用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 2010~2011 小一家長請進!
樓主: aquarius828
go

2010~2011 小一家長請進! [複製鏈接]

君媽:

妳已知道新校長是邊個嗎?是否由副校長頂上? 新校長好嗎?

原帖由 ppkm 於 11-5-4 11:05 發表
君媽:

妳已知道新校長是邊個嗎?是否由副校長頂上? 新校長好嗎?

我還沒有見過新校長。囡囡說放假前新校長曾來校跟各同學見面,新校長是一位女校長,不是梁副校頂上。你小朋友沒見過她嗎? 可能是見了都不知道吧!

我無聽囡囡講過,等我返去問下囡囡先,多謝妳回覆.

原帖由 君媽 於 11-5-4 14:32 發表

我還沒有見過新校長。囡囡說放假前新校長曾來校跟各同學見面,新校長是一位女校長,不是梁副校頂上。你小朋友沒見過她嗎? 可能是見了都不知道吧! ...

回覆 823# ppkm 的文章

我個仔有講, 21/4 新校長有來遇, 新校長姓林.

君媽,

囡囡係復活假前一日都話有見過林校長, 請問知唔知她是從那間學校來呢?

原帖由 君媽 於 11-5-4 02:32 PM 發表

我還沒有見過新校長。囡囡說放假前新校長曾來校跟各同學見面,新校長是一位女校長,不是梁副校頂上。你小朋友沒見過她嗎? 可能是見了都不知道吧! ...
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

回覆 2# karinaws 的文章

怪唔知得, 我仔仔話唔知啦, 原來佢果日無返學...

君媽: 您好丫!

係度想問下你d嘢丫, 剛剛學校派咗通告, 咪有個"晚宴"嘅, 係王校長榮休同小六畢業嘅聯歡晚宴, 好奇想問問, 點解要一齊攪嘅呢? 同埋年年小六學生都有類似d晚宴的嗎?

原帖由 aquarius828 於 11-5-9 12:21 發表

係度想問下你d嘢丫, 剛剛學校派咗通告, 咪有個"晚宴"嘅, 係王校長榮休同小六畢業嘅聯歡晚宴, 好奇想問問, 點解要一齊攪嘅呢? 同埋年年小六學生都有類似d晚宴的嗎? ...

學校沒舉辦過小六畢業晚宴,今年是第一年舉辦,如成功的話,相信會續辦下去。
與王校長的榮休一起舉辦是綜合家教會和老師的意見。校長很客氣,說不用攪,但我見校長在這幾年來為學校勞心勞力,鞠躬盡瘁,實在勞苦功高,因此用小六畢業宴拖他落水。

多謝君媽解答, 滿足了我的好奇心!

其實點解我會咁問, 係因為我好少聽過有小六畢業晚宴的, 聽得多都係中五的謝師宴 ; 另外, 我個人都覺得王校長的榮休晚宴一定要攪; 我入循小其中一個原因都係因為佢架咋

原帖由 君媽 於 11-5-9 15:11 發表

學校沒舉辦過小六畢業晚宴,今年是第一年舉辦,如成功的話,相信會續辦下去。
與王校長的榮休一起舉辦是綜合家教會和老師的意見。校長很客氣,說不用攪,但我見校長在這幾年來為學校勞心勞力,鞠躬盡瘁,實在勞苦功高,因此用小六 ...

關於晚宴, 仔仔都話要去,佢話一定要同校長食飯喎!
君媽, 我都想問學校會唔會有暑期興趣班? 暑假將至, 好多坊間的暑期班正在報名, 學校有冇安排? 定係好似聖誕、復活節那樣, 有份培正中心的小冊子?

原帖由 小鄧 於 11-5-13 16:44 發表
關於晚宴, 仔仔都話要去,佢話一定要同校長食飯喎!
君媽, 我都想問學校會唔會有暑期興趣班? 暑假將至, 好多坊間的暑期班正在報名, 學校有冇安排? 定係好似聖誕、復活節那樣, 有份培正中心的小冊子? ...

會有培正中心的小冊子。
現在星期六的活動亦會在暑假時繼續舉辦暑期班。

唔該晒君媽!

君媽:
週六第一次回新校舍學興趣班,發覺家長等候區十分人多,枱櫈也不夠。很多人也只能在校門口站。很想提議學校加多一兩張長枱,孩子趕來未吃飯的也可坐低歇歇,弟弟要等姐姐的也可做吓功課,望能反映,Thx!

原帖由 TeresaMom 於 11-5-22 22:59 發表
君媽:
週六第一次回新校舍學興趣班,發覺家長等候區十分人多,枱櫈也不夠。很多人也只能在校門口站。很想提議學校加多一兩張長枱,孩子趕來未吃飯的也可坐低歇歇,弟弟要等姐姐的也可做吓功課,望能反映,Thx! ...

你的要求我會如實反映。但我個人認為,學校門口的家長等候區是讓家長接送時較為方便,特別是在下雨天,並不是讓家長放下小朋友後,在那裡等一小時,然接放學的。更不是弟妹在等兄姊時玩樂或做功課區。吃飯的問題更加是應先讓小朋友吃完才回校啊!
當然,如果學校願意當一個社區中心的角色,家長便有福了。我會提出,看看學校有何反應。

君媽:

請問可以反應一下放學後開辦功課班, 讓上班家長收工後接回不用去回油麻地咁遠 !! 可以方便上班家長自己接送, 不用坐貴校車

謝謝

原帖由 君媽 於 11-5-23 15:42 發表

你的要求我會如實反映。但我個人認為,學校門口的家長等候區是讓家長接送時較為方便,特別是在下雨天,並不是讓家長放下小朋友後,在那裡等一小時,然接放學的。更不是弟妹在等兄姊時玩樂或做功課區。吃飯的問題更加是應先讓 ...

回覆 1# eemother 的文章

學校應該沒能力開辦課後功課班。
希望家長們明白,在學校內舉辦的所有活動,無論是老師義務輔導,還是自費的興趣班,學校都有監管的。功課班是一個十分十分大的活動,變動多﹑收費繁複......相信學校無法做到。

有個問題想請教下您, 最近有個王校長出嘅i-mail, 提及到車費之外, 還提及到飯盒外判一事, 王校長說如果家長有意參與其中, 可與學校聯絡; 其實我都想為學校/學生出一份棉力, 但由於我本身也要上班, 我擔心係"有心無力", 其實, 可唔可以講多d"家教會"嘅嘢我聽呢? 如: 需唔需要常常開會? 開會時間? 需唔需要常常返學校?

謝謝!

P.S. 想借用E個平台嚟多謝"家教會"同校長/主任/老師對校車車費一事付出嘅時間! 謝謝!

原帖由 aquarius828 於 11-5-25 09:22 發表

有個問題想請教下您, 最近有個王校長出嘅i-mail, 提及到車費之外, 還提及到飯盒外判一事, 王校長說如果家長有意參與其中, 可與學校聯絡; 其實我都想為學校/學生出一份棉力, 但由於我本身也要上班, 我 ...

飯盒一事,我是更加緊張的,因為是吃落肚的東西啊!
如各家長有留意學校網頁,飯盒供應招標剛完,我還不知道有多少公司入標和價錢等資料。老師會先成立一個小組,做比較和小總結。之後應該是試吃和參觀廠房,試吃會找幾多個家長和學生呢?要與供應商和老師商討後再安排。
今年是我第6年參加家教會當委員,過去5年的工作比較輕鬆,每年約開3-4次會,每次會議由6時半至8時左右,各活動由各委員成立小組負責,由於各活動多承傳統,因此沒有太大困難。
今年搬校,工作較多。家教會委員需要開最少5次會議,我再開多2-3次籌款會議,3次校務會議。標書會議我只去了4-5次,其餘的由另外兩位家長標書委員跟進。跟進新校工程我去了3次,校友會惜別校園會議1次,校車會議1次,家教會室工程1 次,其餘的會議多是透過電話和電郵進行。

回覆 1# 君媽 的文章

多謝君媽詳細解答!

你講得無錯, 飯盒一事真係要好小心, 因為小朋友日日食落肚, 會直接影響到佢地嘅健康; 我都係在職人事, 所以個心係很想幫手, 但就係唔知幫唔幫到手; 其實如果有心想幫, 係唔係要主動聯絡班主任架?

aquarius828,
太好了, 下年你要參選家教會, 我一定投你票。

今個星期開始考試了, 大家要加油呀!
‹ 上一主題|下一主題