用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 瑪利曼vs庇利羅士
樓主: 尤美
go

瑪利曼vs庇利羅士 [複製鏈接]

Re: 瑪利曼vs庇利羅士

尤美,
你記得咁多已經好好架喇!  

希望你阿女一Q即中啦!

尤美 寫道:

記得咁多乍

vc267912 寫道:
我囡囡考完庇利羅士,每人限時5分鐘, 先讀一篇文章, 再答相關問題, 並沒有自我介紹

請問知不知道會shortlist幾多人2nd int? 2nd 是否只是做Group Discussion? Anyone can share!! Many thanks.

vc267912,

嘻嘻, 尋日聽咗兩個面試過程,一個係庇利羅士,另一個係第一張永慶,兩個有d調轉咗添,sorry   

尤美,chu chu,

你地個女一定英文好好, 我女有d唔識笞,亦無問升中睇法,只是說如果學校將來真是收了你, 你便要每日讀一本英文書,我覺得多數考唔到.

尤美,

多謝你咁詳盡的資料!      

TIMA

janjan10 寫道:
尤美,chu chu,

你地個女一定英文好好, 我女有d唔識笞,亦無問升中睇法,只是說如果學校將來真是收了你, 你便要每日讀一本英文書,我覺得多數考唔到.

janjan10,

唔好咁諗先,或者你呀囡已經得咗你唔知呢!起碼都話如果收你要讀英文書呀,而我地都冇問升中睇法,只係好似king計咁講下呀囡d嘢炸,另外同你剛剛相反,老師叫佢都要睇下中文書,囡囡d同學有d問題都唔同我地,我覺得係因人而問姐.簡短面試只係30%,仲要其它嘢架麻 希望大家有機會做同學仔媽咪,再係BK上交流啦.

janjan10

未必你咁諗ge!可能學chuchu話齋已收了你個女呢!真係冇人估計到ga,我相信每個考生ge問題都有多少出入,唔會個個一樣,佢直頭冇同我女講"學校將來真是收了你..."添呀!我地一齊等7月好消息啦!

chuchu & 尤美及其他媽咪 :

請問各位有無比小朋友參加升中面試班?又係咪必要呢?

明年到小女了,一直無諗過要參加面試班,但見你們面試要全英對答或要介紹自己,怕阿女未必有能力應付,或者咁講,怕個女未必能夠好好組織和表達,所以想請教各位。

Ms.ChanChan

我有比呀女返面試班呀!因為佢讀中文小學,講英文的機會好少,所以我幫佢報law!其實都有d幫助ge,教到佢地一啲答問題的技巧,又可訓練一下group disscussion。

尤美,

多謝你咁快覆我,咁我真係要好好考慮下先得。

另外又想問,你們的小朋友是否校內成績都是全級十名以內?聽講瑪利曼及庇利羅士等名校若非前十名連面試的機會也沒有?

Ms.ChanChan,

呀女冇讀面試班,但係佢自己有睇下學校一般或者人地比個D面試題,諗下自己會點答,組織下咁囉.

我呀女有好幾個同學都有考瑪利曼,以我所知,得兩個係十名內,而我呀女就唔係啦,唉!佢邊有咁叻呀!

呀瑪利曼入form就有得in架啦.不過學位唔多,除有小學部學生升上去外,中學部還要收一d主修法文學生(即唔讀中文,但係可能係外籍人),故相信學位唔多呢.不過都係即管試下炸. :

chuchu,

多謝你的寶貴資料,祝你女女馬到功成!

Ms.Chan Chan

我女都晤係全級+名內ga,瑪利曼同庇利羅士都係有入form就有得in架啦!

尤美, CHU CHU,

Are your daughter study St. Paul Primary (Happy Valley)?

janjan10,

唔係呀,邊有咁叻讀St. Paul Primary喎! :
我都有過想考St. Paul (跑馬地)中學架.   

你重有選邊間呀?

janjan10,

嘻嘻! 秘密,不過一定唔係香港區,但都係女校.你估下啦,估中冇奬.
咁你呢?你呀女係邊間小學讀呀? 另外又選邊間中學面試呢

你重有選邊間呀?

My daughter study Canossa School in Quarry Bay but no interview

CHU CHU,

I guess MCS??

CHU CHU,

I guess MCS??

I guess DGS.

janjan10

我女都晤係讀St. Paul Primary (Happy Valley)呀!只是讀一間普通中文小學,都係係quarry bay

你指 no interview係邊間冇呀?

ChuChu

我估MCS
‹ 上一主題|下一主題