用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 請問有無小朋友今日去St. Cat Interview, 可否分享下! ...
樓主: poohpoohma
go

請問有無小朋友今日去St. Cat Interview, 可否分享下! [複製鏈接]

我都相信係有部份會係內部取錄.因為,”內部取錄”早早係我讀幼稚園年代都已經有.
~~~~~~~~~~~~~~~~
回郵信封????

有無人係收到呀!ops:" />

[ 本文章最後由 ew911 於 07-11-28 13:36 編輯 ]

原文章由 lazzy 於 07-11-28 11:44 發表
呢個世界好細架咋!, 如果冇內部取錄呢樣野, 唔通校長一家D親戚, 好友都要排隊等消息咩?
...
優先如下:
1. 面試日期要早 (最好係第一個週六, 最早個part 8:45am) = 100%
2. 9:45am都有 = 95%
3. 份表約見號碼要頭 0001-0009, 1001-1009, 2001-2009, 3001-3009 = 100%
4. 份表相片位有記號xxxx 或簽名 = 95%
5. 份表用佢地部電腦打的, 附有佢地既回郵信封 = 95%
以今年比率計, 如果冇以上1-5期中一樣. 會係2600-2800人, 競爭 100-120個位
如果有全部1-5, 約見後3-5天已經用電話通知了.

我仔仔係今年讀緊nursery(k1)的, 偶爾click了入來睇, 又想搭下咀.
(1)-(5)的條件, 我仔仔冇一樣中: 佢面試是星期六下晝 (上年只有一個星期五+六有安排面試), 約見號碼是xx56, 份表冇特別記號亦冇學校的回郵信封 (梗係啦, 我都唔識人).
面試當日我仔仔表現一般, 同老師面試前一刻直頭唔肯入課室, 課室外安排等面試的老師好有心機咁幫我氹仔仔, 又帶仔仔入去(norfolk campus)門口旁的帳幕內睇barney來clam down仔仔同氹佢入課室面試. 結果攪左15-20分鐘仔仔才肯入課室. 好在真正面試的時候仔仔差不多所有問題都算係答啱晒 (其實st. cat的問題都算淺).
另外, 我在bk識的好多朋友仔上年都有考st.cat, 好多都收到取錄信.

內部取錄呢樣野我覺得可能會有, 不過相信都係少部份. 以教育局幼稚園概覽內的資料睇, 2006/07年K2(照推算, 呢d學位會成為2007/08年的K3, 可能會成為2008/09年的K1)兩所校舍共有456+174=630個學位. 我諗全校的校長, 老師加埋都唔會要剩百零個位吧!
所以, 冇(1)-(5)條件的媽咪, 唔好失望啊! 要相信你地的小朋友. 如果最後真係沒有被取錄, 只係小朋友同呢間學校冇緣, 唔係小朋友唔夠好.

原文章由 amypekkle 於 07-11-28 14:14 發表

我仔仔係今年讀緊nursery(k1)的, 偶爾click了入來睇, 又想搭下咀.
(1)-(5)的條件, 我仔仔冇一樣中: 佢面試是星期六下晝 (上年只有一個星期五+六有安排面試), 約見號碼是xx56, 份表冇特別記號亦冇學校的回 ...

希望你講既說話係啦,因為我都係1-5都無樣中
hi

上年我朋友個奶奶都識得人,米又係第一日0845in, 最後都係waiting list,所以都不一定的。而且st.cat收咁多學生,大家唔駛咁擔心
  而我個女(細女12月)現在讀緊N班,佢上年in果時都唔係答晒所有問題都收左,所以各媽咪放心啦。

回覆 #1 msli 的文章

however, the situation this year may be a bit different from last year
there seems a lot more applicants
and the competition is more keen

let's wait a few days more
i think the results will be known by around 5.12.2007
‹ 上一主題|下一主題