用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 美國升大學
樓主: Radiomama
go

[美國] 美國升大學   [複製鏈接]

idachen 發表於 24-5-17 13:32
想請教各位如果讀DATA SCIENCE以下大學應該怎樣排位 ? Thank you.

UCLA (US); University of Bristol (UK) ...

如果經濟不是考量,我會排美國大學在前。

想請教各位如果讀DATA SCIENCE以下大學應該怎樣排位 ? Thank you.

UCLA (US); University of Bristol (UK) ...

UCLA好啲

Radiomama 發表於 24-5-17 14:24
如果經濟不是考量,我會排美國大學在前。
謝謝你的意見。女兒亦想去UCLA。相對英國, 學費及生活費真的高很多。

其實治安亦是我們考慮因素, UCLA 附近及周圍治安仍好嗎?Thank you.

idachen 發表於 24-5-17 16:24
謝謝你的意見。女兒亦想去UCLA。相對英國, 學費及生活費真的高很多。

恭喜!UCLA是非常好的學校。我幾年前去過UCLA, 它在比華利山附近屬於富人區,感覺上治安唔錯。

回覆 barque 的帖子

謝謝大家的意見及資訊。😊

另UCLA 要求考一個數學測試叫MDT(math diagnostic test), 請問大家知道這是什麼數學測試?我們在網上找不到任何past paper,所以不知道程度及內容是什麼。小女只選收M1 ,但不知道本身學校課程是否足夠考此試。謝謝各位幫忙。🙇‍♀️

idachen 發表於 24-5-17 16:24

「其實治安亦是我們考慮因素, UCLA 附近及周圍治安仍好嗎?」

UCLA 周圍環境是UC系內數一數二舒適同安全的,因為是大校,很多國際生,附近有很多各國美食,而洛杉磯最為人垢病的公共交通工具,在UCLA附近也有點不同:巴士算是乾淨、安全、準時,去30分鐘車程內的地方乘巴士也OK,LA downtown 的確有點污煙漳氣,但是住慣了其實也不怕,只要不要入黑後過去就可以了

However living expenses near UCLA 的確一點也不便宜⋯⋯

idachen 發表於 24-5-17 23:05
另UCLA 要求考一個數學測試叫MDT(math diagnostic test), 請問大家知道這是什麼數學測試?我們在網上找不到 ...

網上話:UCLA requires students to take a math diagnostic test (MDT) called ALEKS Placement, Preparation and Learning (ALEKS PPL) Assessment. The MDT determines the mathematics course in which you will have the greatest success.

呢類test 以平常心做就可以,唔駛緊張喎,分班上不同數學courses啫。

UCLA是大校,學生人數多,每個學期要reg 到心水科目不容易。

回覆 Radiomama 的帖子

謝謝你的資料👍🏻🙏🏻
因為她是考DSE不是IB, 所以原來英文仲有考一個UC指定 writing (AWPE) 試😅。

回覆 culver 的帖子

謝謝你的資料及資訊。👍🏻🙏🏻那麼,校園附近應該也很安全。😊
我自己也20 多年沒去美國,所以相信環境也不同了😅

UCLA 在電郵中說明要求HKDSE 各科成績達B級,由於DSE 是1-5 排,所以想請教各位DSE 什麼成績才是相對他們的B級?謝謝

idachen 發表於 24-5-19 11:11
UCLA 在電郵中說明要求HKDSE 各科成績達B級,由於DSE 是1-5 排,所以想請教各位DSE 什麼成績才是相對他們的 ...

我唔熟美國入學申請,因為兒子冇興趣去美國。

出於好奇,我剛剛睇完UCLA admission網頁,真係冇乜講HKDSE,有都係講點樣upload 成績。

不過,我再了解freshmen admission requirements,他們以美國教育作藍本,然後再深入解釋各科在ACT,SAT,AP,IB的詳細成績要求,好似冇DSE,可能我搵未到。

Subject requirements 分A-G,但係不是講分數,係學科分類。A組係美國歷史,B組係英文,C組係數學,D組理科,E組其他語言,F組視覺及表演藝術,G組大學認可選修科,例如Economics, Computing , Philosophy,Psychology

網頁條link

https://admission.universityofcalifornia.edu/admission-requirements/freshman-requirements/subject-requirement-a-g.html

你可以發個電郵過去向清楚,或者你cut and paste the offering letter 上嚟,大家研究下。

睇完UCLA嘅入學要求,咁就明白點解個1B課程框架咁適合美國大學。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

UCLA 在電郵中說明要求HKDSE 各科成績達B級,由於DSE 是1-5 排,所以想請教各位DSE 什麼成績才是相對他們的 ...

按我所知,報美國大學時最難是取得學校的offer, 一般收到offer之後都唔會特別再要求公開試考到什麼成績。只係好籠統地要求保持良好成績就可以了。

呢個問題真係考起。

正如陳sir話齋,send 個email俾UCLA問最正路。當然HKEAA以前有個參照表,DSE vs UCAS tariff point vs IB, 也有由UCAS tariff point vs US/CAN 個grade, 不過唔知是否仍啱用。
題外話,我本來以為美國大學都是派unconditional offer,無想過要grade B; 不過佢哋係A, A-, 然後才是B, 所以又不至太難meet呢個requirements

每間大學grade point scale都有所不同,問返大學當然最穩陣,不過我嘅理解係,佢哋唔會睇**,等如有啲大學A以上仲有A+,又有A– 等等。我覺得 B=second highest grade,所以若DSE最高係5,第二高係4,咁大學係要求各科成績達DSE 4。

睇下囡囡將來會响边道發展, 如果留响美國(或其它國家), 無論做野定讀上去, 咁緊係UCLA.
但如返HK, Bristol係個不 錯選擇, 因為,
1. 3年畢業.
2. 平US好多.
3. HK 沒有大IT vendor, 响Top 100大學學到的, 夠用有凸.

UCLA data science is focus on statistics/data theory so this is the reason why its job placement and rankings are behind Berkeley and UCSD. May be your should spend some time to study its syllabus and decide whether this is what you want.  

But among your choices, UCLA is the best still.

ckh689 發表於 24-5-19 17:38
每間大學grade point scale都有所不同,問返大學當然最穩陣,不過我嘅理解係,佢哋唔會睇**,等如有啲大學A ...
明白。謝謝🙏🏻

ANChan59 發表於 24-5-19 15:38
我唔熟美國入學申請,因為兒子冇興趣去美國。

出於好奇,我剛剛睇完UCLA admission網頁,真係冇乜講HKDSE ...
多謝你深入了解及資訊。我們也出了電郵問了大學那邊,要待他們回覆。😊
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊