹最新消息寫得清清楚楚話係第一次面試(1st interview),都無話有第二次,雖然都無話到係無,但係人人都會當佢係得一次架啦,唔通咁容易嘅羅輯都唔曉咩!突然間又話2nd in,我理得佢mud野理由,總言之失驚無神就係唔啱啦,話咗係就係啦,呢D叫做原則,唔告佢咪偷笑lor,都唔明點解揀人咁simple & easy 嘅動作都話咁難做,無planning + 無嚟決斷力,都唔知佢第日點教細路,好似我同囡囡係supermarket買橙咁樣,好與唔好,靚與唔靚,一睇就知喇,都唔駛3分鐘係幾箱橙裹頭揀到20個啦,揀學生唔係仲容易啦,先睇睇佢住邊,家長做咩職業,再睇睇佢係咪讀名幼稚園,有無上過至top至貴嘅course,有幾多張cert.咁已經係質素嘅保証啦,先揀咗呢批同我囡囡一樣top嘅class先,其他嘅綠葉就無謂費神啦,嫌煩嘅話,求其抽籤咪算lor,抽中好彩,仲駛mud in 多次wor,反正其他家長都唔知架啦,最緊要做到得體,唔好令到我地D家長們鼓譟繼而離開,咁先至係上策ma,唔係咁都要教ha wa?好似家陣咁,吃力不討好,正一唔衰攞嚟衰,不過咁對囡囡嚟講都未嘗唔係好事,喂!有人受佢唔住話離開wor,咁仲唔係少隻香爐少隻x呀, 家陣囡囡機會大咗wor,我梗係選擇留低啦,就算要 in 10次都同佢死過,佢估我真係傻嘅咩...

玩捉字蝨呀,我陪你!
人地都話FIRST interview 咯!如果完全無預會有second interview咁叫面試咪算囉,分咩一同二呀!
"吃力不討好,唔衰攞嚟衰"嗰個係你呀,培僑唔啱你,ISF Academy 先襯得起你。

mamafang:
雖然我個女無考培僑,但係我覺得你好主觀亦無改錯名mamafang(麻麻煩),你講

呀! 我好想死.真係有這樣的家長(mamafang)

我個女讀培僑架,我求下你(mamafang)千萬不要讓你女
兒入讀呀(不過未必考到), 你這麼top應該去外星球生活呀
嘛,吾好阻住地球轉.

佢唔係 "top"  , 係 "short" !  

應該       

waisiuchuen 寫道:
我個女讀培僑架,我求下你(mamafang)千萬不要讓你女
兒入讀呀(不過未必考到), 你這麼top應該去外星球生活呀
嘛,吾好阻住地球轉.

waisiuchuen及各位培僑的家長:
不用為這樣的回應激心,學校教我們的孩子;Pui Kiu Spirit No.1 - Respect Each Other。
我想,對別人的批評,自我檢討後,有則改之,無則加勉。別人發表時的用詞和態度,只反映該人的涵養和學識,觀者自有目共睹。
:
‹ 上一主題|下一主題