用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正 2008-2009 小一家長請進 (報到啦)
樓主: wing1128
go

培正 2008-2009 小一家長請進 (報到啦) [複製鏈接]

我細仔學緊公文英, OK啦!

原帖由 大碼BB媽媽 於 09-7-12 23:11 發表
我想問下大家有冇學公文式, 我想比大碼試下學英文班. 有冇經驗分享.

大碼媽:
我住青衣, 細仔升K3, 上了公文(英)大約2個月, 一般啦, 好多教材, 要家長幫助溫習, 好處是目標明確, 缺點是...同自己教其實分別不大, 因為細佬讀幼稚園比較無聊, 我就比D目標佢, 哥哥我就不打算讓他學, 因為好似其他媽咪咁話, 上堂收吓派吓功課,回家自己教餐死, 唔太適合我大仔!

今年我無幫aric報好多, 只係日日去游水, 其他嘢都無報呀, 係唔係需要報d咩呢? 對佢小二會好d呢?

原帖由 大碼BB媽媽 於 09-7-14 23:02 發表

大碼呢  week 開始, 就返 3 個 weeks 崇真小學嘅 summer course, 食埋 lunch 先返, 之後就 join 左一間教會4個weeks summer course, 有小組活動, 功課輔導同一星期一次戶外活動. 呢個都係半晝 course. 下晝佢仲有 ...
小肥肥一族 我家有個 肥 爸爸, 又 有個 肥 媽媽,一定有個 肥 囝囝

原帖由 希媽媽 於 09-7-16 23:18 發表

大碼媽:
我住青衣, 細仔升K3, 上了公文(英)大約2個月, 一般啦, 好多教材, 要家長幫助溫習, 好處是目標明確, 缺點是...同自己教其實分別不大, 因為細佬讀幼稚園比較無聊, 我就比D目標佢, 哥哥我就不打算讓他學, 因 ...

如果咁講, 都對大碼仔冇咩幫助, 我不如買多 d exercise 比佢做仲好  橫豎下星期都書展, 可以入貨.

原帖由 YuYung 於 09-7-17 14:23 發表
今年我無幫aric報好多, 只係日日去游水, 其他嘢都無報呀, 係唔係需要報d咩呢? 對佢小二會好d呢?

我都係費事大碼仔咁無聊, 所以先同佢報咁多嘢玩. 不過中交寫作班就係想幫下佢作文嘅.

原帖由 大碼BB媽媽 於 09-7-18 22:17 發表

我都係費事大碼仔咁無聊, 所以先同佢報咁多嘢玩. 不過中交寫作班就係想幫下佢作文嘅.

大碼媽:
其實,我唔係覺得無用,之不過公文centre跟我家有一段距離,加上我大仔成4:30才回家,最重要係佢不是一個自律的人,所以我覺得唔適合佢. 你可以試堂(免費),了解吓, 我知道有d孩子學得好好,學業成績即時提升.
‹ 上一主題|下一主題