用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 保良局慧姸雅集幼兒園&幼稚園 ...
樓主: cecilau
go

保良局慧姸雅集幼兒園&幼稚園 [複製鏈接]

Re: 保良局慧硏雅集幼兒園&幼稚園

Cecilau,

上次見家長睇到學校幫他檢查係91cm高及13.5kg,超輕同唔夠高,所以我要谷行他呀.擒日去完,他玩到唔捨得走.

cecilau 寫道:
candy,
你個仔幾多磅呀? 你返去check 下個size啦. 我又覺得ok呀.

你有無同你仔仔去過jusco supermarket 坐的新手推車呀? 小朋友可以坐係車仔入面呀...

candy,
我仔都唔係同你仔仔差不多重呀.. 我個仔係屋企同佢磅都係29lb呀.. 都係一名"un" 豬仔呀..

雪玲都有件新園服,今年係s 碼,不過佢太細粒啦得87cm,我覺得她穿xs 仍好睇 (去年著xs 都覺得大呀   )。不過話晒今日是新學期開始,著件新衫仔都應該的^^,而且新舊衫一 比,會發現顏色差得遠~ 日日洗衫果然殘得快!  

咁你不如叫學校俾件新的xs的啦.   

alienova 寫道:
雪玲都有件新園服,今年係s 碼,不過佢太細粒啦得87cm,我覺得她穿xs 仍好睇 (去年著xs 都覺得大呀   )。不過話晒今日是新學期開始,著件新衫仔都應該的^^,而且新舊衫一 比,會發現顏色差得遠~ 日日洗衫果然殘得快!  

babycancan 寫道:
Hi alienova,

見你個blog入面有樹仁升格在望,你係樹仁畢業? 因為我係樹仁書院畢業,好耐無見校長,見到她真係老左好多,但原來咁多年她都咁堅持,我都希望她願望達成呀.

wow~ 我遇到同學仔添!我係99年畢業的,你係邊一屆?
鐘校長同胡校監真係好堅持佢地的辦學理想,我真係對佢地好服!不過早三年前左右校長中風,不能行動,但睇到呢份報紙,相中的老校長精神不錯,想她的意志真厲害 (或者是心願未了點都要撐……)   

cecilau 寫道:
咁你不如叫學校俾件新的xs的啦.   

我又驚衰豬長高,xs 會變得唔arm著
呢個情況同平時幫佢買衫一樣,究竟要件合身的靚靚衫好,還是要件預大的好……不過我經驗都係前者好d   
今日我會接佢放學,一陣同老師研究一下先  

all,
你地有無留意學校人數出席的版呀? 我今朝睇到9月1 日有16x人呀. 乜全校唔係只可以收150人呀. 咁我地仔仔個d 老師咪要1:16 or 17呀.... 點解收咁多人呀....    

cecilau 寫道:
all,
你地有無留意學校人數出席的版呀? 我今朝睇到9月1 日有16x人呀. 乜全校唔係只可以收150人呀. 咁我地仔仔個d 老師咪要1:16 or 17呀.... 點解收咁多人呀....    

咁熱鬧? 等我又睇下先! 不過要明天先有得睇,今天爺爺麻麻接放學

cecilau 寫道:
你有無同你仔仔去過jusco supermarket 坐的新手推車呀? 小朋友可以坐係車仔入面呀...

昨天經過看到了,勁攪笑!

Cecilau,
Does the number includes those kids that will only stay for a couple of hours only?  Did you talk to the principal about this?

I've got a simple report of my son last Sat.  It's nice to talk to his class-teacher.

leungchai
我寫左通訊問老師我個仔個班有幾多同學呀.
你而家係唔係放心d啦?

昨晚睇反畢業典禮,阿囝幾興奮,仲係咁跳,近呢個星期差唔多日日到跳舞唱歌,無時停真係煩死    .新學年感覺到學校有d唔同左,可能已經1年了,一切到上左軌道.希望繼續係咁就好啦.今朝遲左反見到何紹基同周進做happy channel,幾開心,跟住老師叫阿囝早d反,下次請他,他即刻猛點頭,哈哈,終於可以突破,唔再遲到(希望)   

candy,
學校今年多左老師應該會好d啦. 不過我個仔個班都好多學生呀. 有32人呀. 不過老師好細心, 觀察到我仔仔點樣, so far 都滿意呀.

我仔仔都好鐘意隻畢業典禮dvd 呀. 佢識得dance 其他班的舞tim呀... (except 高班個d啦).

我估他仔仔好快有得做happy channel啦... 不過你一定唔可以遲到呀.    

cecilau

我想問 happy channel 係咩野 ? 我仔仔間不中都會提起. 不過我唔係好清楚 .

艾美,
happy channel 好似電台咁樣呀. 有老師做主持, 咁會請小朋友講野的. 我估你仔仔都可能做過happy channel的.
係早上9點鐘開始的.

Hi, 各位好!
我仔仔由E班轉入了A班,仍然要讀N1,因他是04年1月初出生的.以前他常說他喜歡何老師,梁老師,但不喜歡莫老師,因她較惡. 現在的老師他還未有意見,我卻對她們印象不錯.您們有什麼意見呢?

myviolet
你好呀... 你仔仔而家的老師(梁老師) 係我仔仔以前的老師呀. 佢都好好人呀. 我仔仔都好鐘意佢的.

莫老師就做左我仔仔而家的老師啦...  

我都覺得梁老師很有愛心和耐性.亦希望您仔仔會喜歡莫老師啦.您有沒有幫手做義工啊?

因為我要返工呀... 我無乜參加呀.. 不過就叫99去幫手啦.

myviolet 寫道:
我都覺得梁老師很有愛心和耐性.亦希望您仔仔會喜歡莫老師啦.您有沒有幫手做義工啊?

Hi, how are you today?
‹ 上一主題|下一主題