用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(小學部) 08/09年小一至小二之家長, 請進~
樓主: helenjoe
go

08/09年小一至小二之家長, 請進~ [複製鏈接]

原文章由 200012 於 08-7-23 22:19 發表

好似無甘怏,到8 月家長會先知和見班主任 (好似咋 )

OIC...

200012,

上次你仔仔沒有來編班試, 怎算呀?
vip no. 分享:
menard 85折, 可代買.
isa knox 9折
SebMed美康會員價
Harvey Nichols Beauty Card, Kiyto手袋 85折

原文章由 helenjoe 於 08-7-24 22:32 發表

OIC...

200012,

我升小二

原文章由 helenjoe 於 08-7-24 22:32 發表

OIC...

200012,

我升小二

原文章由 200012 於 08-7-25 10:57 發表

我升小二

200012,

原來係咁....
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價
Harvey Nichols Beauty Card, Kiyto手袋 85折

原文章由 helenjoe 於 08-7-21 11:07 發表

EChing,

謝謝你告知呀!!
希望車費唔會加得太厲害啦.....

23/8, 小一家長日, 校長話那天會有課外活動介紹和報名.
由仔仔自己選, 時間由我幫佢編排, 我希望佢讀書之餘, relax一下.
要讓他過一個快樂的讀書生活0屋 ...

車費 ... 唉!

我也是這樣想才參加那麼多的課後活動. 希望妳的小朋友讀書的生活開開心心啦.

原文章由 EChing 於 08-7-26 23:51 發表

車費 ... 唉!

我也是這樣想才參加那麼多的課後活動. 希望妳的小朋友讀書的生活開開心心啦.

eching,

請問你小朋友升小幾呀?
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原文章由 helenjoe 於 08-7-28 23:04 發表

eching,

請問你小朋友升小幾呀?

剛過了最後一學年, 新學期升中去了.

原文章由 EChing 於 08-7-29 01:27 發表

剛過了最後一學年, 新學期升中去了.

即是中一嗎? 在崇真書院, 這中學都好新淨呀.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

車費list

diane & 各位,

今晚開信箱, 收到車費收費表, 一年交十期車費, 除了該區車費外, 請問要否交燃油費呢? 點看? thx.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原文章由 helenjoe 於 08-7-29 22:13 發表

即是中一嗎? 在崇真書院, 這中學都好新淨呀.

不是基崇, 是沙崇. 新校舍要等兩/三年後才有.

新一年車費又加價??   有燃油附加費一欄? 剛過去的一年, 最後 (忘記多少個月) 加了 拾元.

原文章由 EChing 於 08-7-30 11:03 發表

新一年車費又加價??   有燃油附加費一欄? 剛過去的一年, 最後 (忘記多少個月) 加了 拾元.

張通告話, 去年十期半車費改為十期車費.
我和diane交$601/月, 唔知要不要交燃油附加費
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原文章由 EChing 於 08-7-30 11:03 發表

EChing,

沙崇是band 1中學, 好好呀...教學以英文為主.
我仔仔幼稚園有位英文科老師也是曾經讀過沙崇.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原文章由 helenjoe 於 08-7-30 14:12 發表

張通告話, 去年十期半車費改為十期車費.
我和diane交$601/月, 唔知要不要交燃油附加費

是呀, 六月要交 當月及七月的車費, 都幾"係嘢"!

相信 車費已作"適度" 調整, 沒有 燃油附加費 啩!

Hello, E-China,

你的兒子很叻, 考入了沙祟, 我的女兒今年在祟幼升K2, 心儀祟小, 請問由祟小考入沙祟, 全級名次是否要在 1 – 10 名內 , 請問你是沙田校網 OR跨網
.
最近祟小 有些
BAD COMMENT,
祟小 走了很多老師, 請問你兒子在祟小 6 YEARS 裡面, 有沒有遇上這樣的情形呢? 他的校園生活快樂嗎 ?
Sorry, I have many questions.

原文章由 RACHEL04 於 08-7-31 10:54 發表

你的兒子很叻, 考入了沙祟, 我的女兒今年在祟幼升K2, 心儀祟小, 請問由祟小考入沙祟, 全級名次是否要在 1 – 10 名內 及, 請問你是沙田校網 OR跨網
. 最近祟小 有些
BAD COMMENT, 祟小 走了很多老 ...

hi rachel04,

係呀, 今天我聽同事講, 前幾天佢看報紙, 都有講崇中的事.
不過, 我只在乎小朋友讀得開心就可以了.
我幾位同事的小朋友, 今年讀崇幼k.1(1位)和k.3(2位); 鄰居的孫仔讀k.2 (國際班-全日).
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原文章由 RACHEL04 於 08-7-31 10:54 發表

你的兒子很叻, 考入了沙祟, 我的女兒今年在祟幼升K2, 心儀祟小, 請問由祟小考入沙祟, 全級名次是否要在 1 – 10 名內 及, 請問你是沙田校網 OR跨網
. 最近祟小 有些
BAD COMMENT, 祟小 走了很多老 ...

我本身是住沙田的, 故是跨區讀崇小. 而結果是跨網回沙田.

相信不需1-10名 (今年好像有 8名 到沙崇, 當中 知道一個頭五名, 一個頭十名及一個廿多名, 其餘的不知道), 但 band 1內 該是必須的. (假設成績不錯, 失手找崇小校長幫忙求情例外, 但不知有否發生.)

老師走 一路都有覺得, 可能是校方的方針有所 轉變吧, 試想六年前好像只有 8個 NATIVE ENGLISH TEACHER 及 5個(? 可能記錯) 說地道普通話的老師 到兩年前 各有 17位 說地道 英語及普通話的老師, 我冷眼旁觀 也覺 "壓力很大".  (雖然殘酷, 但這是現實, 相信你我也面對著這種情況!!)

另外, 每個機構 當然也有些不足為外人道的東西. 個人覺得最重要是 老師 的教學, 對學生的照顧好不好? 這點 又是老話一句, 有好有不好. 但總体來說是滿意的(過去六年級的班主任, 我便覺得很好, 很為小朋友著想, 對其著實感激!!).  但跟著如何, 真的不知道了. 但我對譚校長 還是有點信心的.

相信小朋友在過去六年是讀得開心的, 我也無悔讓其入讀崇小.

問題不算多, 各抒己見, 參考一下而已.

[ 本文章最後由 EChing 於 08-8-1 13:27 編輯 ]

回覆 #1 EChing 的文章

ECHING

你仔仔好叻AR, 入到沙祟是不易的.
以前細個我都是在沙田住, 中學在蘇浙讀, 了解沙祟的校風是不錯的, 當時BAND 1有呂明才, 曾X天等..., 同沙祟有過校際比賽, 佢地TOTAL ALL都在中上.
www.babyhome.com.tw/Bryant :-) :-) Bryant 4Years old :roll: :roll:

原文章由 Diane俊俊媽 於 08-8-1 13:45 發表
ECHING

你仔仔好叻AR, 入到沙祟是不易的.
以前細個我都是在沙田住, 中學在蘇浙讀, 了解沙祟的校風是不錯的, 當時BAND 1有呂明才, 曾X天等..., 同沙祟有過校際比賽, 佢地TOTAL ALL都在中上. ...

謝謝妳! 比上不足, 比下有餘啦. (說真的, 不是說風涼話.)

據知前五名那位的爸爸(其是紀律人員)曾到該校外觀察, 覺得其不錯才選的.

我自己覺得其校長跟副校長 皆不錯, 但葉校長新學年提早退休了, 由張副校長坐正. 不能親自見識一下葉校長, 有點兒遺憾!

原文章由 EChing 於 08-8-1 17:46 發表

謝謝妳! 比上不足, 比下有餘啦. (說真的, 不是說風涼話.)

據知前五名那位的爸爸(其是紀律人員)曾到該校外觀察, 覺得其不錯才選的.

我自己覺得其校長跟副校長 皆不錯, 但葉校長新學年提早退休了, 由張副校長坐正. ...

沙祟好難入,好厲害

略有所聞最近祟中新聞,我只覺是你情我願(不是偏幫,大把學校係甘),我地小學手冊寫明中 ,英,數主科不合格不能升班
‹ 上一主題|下一主題