用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 請問優才既視學報告有得睇未?
樓主: NeoMom
go

請問優才既視學報告有得睇未? [複製鏈接]

MI Test 大概在小一入學不久後便做,小二第一次家長會派報告,當晚也有講座解釋內容。至於是否會影響其選才華班,沒有收過明確通知,學校對家長講也只是視MI Test Report 提供多一些資料給家長參考。我也問過老師的意見,家長可用Report作參考,培養小朋友的興趣,或拔尖補底也可。

原帖由 seaweed 於 08-10-2 01:23 發表
中兄及其他熱心家長,

另外想問吓,在P1入學時,小朋友會幾時做MI?另外有關RESULT是否會告之家長? 而報告會用什麼形式PRESENT? 而其RESULT是否會影響其選才華班,或學校發現小朋友有某D TALENT 例如音樂,計數,或語言有天份,是 ...

hi, 中兄,
可否 pm 一份比我呢??
thank you.
之前諗住費時麻煩你,但咁多人都問, 我忍唔住啦...

岩岩pm左比妳。

原帖由 janicetsang 於 08-10-2 22:52 發表
hi, 中兄,
可否 pm 一份比我呢??
thank you.
之前諗住費時麻煩你,但咁多人都問, 我忍唔住啦...

多謝中天英的報告。

正如seaweed一樣,我哋依家都正在煩惱地幫啊仔報緊其他學校。因我哋已放棄了政府派位,亦希望可以多了解優才及多作比較,以免為佢做錯咗個非常重要的決定。

據我個人觀察,啊仔記憶力不錯,亦非坐唔定的學生,似乎亦適合傳統學校。但因為自己是填鴨式教育出身,自然希望佢可以在着重啓發及愉快的學習環境中長大,所以亦很認同優才的理念。

講番優才,報告對學校的評價都很正面,亦使我哋放心很多。但始終是優中未有正式的會考成績出現,似乎未能切實反映與其他中學在成績方面的高下。雖然我明白,考試成績並非一切,但亦是在現行制度中進身大學所必須的。除了IGCSE,可否分享多些優才中小學生在校外比賽所得的實際獎項。另優小生除大部份升優中外,學校曾否公佈所有其他學生所派或升讀中學的資料呢?

最後,因從BK的舊留言見有家長擔心學生紀律的問題,及因一些家長亦因小朋友坐唔定而選擇優才,這使我哋都幾擔心紀律問題是否存在。小朋友的成長主要受家庭、學校及朋輩的影响。所謂『近朱者赤,近墨者黑』、『學壞容易學好難』,小朋友在耳濡目染的環境下易變得冇禮貌。故此我哋真的很想知道優才的學生是否較一般的孩子坐唔定?學生在課堂內外的態度及待人接物方面的表現又如何?不知各位優才家長可否和我們分享多些實際的情況呢?

希望各家長賜教,另以上僅係我哋的有限見解,如有錯誤,歡迎更正,謝謝!

原帖由 seaweed 於 08-10-2 01:12 發表

我們都報了幾間熱門又入到機會好細的學校包括 st x co-ed, st stephen college 及 dgjs。但我們暫時仍非常心儀GT,

因首兩間學費好貴,對於有兩 ...

seaweed,

我們都報了幾間熱門又入到機會好細的學校包括 st x co-ed, st stephen college 及 dgjs。但我們暫時仍非常心儀GT, - 其實你既小朋友入倒優才, 呢三間入倒既机會都好高既; 優才既收生比率约1/12, SPCC同優才差唔多, 约1/13, DGJS 就係1/16左右, St Stephen College 就低過1/10

因首兩間學費好貴,對於有兩個小朋友的家長來說,實在負擔很大,而另外一間因我們另有一位細仔,同時很想兩個小孩同一間學校,故亦有D 保留。- 兩個一齊返學, 係最理想既; 我兩個仔都讀優才, 每日齊齊返學放學, 大仔仲成日做小老師, 話比細仔聽呢樣咁做、個樣點做, 省下我不少時間。

另外,小女就讀英普幼稚園,酷愛閱讀但為人比較Sensitive,故希望可以找一間小班教學,因材施教,能夠照顧不同學生需要,學生讀得開心但同時對學術有要求的學校,故很認同gt的教育理念。 -  優才既老師都好caring 既, 加上小班制, 比較容易照顧個別學生需要; 優才既目标係< 喜悦 > + < 卓越 >, < 喜悦 > 已經超額完成, 而< 卓越 > 部份, 應該亦能達到。

我們現在都有d掙扎,是否傳統名校學生資素較有保證?- 我明白傳統名校既吸引力係好大既, 但優才冒起得好快, 只係用左10年時間, 已經囉倒其他傳統名校100年既成績; 今年開始, 優小既畢業生响會考同埋高考, 已經出左兩個狀元, 而優中雖然而家先至開到G10 ( = F4 ), 但係已經越級挑戰 IGCSE 成功, 响英文、數學、生物等科目考倒佳績; 再過兩年, 優中會有第一屆會考成績, 我絕對相信唔會差過傳統名校, 你相信嗎?
但如果學校需要家長在校外不停谷小朋友才達至好成績,亦不會是our cup of tea! - 呢種催谷唔會發生响優才既, 我問過優中家長, 要超前兩、三年去考 IGCSE, 會唔會好催谷, 好大壓力, 佢地都異口同聲話冇。
故我們經常上bk 留意gt的消息,希望得到現時gt家長的啟示! - 咁你多D上黎傾吓偈, 就會知道我地點解要選擇優才而放棄傳统名校。

雖然我明白,考試成績並非一切,但亦是在現行制度中進身大學所必須的。除了IGCSE,可否分享多些優才中小學生在校外比賽所得的實際獎項
[/quote]

優才校外比賽成績例如有:
- 圍棋冠軍
- 游泳冠軍
- 羽毛球冠軍
- 查查舞冠軍
- 奧數金獎
- 跆拳道冠軍
- 跳遠亞軍
- 美術一等獎
- 小提琴 Distinction
- 朗誦亞軍
- English Drama 亞軍
- Ice Skating 冠軍
- 武術金獎
- 楝篤笑季軍
...................... 等 等

我想我們這代爸媽多是填鴨制度下畢業的,亦很多不願下一代走以前的路。「喜悅」和「卓越」可兩者兼得,實是夢寐以求!就這一年的體驗,「喜悅」應該沒有問題,要對「卓越」更有信心,可能還要等待多一些公開例証。但以現家長身份來說,我滿意小兒學業上的進展;舉一例子,小兒在G1暑假期間,參予了一個網上Cambridge測試,評定小兒可在Mover開始練習,據官方標準Mover程度多是給G3或以上的。

自覺現在大多小朋友都是坐唔定(小兒也是),但覺得優才的老師對這方面的包容性比較大,壓制小朋友的活動比較小,但不代表紀律差,玩至忘形時可能需要多點提醒吧!就平日所見,學生都有禮;舉一個案,小兒曾在早會前奔跑跌倒,幾個同班同學立刻走近扶起他及安慰他(表情很著緊),這樣的小朋友應該不錯吧。想了解多一些,不如早上到學校親身體驗,現家長的Comment始終不能避嫌!

原帖由 chitheipama 於 08-10-3 00:27 發表
多謝中天英的報告。

正如seaweed一樣,我哋依家都正在煩惱地幫啊仔報緊其他學校。因我哋已放棄了政府派位,亦希望可以多了解優才及多作比較,以免為佢做錯咗個非常重要的決定。

據我個人觀察,啊仔記憶力不錯,亦非坐唔定的 ...

原帖由 AFSL2007 於 08-10-3 13:30 發表
我想我們這代爸媽多是填鴨制度下畢業的,亦很多不願下一代走以前的路。「喜悅」和「卓越」可兩者兼得,實是夢寐以求!就這一年的體驗,「喜悅」應該沒有問題,要對「卓越」更有信心,可能還要等待多一些公開例証。但以現家長身份 ...

何以說GT的小朋友大多坐不定?是GT的特色?還是一般的小朋友都一樣?如果坐不定如何做到專心上課?因GT的特色是不填鴨式, 專心上課是非常重要

對不起,誤導你了,是我自覺一般小學生多是坐不定,不是特指優才的學生,雖然優才也有這類學生。據G1時觀課,老師與學生有很多互動,不沉悶,學生很投入,完全不是以前填鴨式單向排排坐上課,真的感受到何謂愉快學習。所以我想就算學生本坐不定,也很快投入活動,好好上課。
原帖由 YsYsma 於 08-10-3 14:25 發表

何以說GT的小朋友大多坐不定?是GT的特色?還是一般的小朋友都一樣?如果坐不定如何做到專心上課?因GT的特色是不填鴨式, 專心上課是非常重要

原帖由 AFSL2007 於 08-10-3 16:44 發表
對不起,誤導你了,是我自覺一般小學生多是坐不定,不是特指優才的學生,雖然優才也有這類學生。據G1時觀課,老師與學生有很多互動,不沉悶,學生很投入,完全不是以前填鴨式單向排排坐上課,真的感受到何謂愉快學習。所以我想就算學生 ...

原來如此, 明白了, 優才能做到愉快學習不填鴨及卓越的成績正是我們喜歡優才的地方

thank you 中天英!!

我自己淨係報左優才一間, 收左阿女後,無再找其他學校.
我唔知點解,硬係對優才情有獨鍾,同埋相信佢會比到一個合適的環境阿女.
反而唔係太有興趣入傳統名校. 唔想有太多催谷, 比較, 階級.
雖然未有會考成績, 我相信唔會差.
我希望阿女同一班精靈, 投入有創意的小朋友一起學習, 紀律完全不是我所担心的.

原帖由 AFSL2007 於 08-10-3 16:44 發表
據G1時觀課,老師與學生有很多互動,不沉悶,學生很投入,完全不是以前填鴨式單向排排坐上課,真的感受到何謂愉快學習。所以我想就算學生 ...

我舊年冇去觀課, 不過聽去左既家長講, 上堂既情況好滿意, 師生互動多, 冇紀律問題; 有時學生積極發言, 亂亂地, 但係老師都控制倒, 要靜落黎既時候, 學生都能專心聽老師講解。

以下係舊年觀課後, 一D家長既留言
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1418380&extra=page%3D4

原帖由 janicetsang 於 08-10-3 23:33 發表
thank you 中天英!!

我自己淨係報左優才一間, 收左阿女後,無再找其他學校.
我唔知點解,硬係對優才情有獨鍾,同埋相信佢會比到一個合適的環境阿女.
反而唔係太有興趣入傳統名校. 唔想有太多催谷, 比較, 階級.
雖然未 ...

中兄、ASFL2007, Dabby cheung, 及其他gt熱心家長,

謝謝你哋不厭其煩的回覆好似我哋依d多心的家長。相信每個父母都覺得揀一間適合自己小朋友又要佢考倒,真係超高難度,因為有時作為父母自己都太多考慮因始終沒有機會切身了解所投考之學校!

雖然我哋極度喜歡gt,但自己又有小小覺得小女能坐得定及能接受傳統學校的教學,加上受到其他人影響覺得俾佢試吓考吓d名校,但自己亦擔心傳統名校各家長在校外的不停吹谷心態,因覺得家長有時間陪應可以做多d其他嘢,例如看書,學吓樂器等

所有真係好欣賞及善慕janicecheung對gt的專一!
不過,gt家長在bk的詳細回覆及互相幫助的熱情,實在是其他學校少見,故亦係我哋鍾情gt的其中一個原因!

原帖由 中天英 於 08-10-3 01:40 發表

seaweed,

我們都報了幾間熱門又入到機會好細的學校包括 st x co-ed, st stephen college 及 dgjs。但我們暫時仍非常心儀GT, - 其實你既小朋友入倒優才, 呢三間入倒既机會都好高既; 優才既收生比率约1/12, SPCC同優 ...

原帖由 seaweed 於 08-10-5 09:42 發表
中兄、ASFL2007, Dabby cheung, 及其他gt熱心家長,

謝謝你哋不厭其煩的回覆好似我哋依d多心的家長。相信每個父母都覺得揀一間適合自己小朋友又要佢考倒,真係超高難度,因為有時作為父母自己都太多考慮因始終沒有機會 ...

如果真係唔想放棄傳統名校,倒不如考到再作決定!

謝謝你的提醒,近排實在太早想得太多了!

原帖由 dabbycheung 於 08-10-5 21:20 發表

如果真係唔想放棄傳統名校,倒不如考到再作決定!

多謝各留言回應的家長。

可能因為我哋並非有自己親戚朋友的子女現於優才就讀,而主要是靠簡介會,天書,朋友的其他朋友,BK的舊留言等去了解學校,所以我哋在缺乏自己熟悉的實例下,似乎比較多憂慮。過其實好多家長都提到很多優才的特點,例如小班教學的多年經驗,重視資優培育及令小朋友享受學習等等,都係我哋報呢間學校嘅原因。

在追求卓越成績方面,知道學校讓優中生早一兩年考其他的公開試而成績都好好,亦代表學校對此重視。唔知有無家長「八」到學校嚟緊今年對其他公開試的動向及是否已為高中生開始預備會考呢?

其實我之前試過喺MK分校的門口遊蕩過一陣,過當時(約早上8:15左右)由於門外返學人數不多,門口又有高年級姐姐把守,只能從小巴站嗰面嘅一線門縫向內望,跟住又要返工未有逗留很久,未能仔細觀察入面情況,但當時所見情況正常。可能真係要揾日請假再去遊蕩長啲時間。

唔知仲有無其他09-10的家長已經作好入優才的決定及可以分享吓呢?

chitheipama,
相信你的小朋友亦是被取錄之一,本人細女都是09/10的小一生,而大仔則是本年(08/09)G1學生. 讓我分享一下我的經歷吧!

回想起上一年,剛為小兒報考GT,我的情況+,心情和你一樣,身旁沒有一位就讀優小的朋友,坦白講,我只是靠上過GT的簡介會,認同學校的理念,就決定報考,亦是我唯一為小兒報考的直資學校.  直至收到取錄通知,在作出決定前,我和丈夫出現分歧... 因此,我再積極去認識GT,究竟是一所怎樣的學校? 校長,教師,學生如何? 課程安排,程度如何? 會考成積未有? 校舍...等等問題. 相信以上我有的問題,亦是其他家長會擔憂,會猶豫的問題. 其實仲有好多好多好多, 對於當時對GT認識很少的我,為小朋友揀學校真係好大壓力,好怕做錯決定.

但我想講俾大家知,今年開學以來一個月,我聽到小兒告訴我一句:"媽咪,原來小學係好開心的". 他這句話我常常記起,我真的很感動. 原來升小學這個階段的轉變,他是很憂慮和徬徨的,小小的他不懂表達吧!  但這些都已從他心裏掃走了. 憑這點我就相信當初沒有揀錯學校.

家長為小孩選校,究竟是如何選呢? 怎樣才是適合自己的子女呢? 應讓他開心成長? 為了他將來立足社會自小作好準備(即使要加倍催谷)? 無論是那一樣,都是沒錯的. 每位父母都想給子女最好的,只是價值觀不同.

在我而言,人生充滿著競爭,學習需是必然,若能做到愉快學習必定增強學生的求知慾,事半功倍. 因此,我會選一所能夠愉快學習的學校給我的子女就讀. 起碼,我不想他們過著我小時的學習模式~填鴨式真應淘汰.

稍後(約於09年開始,每月一次),學校為新生安排的小一適應班,當天亦有為家長安排的seminor,一定可以幫到家長加深對學校認識及對學校的信心. 所以,不要錯過.

當然,在BK上有佷多熱心家長為我解決很多疑問. 這也是增加我揀GT的信心之一. 好嘢事梗想和多些人分享吧!

在追求卓越成績方面,知道學校讓優中生早一兩年考其他的公開試而成績都好好,亦代表學校對此重視。唔知有無家長「八」到學校嚟緊今年對其他公開試的動向及是否已為高中生開始預備會考呢?

今年G8/G9會繼續考IGCSE, 而G10就會提前一年考會考 :

G8  - IGCSE English
G9  - IGCSE Maths, Biology
G10 - HKCE Chemistry ( 理科 )/ 中文及中史 ( 文科 )

另外, 會根據個別學生既情況, 會响G8/G9比一D學生, 提前兩、三年去考IGCSE; 前二年就試過有G8學生去考IGCSE Maths及Biology, 同埋G9學生考IGCSE English as First Language, Chemistry, Physics, 成績都好好。

( 優中今年開到G10 )

原帖由 chitheipama 於 08-10-7 20:32 發表
多謝各留言回應的家長。

可能因為我哋並非有自己親戚朋友的子女現於優才就讀,而主要是靠簡介會,天書,朋友的其他朋友,BK的舊留言等去了解學校,所以我哋在缺乏自己熟悉的實例下,似乎比較多憂慮。過其實好多家長都提到很多 ...

Hi 中天英,

Would you also send me a copy?  I'm new to the group.  My little girl will join 09/10 P1.

We spend a lots of time to attempt the introduction session from various schools and surfing the BK.  My wife and I feel so lucky my girl being accepted at the first round by GT !!

School and teacher contribute a lots to the growth of the children, but Parent is the key factor overall.  We really excited to learn we have a "caring" parent group here in GT !!!

Thanks!
‹ 上一主題|下一主題