用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 07-08 SFA 小一家長分享
樓主: ianhelen
go

07-08 SFA 小一家長分享 [複製鏈接]

早晨
請問各位有無今天出的新報/英文虎報呀?

真係煩:cry: !阿囡病完,輪到阿囝,請咗兩日假。點知阿囝都未好返晒,阿囡又病過,燒咗幾日,今日終於頂唔住返唔到學。shiro! or cherrycpk,請問今日penmanship寫邊幾個字呀 ?都唔知佢聽日返唔返到學:( 。

愛肥

愛肥:

pls check pm.
祝你的小朋友早日康復!

ymama

原文章由 愛肥 於 08-1-10 20:48 發表
真係煩:cry: !阿囡病完,輪到阿囝,請咗兩日假。點知阿囝都未好返晒,阿囡又病過,燒咗幾日,今日終於頂唔住返唔到學。shiro! or cherrycpk,請問今日penmanship寫邊幾個字呀 ?都唔知佢聽日返唔返到學:( 。

愛肥 ...

愛肥,

亞女真係慘, 你亦都慘....希望佢地快d好番啦, 你千祈唔好"num"呀!

今日pen:
1) Children
2) Everyone
3) empty
4) rubbish bin
5) dust the shelves
6) sweep the floor
7) clean the board

有咩唔明再問我啦!!

cherry

原文章由 愛肥 於 08-1-10 20:48 發表

愛肥 ...

shiro & 愛肥,

你地去唔去籌款步行呀? 開頭我諗住唔去, 點知亞女番黎話唔可以唔去架, 跟住眼泛淚光, 好可憐咁! 好啦 , 都係去啦!!

:( 又要請假, d大假真係唔見使!

cherrycpk and ymama,

唔該晒你哋 。尋日做乜咁多功課,阿女食完藥好眼瞓,佢做唔晒,唔知老師會唔會當佢久交。不過我都唔理得咁多。

cherrycpk,

Crystal好醒喎,識得用眼淚攻勢。今次個活動好似係自由參加喎 。我都會去,但我喺哥哥處報名,唔知到時嘅安排會係點 ,或者bbq可以一齊玩,到時睇吓點。

愛肥

原文章由 cherrycpk 於 08-1-10 22:52 發表
愛肥,

亞女真係慘, 你亦都慘....希望佢地快d好番啦, 你千祈唔好"num"呀!

今日pen:
1) Children
2) Everyone
3) empty
4) rubbish bin
5) dust the shelves
6) sweep the floor
7) clean the board

有咩唔明再問 ...

愛肥&cherry,
阿仔會參加步行,不過就唔係我同佢去,我要返工,佢打電話叫姑姐同佢去,我只係負責俾錢。
shiro!

簽名被屏蔽

why近排無人上來傾既?

下星期考gs +eng 啦 sat又要去健步行
有d想唔去 留反來溫書.

So bored - study all day long.

before assignment.

原文章由 sally1 於 08-1-22 12:08 發表
why近排無人上來傾既?

下星期考gs +eng 啦 sat又要去健步行
有d想唔去 留反來溫書.

[ 本文章最後由 NichoB 於 08-2-2 16:46 編輯 ]
8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

:恭: :喜: :發: :財:
祝各位 鼠年行大運
仔仔囡囡個個健健康康
學業進步

簽名被屏蔽

:恭: :喜:  :發: :財:
祝所有小朋友快高長大,身體健康,學飛猛進,開開心心....。所有Daddy Mummy身壯力健,龍馬精神,仔女聽教聽話,笑口常開....。

愛肥 、愛肥仔 ,愛肥女

shiro! & cherrycpk,

請問PL「介紹我們的校園,用改錯紙」係做啲乜架? 我問阿女佢乜都唔知,都唔知佢「元神」有冇返學

愛肥

新年快樂

祝小朋友個個"身體健康""龍馬精神""聰明活潑"

祝各靚太個個"青春活潑""心想事成""大吉大利"

愛肥,
你o既問題我都問過阿仔,但個答案都唔係好明確,
佢淨係話要作一篇野,根據本pl data,冇限字數,
我估係類似感想or feedback之類啦。
詳情要等阿仔做完先知,等我聽日再問下佢啦
          冬眠中的shiro!
原文章由 愛肥 於 08-2-10 08:41 發表
shiro! & cherrycpk,

請問PL「介紹我們的校園,用改錯紙」係做啲乜架? 我問阿女佢乜都唔知,都唔知佢「元神」有冇返學

愛肥

Dictation Assessment

anyone know the dictation on next Wed is for which pages

2A(P.53-55, 65-67); 2B(P.28, 29, 31).

原文章由 bau 於 08-2-16 17:46 發表
anyone know the dictation on next Wed is for which pages

今日好嬲呀! 阿仔有份網上功課,係關於香港時事,阿仔尋日叫我幫佢一齊做,我冇時間同佢上網搵資料,見個deadline係26號,咪同阿仔講今日同佢一齊做,點知今日老師要佢罰抄。嬲得我 ,send個mail同老師理論,我問個老師係唔係要啲小朋友「求祈」撞個答案就算,但求「交咗就算,以免被罰」。不過唔知會唔會激嬲個老師,比麻煩阿仔

愛肥

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題