用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荃灣浸信會幼稚園家長-chat room, 入來傾傾吧.Part VI ...
樓主: christina
go

荃灣浸信會幼稚園家長-chat room, 入來傾傾吧.Part VI [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 荃灣浸信會幼稚園家長-chat room, 入來傾傾吧.Part VI

我都閃啦

Re: 荃灣浸信會幼稚園家長-chat room, 入來傾傾吧.Part VI

在8月11日時是每年21,500

各位早

010/yanyanmama
我女女学校程度一至3年级吾深, 有個同学仔妈咪同我講還太浅(比起他仔仔幼稚園), 到现在重没有默書, 小测不用寫字, 只要圈答案就得。
学校非常鼓勵小朋友多看story book, 不用死抄,
所以每晚上net要做中,英文每日一扁, 学校的閱讀报告,同埋英文的閱讀功课等等, 好忙呀...

功课每日都是3-4样, 如果用心做30分已可做完。
不是太多, 但上了4-6级, 好似好多wow.

carmen
你仔仔没事就放心,我今日好返好多啦.

各位早, 今日女女無返學, 因為發高燒(39.7度), 昨晚馬上同她浸和暖水, 今早叫她吃藥, 反而細b就好番好多.不過我有叫奶奶幫手看她們, 因為我請唔到假(partner放), 我擔心婆婆1個攪唔掂, 今晚青草地只叫婆婆去lor.

各位早 !

Christina
嘩, 好高燒, 你自己又放唔到假, 一定好擔心 :cry:

[quote]
maku 寫道:
各位早

010/yanyanmama
我女女

yiuyo 寫道:
在8月11日時是每年21,500

叻, 真係有做功課woo   

我就時時矇茶茶, 考左先算啦

yiuyo:你重多個我考私小, 講真, 老公話我報咁多間, 萬一有3間左右收女女, 問我是否交晒留位費, 如果dgs/宣道收女我會交 但咁多人爭, 邊度會咁好彩woo. 蔡x友是好學校我都知, 但學費都十分貴, 我就比唔起lor, 況且有二個小朋友, 我想如果選比大嗰個, 小嗰個都要入私小架la(公平些), 這是我個人意見.

yanyanmama:咁你明天去參觀吓open day, 講真, 崇真d教學資料算ok架la.你老公有無叫你交留位費.

010:我見唔到天平有公文袋woo, 咁我比個信封比女女交比miss chan la.

yanyanmama:我女成日發燒都好高, 有乜方法無咁高, 是否比d涼茶佢飲會好d(好番後飲).

christina

記得要女女带 , 避免再次傳染比其他人。
記得我以前女女返幼稚園時, 常常傳染我地全家人,
初初女女病....跟住就弟弟, 跟住就是我....再老公....bun bun

好彩老公的公司有medical比我地claim  :
其實都好辛苦

christina 寫道:
yanyanmama:我女成日發燒都好高, 有乜方法無咁高, 是否比d涼茶佢飲會好d(好番後飲).

真係唔識, 我又未聽過woo

maku:我老公公司都有醫療咭比我地成家人, 如果無的話都好重皮.

christina

你女女是不是常常因喉嚨發炎才引致發燒呀?

咁請問大家有無煲d野比小朋友飲, 如:五花茶, 清寶涼等, 我只是間唔中比七星茶佢飲咋.

maku:全對, 通常佢話口嚨痛無耐就會發燒, 所以我一聽佢話口嚨痛我就   

christina

我大哥小時又是喉嚨發炎, 夜晚常常發高燒。最后doctor 建議我哥哥做手術(割扁桃线), 之后再没常常發高燒, 但身体就好弱。  

你女女一定不可以吃熱氣野,potato chips 等等

yanyanmama

係呀,我print左大部份私小的資料架,為左今次小學,我死左好多細胞架,真的好慘

christina

你都識得話好多人爭, 邊度會咁好彩,真係咁好彩時,咪睇下那間最適合啦, 蔡x友學費係好貴, 如果冇津貼我地都比唔起,但你同我地一樣有津貼架麻,所以都ok啦,我都同樣有二個小朋友,要睇大哥讀成點先再考慮細那個

你個女成日發燒嗎,吃左藥退燒未呀,有冇俾佢用退熱貼呀,都幾好架

maku

你個女讀那間小學呀, 我成日聽到人講好辛苦, 3-4樣功課可以在30mins做完嗎 我個仔現在寫中文字寫得好辛苦,又大力又一筆一筆寫,成日都叫手x

yiuyo
又八下, 又check 下你, 蔡X友又幾錢學費 講得咁貴

maku
我既心態同你地唔同, 小朋友唔可以太多介口, 大個左會對好多食物會敏感, 容易肚瀉, 我會細個時比少少佢地食/試, 比個身體適應一下

蔡X友每年要38,000一年,但明年唔知有冇加價(41,500)
‹ 上一主題|下一主題