用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 油蔴地天主教小學 油麻地天主教小學家長交流區
樓主: sanlocama
go

油麻地天主教小學家長交流區 [複製鏈接]

Hi gwan :

Please check PM ! Thanks !

我阿女就係搭緊5號校巴,但對於我要求少少改動路線都唔肯,只係費多約30秒至一分鐘既時間路程,公司完全唔靈活。

同校車司機及姨姨講,佢地話叫我同公司講,同公司講時,佢話佢地架車依家已經8點45分到學校,連呢一分鐘都唔可以分到出黎。我聽完真係"O"咀,即係佢地日日遲到啦,我真係唔介意俾我阿女早5甚至10分鐘上車,我地呢度係頭站,上車時間7點45分,比起好多小學遲上車架勒,我阿女有D同學甚至要6點55分上校車。

我有3個小朋友,曾經光顧兩間幼稚園及兩間小學既校巴,但佢地體諒小朋友,唔似得呢間校巴公司咁,完全唔會體諒小朋友,而且個個員工語氣表達方面非常硬邦邦,冇咩禮貌,差在未出口話你可以唔搭,所以我想轉保姆車。

原帖由 wingwu 於 08-9-1 14:51 發表
5號車, 可聯絡校車熱線82087802 陳太.

gwan,

多謝你既提供及意見 ,睇完你所寫,等我下星期請一日假,去觀察下上落車情況先,我覺得我呢條線既校巴都唔慌會細心照顧小朋友,佢地心態要就佢地自己,生意至上,並唔係服務為本。

原帖由 gwan 於 08-9-1 18:51 發表
SandyKL,

Today after I sent my son to school, I stayed outside and observe how the nanny buses running, I particular wanted to watch the one which my son was supposed to be in, luckily I did not use their service, they were the worst among all nanny buses, they stopped at the road end but the bus mom just stood next to the bus door when the children got off the bus, she didn't even bother to watch if the children were walking inside the school, apparently she couldn't care less!

On the other hand, most other nanny buses were good, one of the driver even got off the bus and helped the bus mom sending the children go inside the school, I can see he and the bus mom are very responsible persons, unfortunately his bus group does not go to my area, I got their numbers, hope they have a bus going to Whampoa:
Uncle Chan: 9368-3415 or
Uncle Wong: 9752-0944

gwan,

你係咪係家長會發問有關於校巴路線果位家長呢?我坐係後排,聽到但見唔到你。

SandyKL,

It wasn't me, but I did talk to the school bus lady after the orientation, told her as far as I know there are a few students living in my area, maybe they can try to arrange school bus for us if not this year, hopefully next year, she replied, according to the school address records, my son is the only one who lives in that area.

I happened to talk to another P.1 mom who lives just a few street from us last Monday, she was also looking for a nanny bus too!

gwan

原帖由 SandyKL 於 08-9-4 00:11 發表
gwan,

你係咪係家長會發問有關於校巴路線果位家長呢?我坐係後排,聽到但見唔到你。

噚日我帶我小朋友過馬路返學, 有架校巴本來停係到等緊, 但係當停係佢前面架車開走個陣, 個司機竟然見到我地過緊馬路都照開過黎, 我個仔又唔識停, 差d車到我個仔, 離晒譜! 我地就算有咩唔啱, 睇到有人過緊佢都冇理由開車, 仲要係校巴! 不過d校車姨姨就好好, 有兩個見到即刻跑過黎幫我帶左我個小朋友返學校.

gwan,

我真係懷疑呢間永X校巴公司會否幫到你,佢地計得咁盡。

今日打俾姓黃果位保姆車負責人,佢話以佢所知,除左校巴,冇其他車行走紅磡與學校,唔怪之得咁既態度啦!姓黃呢位既語氣,都幾好唔錯,可惜佢冇做呢條線。

原帖由 gwan 於 08-9-4 10:44 發表
SandyKL,

It wasn't me, but I did talk to the school bus lady after the orientation, told her as far as I know there are a few students living in my area, maybe they can try to arrange school bus for  ...

如果你記得車牌或車號,你可以向校巴公司投訴,將件事件反映,駕駛態度好緊要,仲要載住咁多小朋友添,而面對既仲係小朋友添。我識人有類似既遭遇,後黎由於個司機屢犯不改,校巴公司收到第二個投訴後炒左。

原帖由 tartaqueso 於 08-9-4 17:45 發表
噚日我帶我小朋友過馬路返學, 有架校巴本來停係到等緊, 但係當停係佢前面架車開走個陣, 個司機竟然見到我地過緊馬路都照開過黎, 我個仔又唔識停, 差d車到我個仔, 離晒譜! 我地就算有咩唔啱, 睇到有人過緊佢都冇理由 ...

好可惜我唔記得! 事發個陣好驚, 我一手拖住個細既, 另一手拎摭, 所以至拖唔到個大仔, 情急之下只有用我把摭大力打落去大仔把摭到, 一黎希望佢識停低, 二黎希望個司機會睇到肯停, 個司機見到我咁, 至肯停低示意我地過咋! 我因為事後太嬲,  所以冇睇到佢幾多線, 真係唔抵!

原帖由 SandyKL 於 08-9-4 19:33 發表
如果你記得車牌或車號,你可以向校巴公司投訴,將件事件反映,駕駛態度好緊要,仲要載住咁多小朋友添,而面對既仲係小朋友添。我識人有類似既遭遇,後黎由於個司機屢犯不改,校巴公司收到第二個投訴後炒左。

...

歡迎p.1 學生 & 家長

歡迎各p.1 學生 & 家長,

希望各位能有愉快的校園生活!!

SandyKL & gwan,

我仔坐5號校車, 佢的保母幾好, 我試過跟去學校(by taxi), 校車停正門口, 見學生落車時, 保母會落車企在車門, 扶住小朋友落車 和 望住小朋友入學校, 其實上了小學, 小朋友一入佐學校範圍都安全, 同時我校又唔係一落車就上課室, 小朋友一定周圍走去找同學玩.

不過可多d 同校車姨姨溝通下都應可改善.

請問各高年級家長,

有冇各高年級家長 及小朋友識陳愛珠老師, 她為人係點, 教書好嗎?? 惡 & 嚴嗎?? 我好想了解下, thank you

各位小一家長,

我的小朋友搭左幾年校車, 一直都無大問題, 起碼日日安安全全返學放學.

其實一架大校巴坐50幾人, 如果每位家長都提出少少改動, 校巴公司就真係好難做, 好多時佢都會收集意見先考慮改唔改.  好似上學期, 我地架車, 有家長提議改校巴站位置, 校車嬸嬸都逐個打電話, 問晒同站各家長同唔同意先決定轉唔轉, 有時塞車, 到站會遲, 佢地都會打電話逐個通知.

我見小朋友上車, 都會好安全, 嬸嬸會企係門邊協助佢地上落車, 亦確保佢地係安全入到校門及有家長接, 小朋友升小一, 要學獨立, 如果真係有問題可向學校反應, 學校自當處理.

原帖由 SandyKL 於 08-9-3 23:45 發表
我阿女就係搭緊5號校巴,但對於我要求少少改動路線都唔肯,只係費多約30秒至一分鐘既時間路程,公司完全唔靈活。

同校車司機及姨姨講,佢地話叫我同公司講,同公司講時,佢話佢地架車依家已經8點45分到學校,連呢一分鐘都唔可以分 ...

我唔識佢, 今日等阿女放學後問下佢識唔識先.

原帖由 gabriela0407 於 08-9-5 00:39 發表
請問各高年級家長,

有冇各高年級家長 及小朋友識陳愛珠老師, 她為人係點, 教書好嗎?? 惡 & 嚴嗎?? 我好想了解下, thank you

gabriela0407,

你好!多謝你既祝福! 大家咁話。

咁想問下呢個5號校車既姨姨及司機係唔係新既呢?

原帖由 gabriela0407 於 08-9-5 00:26 發表
歡迎各p.1 學生 & 家長,

希望各位能有愉快的校園生活!!

SandyKL & gwan,

我仔坐5號校車, 佢的保母幾好, 我試過跟去學校(by taxi), 校車停正門口, 見學生落車時, 保母會落車企在車門, 扶住小朋友落車 和 望住小朋 ...

必必:

有時會因應唔同路線所遇到既人唔同。5號校巴線呢個姨姨係我初訂校車時,我問佢係我果區係點行法,佢表達得好倫盡,攪到我一頭霧水,又講唔出路名,最後另有一個姨姨聽到我地講,佢講完我先清晰。

上車地點佢又求求其其應我,攪到我去錯左。

我完全唔覺得佢地服務態度好,琴日我阿女講話司機冇等到一個學生就開車,至於事件是否真如阿女所講,我都冇興趣去深究,不過我相信佢地絕對做得出。

學校係唔會干涉除左安全問題既事件,好多時都係讓家長自己同校巴公司自己傾。而我既要求轉路線,係唔會影響下一站既接送,只係轉左與直出既分別,直出後轉右,一樣出番佢原先轉左果條路去下一個站,只係可能要花佢30秒,頂多唔會超過1分鐘既時間,但態度非常差。

以前阿女3年幼稚園,同佢既站一樣,但佢地都係直行出黎,佢地下一站同一樣係果度。而我阿仔間學校架校巴仲大過佢果架啦,人地一樣係咁行,硬唔明呢架車及公司死硬地要咁樣行。其實唔接受唔緊要,但同佢地公司個負責人講,佢既語氣傲慢,總之唔得喎,少你一個唔少,多你一個唔多,冇基本既尊重禮貌。

可能佢地明知呢一線係獨市生意,所以有咁既態度啦。

原帖由 必必 於 08-9-5 10:01 發表
各位小一家長,

我的小朋友搭左幾年校車, 一直都無大問題, 起碼日日安安全全返學放學.

其實一架大校巴坐50幾人, 如果每位家長都提出少少改動, 校巴公司就真係好難做, 好多時佢都會收集意見先考慮改唔改.  好似上學期, 我地架車, 有家長提議改校巴站位置, 校車嬸嬸都逐個打電話, 問晒同站各家長同唔同意先決定轉唔轉, 有時塞車, 到站會遲, 佢地都會打電話逐個通知.

我見小朋友上車, 都會好安全, 嬸嬸會企係門邊協助佢地上落車, 亦確保佢地係安全入到校門及有家長接, 小朋友升小一, 要學獨立, 如果真係有問題可向學校反應, 學校自當處理.

你講得岩, 好多時校車線都係做獨市生意, 除非你有幾個人同時提出叫佢改, 講到反晒面, 傾唔岩就唔搭, 到時校車公司就一定會接納你意見, 如果只係為一個人改, 佢地一定唔聽, 寧願收少一個客.

今年校車阿姐一早打電話通知, 話除9月外, 以後遲到只等一分鐘, 唔會再等, 我都覺得岩, 往年真係有些人日日都遲到, 因為諗住校車一定要等, 攪到大家陪等, 對等的人好唔公平.

你個女見到有人未到就開車, 可能係病左無返, 未必一定係無等佢.

校車阿姐都轉得好密, 試過一年轉一個, 現在的阿姐做左3年, 好有交帶, 所以我都好放心.

原帖由 SandyKL 於 08-9-5 21:26 發表
必必:

有時會因應唔同路線所遇到既人唔同。5號校巴線呢個姨姨係我初訂校車時,我問佢係我果區係點行法,佢表達得好倫盡,攪到我一頭霧水,又講唔出路名,最後另有一個姨姨聽到我地講,佢講完我先清晰。

上車地點佢又求求其其 ...

你條巴士線既姨姨真係唔錯喎,起碼有交帶吖。我冇聽到呢個姨姨話遲到一分鐘唔等。呢一方面,我都覺得合理,有d家長真係奉旨遲到,影響哂全車,等係人情,唔等係道理。

係我工人帶阿女上車,佢有時幾咪麼,所以帶左佢搭一次巴士去學校,費時佢遲上車。所以等唔等,都唔關我事,自己做好自己本份就算。我都唔想細想咁多,總之,冇咩事都唔想同佢地有咩聯繫,費事受氣。

我呢條線既姨姨,俾我感覺係新,一問三不知,我對佢信心不強。我只希望有走我區既保姆車,等我轉一轉,要幫襯呢間公司6年,真係唔想。

原帖由 必必 於 08-9-6 08:24 發表
你講得岩, 好多時校車線都係做獨市生意, 除非你有幾個人同時提出叫佢改, 講到反晒面, 傾唔岩就唔搭, 到時校車公司就一定會接納你意見, 如果只係為一個人改, 佢地一定唔聽, 寧願收少一個客.

今年校車阿姐一早打電話通知, 話除9月外, 以後遲到只等一分鐘, 唔會再等, 我都覺得岩, 往年真係有些人日日都遲到, 因為諗住校車一定要等, 攪到大家陪等, 對等的人好唔公平.

你個女見到有人未到就開車, 可能係病左無返, 未必一定係無等佢.

校車阿姐都轉得好密, 試過一年轉一個, 現在的阿姐做左3年, 好有交帶, 所以我都好放心.

SandyKL,

6年時間好快過, 我個女都搭緊第6年校車, 你地條線可能遲少少轉人都未定呢!
原帖由 SandyKL 於 08-9-7 00:28 發表
你條巴士線既姨姨真係唔錯喎,起碼有交帶吖。我冇聽到呢個姨姨話遲到一分鐘唔等。呢一方面,我都覺得合理,有d家長真係奉旨遲到,影響哂全車,等係人情,唔等係道理。

係我工人帶阿女上車,佢有時幾咪麼,所以帶左佢搭一次巴士去學 ...

原帖由 gabriela0407 於 08-9-5 00:39 發表
請問各高年級家長,

阿女上年係佢教數學&體育,好有愛心,好nice,一D都唔惡。

原帖由 必必 於 08-9-9 08:42 發表
SandyKL,

6年時間好快過, 我個女都搭緊第6年校車, 你地條線可能遲少少轉人都未定呢!

好想同大家分享我的經歷:小女今年2D班,已坐沙田-油麻地媬姆車一年,巳經投訴不少次。必必說得對,只有一個人投訴,一定無用,所以在沒有任何改善之下,今年依然迫住要坐。

原本佢响學校門口sell你時,咩都話無問題,都真正開學,上車地點要改,落車地點有時不一樣,約好早上7:10上車,我都已經預好時間到,媬姆車早到就會打嚟"吹"你快D,然後上車時仲會黑口黑面叫你下次早D到,但其實我無遲到;相反,佢遲到10分鐘,打電話唔聽,嚟到依然唔好意思都無。 :;pppp:  

我們向老细投訴,佢只答應跟進,其實佢只係敷衍,任何改善都沒有,媬姆更為此半個月無講早晨,我為了女兒,忍受着黑面每日叫早晨,佢先"啋"番我。女兒話車上嘅小朋友話點解佢爸爸媽媽咁麻煩,即係話媬姆在其他人面前中傷我們。

另外車上有D小朋友好曳,我問女兒媬姆如何反應,女兒話佢都唔理。甚到有人被咬到流血,佢都唔理。

我試過一次差不多放學接唔切電話,佢同我女兒話你媽咪又唔聽電話啦,陣間見唔到佢就車你番學校,到接女兒時見佢面青青,一問佢咩事即刻喊,先講番出嚟,我們再次投訴,一樣徒勞無功。

到今年開學第二天媬姆車遲到10分鐘,上車未見媬姆,女兒話佢之後才上車,前日我們遲到2分鐘,媬姆又再黑面再加一句"下次準時D"。之後只透過女兒告訴我以後上車時間改為7:08。

今早7:05收到一個沒有聲的電話,我在7:08上車時問媬姆是否致電給我,佢竟然一邊奸笑一邊話:係呀,提你早D丫嗎,我即時好嬲,答佢一句:我唔駛你提喎,我都無遲到。佢今天放學故意早10分鐘到,到咗才致電我落樓,然後帶我女兒下車單獨跟她說:你媽咪又遲到啦,又話唔駛提。我接女兒後,女兒告訴我這事,我看過鐘還有5分鐘才夠鐘,我向女兒解釋,幸好女兒相信我。

我們為此很生氣,我們覺得坐車,媬姆基本禮貌沒有,是不是女兒在他們手上,作父母的都必定要受氣,我並沒有白坐,每個月付800元,作為消費者,我連基本都不能享有。   

作為媬姆,一點愛心都沒有;為丁點事情就要小氣擺架子,從來不會在小朋友上下車時落車照顧;我作為母親,怎可以將女兒交付這種人手中,真的有任何事故發生,這種人一定不顧小朋友;另外經營這門生意的人,只顧收錢,不顧他人感受/意見,更不會為消費者設想,只提供車子而不作任何跟進,作為痛錫子女的家長們,你們覺得我應該繼續忍受?還是有更好的建議給我呢?
‹ 上一主題|下一主題