用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今天收到信, 祟真小學收了我兒子了, 很開心呀 ...
樓主: Anntang88
go

今天收到信, 祟真小學收了我兒子了, 很開心呀 [複製鏈接]

原文章由 byychan 於 07-10-26 11:30 硐表
littlekid, helenjoe,

你好!  我都係基督教, 幾中意崇真(不太淺+外籍老師, 又有宗教背景), 所以都交左崇真留位費, 但我想津小多d, 因我有2個仔... 好重皮.
..

hi byychan,

我只得一個仔, 所以一心讀這間.

我boss和我認識一位教育界朋友, 他們也說深水埗區, 崇真算5錯0波, 設施不用說, 師資也很好.

他們話這幾年崇小的level和名氣可追貼英x的.....當然英x最top(在深水埗區來說).

最緊要小朋友在學校生活開心, 和他給我的座右銘:

"經驗中,讀書最重要的因素是學生,而不是學校.
再者,世上也沒有完美的學校.
只要努力,哪一所學校也一樣可讓小孩子盡顯所長,繼續努力啊!"

大家選了崇小的家長....共勉之.....:D
vip no. 分享:
menard 85折, 可代買.
isa knox 9折
SebMed美康會員價
Harvey Nichols Beauty Card, Kiyto手袋 85折

原文章由 codychan 於 07-10-26 12:36 硐表
聽到太多人話TT差,又聽到好多人話TT好
就正如當年我仔考幼稚園時,d人同我講創價程度好淺,無乜嘢學。但我信自己的眼光,果然我仔學完嘢後係比較入腦,持久力很強,有別於一d所謂名校,谷完d小朋友,lee刻佢地識,但幾月後呢?

我 ...

agree with codychan...
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價
Harvey Nichols Beauty Card, Kiyto手袋 85折

Jennie

只是一個誤會,不要介懷

原文章由 Jennie 於 07-10-26 14:03 硐表

SORRY...我指差仔係印度人呀.

唔好意思我路過

一所位於深水步區,超過半世紀,志力辨學的宗教團體,偏離繁喧的大埔道,環境清優,過半老師為基督徙,我睇唔出有咩咁唔好,各位愛子深切,又要平又要好,收咗你又話點解咁易入,功課又驚多又驚少.....

在我而言,本人十分喜愛深崇的澴境,深崇是一所富有的教會,經常加建設施,維修翻新,我真係唔明點解有d mama話佢好舊,有d mama又驚佢中學係新校唔夠經驗,你地都好刻薄好矛盾,港島區一級名校那有不是好舊呢?唔通人家就是有古跡個美稱?講到底我只覺得因TT坐落深水埗cheap區,所以大家才多多顧慮,如果係中西區名校,我諗就算舊到就塌你地都飛入去讀!

多差妹差仔有咩問題,再講,我唔知幾多個先叫好多,我真係好少好少見到有差妹差仔!
(\~~/)      (\~~/)
(~'.'~)      ( *;* )
(_ (    )~o (_ (__)~o

[flash]
http://hk.myblog.yahoo.com/jw!.cR.4FWBCRQJiW6.Yh0- [/flash]

Hi All:

請問崇小這校是否之前停辦過呢[我聽教學人仕說]若是請問是何年停辦又在何年開回呢.

Hi Codychan:

原來我仔仔是和妳仔仔讀同一所幼稚園的,我都無後悔過選創幼,這校真的帶給我仔仔一個愉快的幼稚園生活及學習環境,,更重要是他令我仔仔很有自信.
是呢妳是否已選擇入讀崇小呀,咁妳有無去過聖若瑟interview呀.

Hi Esso

好開心係lee個版面見到創幼mama,我仔好鐘意表演,這都拜創幼常常給予機會上台表演,

我想會90%讀TT,餘下的10%是睇下播道收5收我仔(努力叩門中,始終近屋企)

你說的聖若瑟是在彩石里嗎?無報呀,因本人較喜歡基督教學校:-|
我隔離屋仔仔讀lee間,又無想象中咁谷喎,他好他條呢

原文章由 Esso 於 07-10-26 23:01 硐表

Hi Codychan:

原來我仔仔是和妳仔仔讀同一所幼稚園的,我都無後悔過選創幼,這校真的帶給我仔仔一個愉快的幼稚園生活及學 ...

[ 本文章最後由 codychan 於 07-10-27 00:05 編輯 ]

原文章由 syc204 於 07-10-26 22:28 硐表
唔好意思我路過

一所位於深水步區,超過半世紀,志力辨學的宗教團體,偏離繁喧的大埔道,環境清優,過半老師為基督徙,我睇唔出有咩咁唔好,各位愛子深切,又要平又要好,收咗你又話點解咁易入,功課又驚多又驚少.....

在我而言,本人十 ...

vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

請問有無人知...見topic話崇真要第3輪面試....我仔仔只是第1輪面試已被取錄....
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原文章由 helenjoe 於 07-11-1 21:41 硐表
請問有無人知...見topic話崇真要第3輪面試....我仔仔只是第1輪面試已被取錄....

不是"要" , 而是"有" 希望你明白, 再不明白可以打去校務處領教下!

原文章由 banana-family 於 07-11-1 22:08 硐表

不是"要" , 而是"有" 希望你明白, 再不明白可以打去校務處領教下!

請問什麼意思? 校務處有何事? thanks.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

三輪係指崇小有三次招生面試, 唔係要見3次!

原文章由 HeiHeiMa 於 07-11-1 23:34 硐表
三輪係指崇小有三次招生面試, 唔係要見3次!

heiheima,

謝謝告知....
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原文章由 Esso 於 07-10-26 23:01 硐表
Hi All:

請問崇小這校是否之前停辦過呢[我聽教學人仕說]若是請問是何年停辦又在何年開回呢.

Before 崇小, it was 崇中 .  My hobby graduated over there.  崇小 re-opened almost at least 20 years.  So, we should say 崇中 stopped before instead of 崇小.  崇小 moved there after 崇中 stopped.  But 2 - 3 years ago, 崇中 re-opened just beside Ying Wah.

[ 本文章最後由 DuncanMaMa 於 07-11-2 14:42 編輯 ]

原文章由 DuncanMaMa 於 07-11-2 14:41 硐表

Before 崇小, it was 崇中 .  My hobby graduated over there.  崇小 re-opened almost at least 20 years.  So, we should say 崇中 stopped before instead of 崇小.  崇小 moved there after 崇中 stopped.  Bu ...

hi...duncanmama,

你好嗎? 很久之前跟你pm過...記得嗎?
當時我仲問你仔仔係咪好鍾意thomas中的duncan?
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原文章由 DuncanMaMa 於 07-11-2 14:41 硐表

Before 崇小, it was 崇中 .  My hobby graduated over there.  崇小 re-opened almost at least 20 years.  So, we should say 崇中 stopped before instead of 崇小.  崇小 moved there after 崇中 stopped.  Bu ...

我讀緊都吾知 失禮

原文章由 200012 於 07-11-4 08:16 硐表

我讀緊都吾知 失禮

200012,

請問你小朋友在崇小讀緊幾年級?
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原文章由 helenjoe 於 07-11-4 12:01 硐表

200012,

請問你小朋友在崇小讀緊幾年級?

P1仔

原文章由 200012 於 07-11-4 15:15 硐表

P1仔

請問你仔仔現讀成怎樣? 開心嗎?
坐校車?

我仔仔明年p1..多多指教呀.:loveliness:
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原文章由 helenjoe 於 07-11-4 15:39 硐表

請問你仔仔現讀成怎樣? 開心嗎?
坐校車?

我仔仔明年p1..多多指教呀.:loveliness:

(崇幼生)呀仔角度.....很開心,先生有d都幾惡(有點茅盾: ),功課,test,dict不辛苦,(但我很辛苦)    開學初期功課,默書範圍多得很,但不知為何近來正常了,每日大約2-5樣功課,測驗都幾密,算是一間谷的學校 (和崇幼相比),崇小是一間易入不易讀小學,真係要有英文底子,如本身讀開一些母語幼稚園,不多功課,不用默書,就會好好好辛苦了,崇真校風純樸,環境很好(各人眼光: ) ,                                               我係坐校車的

原文章由 helenjoe 於 07-11-2 22:16 硐表

hi...duncanmama,

你好嗎? 很久之前跟你pm過...記得嗎?
當時我仲問你仔仔係咪好鍾意thomas中的duncan?

Yes.... Long time not chat lah.... How's your son?  Duncan is so far so good lah.... I gave him a sister who is 3 years old already.
‹ 上一主題|下一主題